Polscy kibice - Strona 405

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Awatar użytkownika
MiroSlaw
Skład B
Skład B
Reputacja: 8

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MiroSlaw » 24 sie 2026, 12:14

BadBoy pisze:
23 sie 2026, 20:50
NoName1989 pisze:
23 sie 2026, 20:35
BadBoy pisze:
23 sie 2026, 20:06
A może cały klub kibica czyli Shark są po prostu grupą przestępczą?
Sharksow już nie ma od dawna na Wiśle :P
Taaa 😁 tak jak pedofilii w kościele
Dawno zostali pogonieni ale co może wiedzieć ktoś z poza Krakowa.
Najbardziej bawi hejt na Wisłę zgód Cracovii. Lechowi czy Arce nie przeszkadza z kim trzymają? Hahaha Pełna hipokryzja

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1951

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 24 sie 2026, 13:12

Zygmunt-1 pisze:
23 sie 2026, 20:20
Ciekawe czy piątki zbite w Szczecinie,
Flaga ABG na młynie Pogoni, mnóstwo Wiślaków na mieście i na naszych sektorach (miałem wrażenie że w sektorze gości było mniej Wisły niż na pozostałych sektorach, ciekawe zjawisko)

Jak na ponad 20 tys ludzi na obiekcie doping słabiutki z obu stron.

Co mnie irytowało - bo siedziałem blisko - Wisła z flagą "Wojownicy Krakowskiej Ulicy". To było żenujące, biorąc pod uwagę akcje o której wszyscy od kilku dni gadają.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6281
Kibicuję: 4rsenal

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 sie 2026, 14:02

Zygmunt-1 pisze:
23 sie 2026, 20:20
Pewnie pojawiłaby się grupa ojkofobów, która by napisała, że jazda z patologią i Ukraińcy działali w obronie własnej. Tak dla zasady. Lepiej pomyśl co by było gdyby ofiarą był Ukrainiec
Podoba mi się to rozdzielanie tematów.
Kiedy temat o Ukraińcu, to okazuje się że każdy pojedynczy Ukrainiec świadczy o wszystkich Ukraińcach.
Ale kiedy kibole kogoś zamordują, to okazuje się że temat dotyczy "krakowskiej patologii" (ograniczenie do miasta) i proszę broń boże nie próbować łączyć tych zachowań z szerzej pojętym ogólnopolskim gronem kibolskim itd. Absolutne odcięcie, bo przecież kibole innych drużyn niż Wisła nigdy się w taki sposób nie zachowali, zawsze przechodzą na zielonym i mówią dzień dobry na klatce.
Rozumiem kolego Zygmunt że analogicznie jak jakiś Ukrainiec coś odjebie, to sprawdzisz czy pochodzi z Lwowa czy Kijowa i ograniczysz krytykę do np "lwowskiej dziczy" zamiast do ogóły obywateli? :P

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8736
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 sie 2026, 14:03

Czytasz wpisy sicksticka i już wiesz ze to poziom Stanisława Grabowskiego.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1506
Kibicuję: od czasu do czasu

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 24 sie 2026, 15:35

sickstick pisze:
24 sie 2026, 14:02
Ale kiedy kibole kogoś zamordują, to okazuje się że temat dotyczy "krakowskiej patologii" (ograniczenie do miasta) i proszę broń boże nie próbować łączyć tych zachowań z szerzej pojętym ogólnopolskim gronem kibolskim itd. Absolutne odcięcie, bo przecież kibole innych drużyn niż Wisła nigdy się w taki sposób nie zachowali, zawsze przechodzą na zielonym i mówią dzień dobry na klatce.
Nie no, czytałem ten fragment kilka razy, bo myślałem, że mi się przewidziało.

Postaram Ci się to wytłumaczyć. Temat dotyczy "krakowskiej patologii", bo:

- działo się to na ulicach Krakowa,
- zarówno oprawcy jak i ofiara są powiązani z klubami Wisła oraz Hutnik,
- kluby Wisła oraz Hutnik są klubami z Krakowa,
- to nie było pierwsze zdarzenie "związane z Krakowem", które skończyło się trupem,
Absolutne odcięcie, bo przecież kibole innych drużyn niż Wisła nigdy się w taki sposób nie zachowali, zawsze przechodzą na zielonym i mówią dzień dobry na klatce.
Warszawa, Poznań, Białystok, Lublin, Gdańsk, Wrocław, Łódź. Wybrałem dość duże ośrodki ze sporą bazą kibiców. Teraz zadanie dla Ciebie. Pokaż przykłady i ich skalę "zachowań w taki sposób jak Wisła/ekipy krakowskie". Przypominam, że mówimy o zabijaniu. Tak, Górny Śląsk pominąłem specjalnie, bo tam również dochodziło do takich patologicznych zdarzeń. Łódź jest miastem derbowym i tam też sprawy mają się inaczej niż w takim Poznaniu, no ale jak miasto derbowe to powinno być łatwiej obronić Ci swoją tezę :)
Rozumiem kolego Zygmunt że analogicznie jak jakiś Ukrainiec coś odjebie, to sprawdzisz czy pochodzi z Lwowa czy Kijowa i ograniczysz krytykę do np "lwowskiej dziczy" zamiast do ogóły obywateli? :P
W szoku jestem jak wpadłeś na to :rydzyk:

