Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 3690

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5281
Kibicuję: Tylko WISŁA

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 wrz 2014, 10:10

oczywiście że o gustach się nie dyskutuje. Jakby te piwa faktycznie były takie dobre, to by je kupowało pół polski, a nie żywce, tatry czy carlsbergi.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 26 wrz 2014, 10:16

to, ile osob kupuje dana rzecz nie musi koniecznie swiadczyc o jakosci. bardzo czesto jest to kwestia popularnosci/dostepnosci czy reklamy. cena tez odgrywa tu ogromna role.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 wrz 2014, 10:25

pytanie zasadnicze co znaczy dobre? Dla mnie jeśli chodzi o coś do picia/jedzenia to przedewszystkim smaczne. Więc jak coś mi nie będzie smakowało to nie powiem, ze to jest dobre.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 26 wrz 2014, 10:27

dla mnie dobre zawsze bedzie sie laczylo z odpowiednia jakoscia. taki mcdonald jest dla mnie smaczny, ale nie moge napisac, zeby byl dobry, co wynika z tego, ze jakosc produktow pozostawie wiele do zyczenia.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2401
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 wrz 2014, 10:47

cloner pisze:Przecież rozpoznać Warkę od Lecha czy Żubra mozna bez problemu, a Carlsberga - którego piję najczęściej - też rozpoznam o razu. To naprawdę żaden wyczyn.
Dobrze Kostek, jeśli się kiedyś spotkamy to sprawdzimy. Wezmę pięć szklanek. Naleję do nich Lecha, Żubra, Tyskie, Carlsberga i Warkę. Zobaczymy czy rozpoznasz, w której szklance jest które piwo. :)

Co do tego co jest dobre, zgadzam się z wloskim. Dla mnie dobre nie znaczy to samo, co smakuje mi. Schabowy z ziemniakami z masełkiem i surówką albo słynna potrawka fieldy'ego są smaczne, ale nie wygra się nimi konkursu kulinarnego. Podobnie komuś może podobać się i dobrze spełniać swoją rolę zegarek Casio, ale nie można go porównywać z Rolexem. Tak samo jest z piwem. Koncerniak może komuś smakować, ale przy rzetelnej ocenie np. właśnie na konkursie nigdy nie dostanie wysokich ocen. To są najczęściej proste piwa. Jeden rodzaj słodu, jeden rodzaj chmielu i to dodany w niezbyt dużych ilościach, maksymalnie skrócony czas leżakowania. Wszystko po to, żeby było taniej i prościej, a także po to, by "dobrze wchodziły". Te piwa sprzedają reklama, cena i dostępność. Pod tymi względami biją wszystkie pozostałe piwa na głowę.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 26 wrz 2014, 10:53

chyba musze w koncu wybrac jakis avatar, bo rozumiem, ze zgadzasz sie ze mna Kluchman ;)?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 wrz 2014, 10:56

Fakt. Nawet nie zwróciłem uwagi, że to ty, bo wcześniej w tej dyskusji brał udział wloski. Oczywiście chodziło mi o ciebie. :wink:

Awatar użytkownika
MaUser_FCI
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 234

Re: Odp: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaUser_FCI » 26 wrz 2014, 11:10

Przy koncierniakach to ciągła loteria. Raz się kupi żubra i smród taki, że nie wypijesz, innym razem to samo np. z okocimem, tyskaczem. To prawda, że one wszystkie są słabe (w porównaniu do tych droższych specjałów), ale momentami niektóre to straszne szczyny.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 26 wrz 2014, 11:34

DDK pisze:Panowie, śmieszna dyskusja. Rekon stara się udowodnić że piwo które pije pewnie 5% lubi jest dobre, bo tak. bo jest lepiej przygotowane i nie są to "szczyny". Co z tego że 95% ludzi pije żywca, tyskie czy żubra. Co z tego, że 95% lubi te piwa bo IM SMAKUJĄ!