https://wzabrzu.info/lukas-podolski-po- ... e_vignette

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 sie 2026, 15:45

Dla mnie kibice Górnika rozpierdalający lokale w swoim własnym mieście "bo jedli tam kibice innej drużyny" a kibice Wisły mordujący gościa "bo kibicował innej drużynie" to dokładnie ta sama skala patologii i nie widzę sensu dzielenia jej na krakowską i śląską i dorabiania ideologii że to sprawy nie powiązane. Bo co wy właście chcecie przekazać tym dzieleniem? Że kibice Wisły źli bo cie zamordują, ale już przy kibicach Górnika bezpiecznie bo co najwyżej obiją ci ryj i zdemolują dobytek, więc ogólnie spoko? No faktycznie różnica. Tym pierwszym wyszedł "gorszy efekt", ale poparty dokładnie tym samym zachowaniem - uprzedzenie/nienawiść poparta agresją do innej grupy ludzi z powodu skrajnie błahego, takiego jak kibicowanie innej drużynie lub... inna narodowość. Tego typu zachowania ostatnio się mnożą jak grzyby po deszczu i kiedy jedno z nich w końcu zakończyło się tragicznie, ale uważam że miało miejsce właśnie w wyniku pogłębiającej się ostatnio agresji społecznej.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2026, 15:48 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 sie 2026, 15:47

sickstick pisze:
24 sie 2026, 15:45
No faktycznie różnica
Jak ktoś ci pobije narzeczona / żonę to zrozumiesz różnicę i ucieszysz się, że nie mieszkasz w Krakowie.

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1862
Kibicuję: WRE

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 24 sie 2026, 15:50

cloner pisze:
24 sie 2026, 15:47
sickstick pisze:
No faktycznie różnica
Jak ktoś ci pobije narzeczona / żonę to zrozumiesz różnicę i ucieszysz się, że nie mieszkasz w Krakowie.
Nie no maczetą kobiety to chyba nawet w Krakowie nie oprawią.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 sie 2026, 15:52

Myślę że nie :wink: Ale jak jednak widzę różnicę pomiędzy zabiciem maczetą, a rozwaleniem komuś pizzerii.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 sie 2026, 15:54

Różnica którą widzisz leży w tym że zamordowany kibol był kibolem innej drużyny (więc niejako należał do tej patologii), a właściciel pizzeri z Zabrza był bogu ducha winnym KIBICEM GÓRNIKA któremu swoi rozjebali lokal bo wydał pizzę gościom z Węgier. Czyli w Krakowie porachunki zostały załatwione "wewnątrz" światka patologii, a w Zabrzu patolnia robi rozpierdol niewinnym ludziom dookoła.

Faktycznie zaczynam widzieć różnicę ;) W Krakowie jak chcesz być bezpieczny to nie zakładaj koszulki Cracovii, w Zabrzu jak chcesz być bezpieczny to po prostu nie przyjeżdżaj.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2026, 15:58 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 24 sie 2026, 15:58

sickstick pisze:
Dla mnie kibice Górnika rozpierdalający lokale w swoim własnym mieście "bo jedli tam kibice innej drużyny" a kibice Wisły mordujący gościa "bo kibicował innej drużynie" to dokładnie ta sama skala patologii i nie widzę sensu dzielenia jej na krakowską i śląską i dorabiania ideologii że to sprawy nie powiązane.
Czyli dzielenie na "pobicie" i "zabójstwo" jest zbędne. W obu przypadkach karać jak za pobicie czy jak zabójstwo? :)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2079
Kibicuję: Manchester United

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 24 sie 2026, 15:58

sickstick pisze:
24 sie 2026, 15:54
Różnica którą widzisz leży w tym że zamordowany kibol był kibolem innej drużyny (więc niejako należał do tej patologii), a właściciel pizzeri z Zabrza był bogu ducha winnym KIBICEM GÓRNIKA któremu swoi rozjebali lokal bo wydał pizzę gościom z Węgier. Czyli w Krakowie porachunki zostały załatwione "wewnątrz" światka patologii, a w Zabrzu patolnia robi rozpierdol niewinnym ludziom dookoła.

Faktycznie zaczynam widzieć różnicę ;)
Mówisz, że nie ma dla Ciebie różnicy, czy ktoś wbije Ci na chatę i rozwali meble czy przy okazji Cię skatuje oraz potnie?

Oooołkeeej.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 sie 2026, 16:01

Nie, piszę o tym że oba zachowania są tak samo patologicznie i należy z nimi walczyć tak samo, a nie dzielić na lepsze i gorsze ;) Piszę też że takim zachowaniam należy przeciwdziałać już u postaw i niedawny klimat w tym kraju (powszechna agresja wobec Ukraińców, ruchy Bąkiewiczów ect) tą agresją nakręcają.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 24 sie 2026, 16:07

Czyli winny Nawrocki. Trzeba go osądzić. Pytanie czy jak za zabójstwo czy ja za pobicie.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 24 sie 2026, 16:12

kibolstwo i kibice to dwie różne sprawy, normalni ludzie kibicują i oglądają mecze a bydło bijące się bo ktoś nosi inną koszulkę to patologia na śmietnik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”