To, że sałatka z homarów kosztuje 100$ i jest robiona bardzo starannie i podawana w najlepszych restauracjach nie znaczy że mam stwierdzić że jest dobra. Po prostu jest droga, zrobiona starannie i pewnie smakuje ludziom którzy ją kupują. Ale jeśli mi nie smakuje to nie powiem, ze jest dobra. Tak samo z piwami.
Przy rzucaniu procentami warto brac poprawke na wlasne otoczenie, to ze Twoi znajomi w wiekszosci pija Żubry inne Harnasie nie znaczy, ze wszedzie tak jest. W moim otoczeniu, powiedzmy +- 20 osob, tylko dwie osoby dalej pija koncernowki. No i jak wyzej, poziom to nie kwestia gustu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 wrz 2014, 11:40

Kluchman pisze: Te piwa sprzedają reklama, cena i dostępność
No jeśli te niby dobre piwa chcą pozostać hipsterskie, czyli bez reklamy, drogie i słabo dostępne to ich sprawa. Ja piję to, co mam dostępne w sklepie + moje kubki smakowe to zaakceptowały.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 wrz 2014, 12:03

Kluchman pisze:Co do tego co jest dobre, zgadzam się z wloskim. Dla mnie dobre nie znaczy to samo, co smakuje mi. Schabowy z ziemniakami z masełkiem i surówką albo słynna potrawka fieldy'ego są smaczne, ale nie wygra się nimi konkursu kulinarnego.
I znowu, dla mnie to że nie wygra się nimi konkursu nie oznacza, ze nie są dobre, przynajmniej dla mnie.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 26 wrz 2014, 12:06

Kiedyś chyba nawet pisałem, że robiłem ze znajomymi test koncernówek i trzeba mieć naprawdę umiejętności, żeby na ślepo wyczuć co jest co :) Czasem kupię jakiegoś Kasztelana czy Perłę, ale przeważnie wolę dorzucić trochę i wypić coś z Ambera, Ciechana, Lwówka czy Miłosławia.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 wrz 2014, 12:22

Ale to normalne Kostek. Mniejszego browaru nie stać na kampanię reklamową w np. telewizji. Piwa te są słabiej dostępne, bo nie są produkowane na taką skalę i popyt na nie jest mniejszy. Nawet jeśli w dużym mieście w jakimś supermarkecie take piwo stoi obok najbardziej rozpoznawalnych marek, zdecydowana większość ludzi kupuje te tanie i dobrze znane. Cena jest wyższa, bo więcej kosztuje sprowadzenie surowców (ich rodzajów jest więcej, skala mniejsza i często trzeba je sprowadzać z zagranicy), bardziej skomplikowany i tym samym droższy jest proces produkcyjny, a i sama marża przy mniejszej skali produkcji zapewne jest wyższa. Jeszcze inne piwa są droższe, bo to po prostu piwa produkowane poza granicami Polski.

Teraz coś na moim przykładzie. Było sobie takie piwo jak Bracki Rauch Bock

Obrazek

Grand Champion z 2012 roku, który nie jest już produkowany. Piwo naprawdę świetne.

Pamiętam jak w zeszłym roku pojechałem do babci na wieś. Jakie było moje zdziwienie, gdy w jednym z okolicznych miasteczek znalazłem na półkach sklepowych to piwo. W miastach dużych nie można było go dostać od wielu miesięcy, bo zostało po prostu wykupione w całości. Tymczasem w tym małym miasteczku o liczbie mieszkańców może około dwóch tysięcy wciąż stało i to w sporych ilościach. Termin ważności na butelce zbliżał się końcowi i cena piwa została obniżona do nieco ponad trzech złotych. Mimo to kompletnie nikt się nim nie interesował. Gdy je zobaczyłem, bez namysłu kupiłem wszystkie butelki. Musiałem bardzo ucieszyć właściciela tego sklepu, bo w innym wypadku zapewne by tego piwa nigdy nie sprzedał, a pewnie stało na półkach od roku.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 wrz 2014, 12:31

Kluchman pisze:Piwa te są słabiej dostępne, bo nie są produkowane na taką skalę i popyt na nie jest mniejszy.
I kółko się zamyka. Dopóki na osiedlu w sklepie ich nie znajdę w lodówce to ich nie kupię.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 26 wrz 2014, 12:36

Nie wiem jakie masz sklepy na osiedlu, ale imo znajdziesz cos bez problemu, lista producentow od maxskr jest spoko

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”