FMy - Strona 425

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Fler
Pseudoforumowicz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fler » 24 lut 2008, 19:15

O to pierwsze :)

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 24 lut 2008, 19:24

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 24 lut 2008, 23:01

Właśnie kompletuję sobie drużynę. Uwielbiam wertować mało znane zespoły w poszukiwaniu talentów, oraz piłkarzy w średnim wieku 24-27 lat, którzy wzmocnili by mój zespół.
Najczęściej zaglądam do Chile, drużyny młodzieżowej. Można złapać naprawdę młodziaków którzy już w wieku 16 lat mają niesamowite atrybuty.
A Wy jak szukacie dla siebie piłkarzy ? Nie mówię tu rzecz jasna o wklejaniu w wyszukiwarkę talentów znalezionych przez kogoś i umieszczonych na cmrev czy innej stronce.
Zatrudniacie scoutów ? Czy sami się bawicie w wyszukiwanie ? A jak sami to w jaki sposób ?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 24 lut 2008, 23:06

Loczek pisze: Zatrudniacie scoutów ? Czy sami się bawicie w wyszukiwanie ? A jak sami to w jaki sposób ?
Lata temu na którąś ze stron CM/FM napisałem poradę o wyszukiwaniu talentów, teraz zniknęła gdzieś w odmętach sieci.
Najlepiej wyszukuje się ręcznie, problem tkwi dla mnie w dwóch rzeczach - długości poszukiwań i braku orientacji w wynikach. Często zdarzało mi się składać oferty np. 10 środkowym obrońcom, a później tracić rachubę w tym, który jest lepszy ;)
Kiedyś siedziałem głównie w Białorusi, teraz dostrzegam atuty Skandynawii (Finlandia!), ale szukam już na całym świecie. Często da się wynaleźć absolutne perełki na niemalże antypodach - w 2 czy 3 sezonie na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych narodził się 17 letni regen, środkowy pomocnik, którego najpierw podkupiło mi Como, gdzie po dwóch latach stał się dobrym piłkarzem - kupiony przeze mnie za czapkę gruszek z 4 ligi do pierwszoligowca stał się absolutnym geniuszem, najlepszym piłkarzem świata, dzięki któremu BWD awansowały do baraży el. MŚ ;)

THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 25 lut 2008, 0:14

Wilmore pisze:
Loczek pisze: Zatrudniacie scoutów ? Czy sami się bawicie w wyszukiwanie ? A jak sami to w jaki sposób ?
Lata temu na którąś ze stron CM/FM napisałem poradę o wyszukiwaniu talentów, teraz zniknęła gdzieś w odmętach sieci.
Najlepiej wyszukuje się ręcznie, problem tkwi dla mnie w dwóch rzeczach - długości poszukiwań i braku orientacji w wynikach. Często zdarzało mi się składać oferty np. 10 środkowym obrońcom, a później tracić rachubę w tym, który jest lepszy ;)
Kiedyś siedziałem głównie w Białorusi, teraz dostrzegam atuty Skandynawii (Finlandia!), ale szukam już na całym świecie. Często da się wynaleźć absolutne perełki na niemalże antypodach - w 2 czy 3 sezonie na Brytyjskich Wyspach Dziewiczych narodził się 17 letni regen, środkowy pomocnik, którego najpierw podkupiło mi Como, gdzie po dwóch latach stał się dobrym piłkarzem - kupiony przeze mnie za czapkę gruszek z 4 ligi do pierwszoligowca stał się absolutnym geniuszem, najlepszym piłkarzem świata, dzięki któremu BWD awansowały do baraży el. MŚ ;)

Mi się podoba strasznie opcja z klubami filialnymi, gdyż często gdy nowi zawodnicy do nich trafiają i coś już pokazuję to przejmuje ich od nich i szkole we własnym zakresie... kilku wyrobiło sobie marki i poszło dalej w świat :). Tak jak Wilmor lubię szukać piłkarzy w dziwnych krajach tzn. Timor Wschodni itp. raz miałem kolesia który był KOSOWIANINEM i nie miał narodowości jakiejś wiążącej z istniejącym krajem :D no wale wiadomo teraz by już sobie w reprezentacji powoli pykał :D teraz podoba mi się Norwegia i Valarenga.

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 25 lut 2008, 13:01

Ja polecam Afryke i ASEC. Tam co nowy rok pojawia się kilku nowych graczy. Ostatnio trafił mi się obrońca regen Oumar Sylla, który na wyporzyczeniu w Francji robił furorę po powrocie zainteresowania wielkich klubów Real, Sevilla. Finowie mają swietnych regenów.Ostatnio Cadiz kupiło z włosikiej ligi fina za 25 mln, skąd oni tyle mieli :o Gram obecnie C.E.L'Hospitalet. Rok 2019. Na początku gry w ASEC gra Yao który jest gotowy do gry w klubach pierwszoligowych. Afryka ma naprawde wielu świetnych graczy.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 25 lut 2008, 13:02

Zauważyłem pewną regułę. Mianowicie : nie każdy piłkarz który ma dobre atrybuty ( młodzież ) w nie każdym klubie się rozwija. Taki Jokic w Manchesterze z sezonu na sezon systematycznie podnosił swoje statystyki. W Ajax był co najwyżej jednym z wielu, natomiast w Schalke kompletnie się nie sprawdził. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku Miliana i Adu. Nie wiem od czego to zależy.
Kupiłem sobie tego Paragwajczyka z orange ekstraklasy Ceuto czy jak mu tam. W przedsezonowych sparingach ustrzelił mi 3 bramki na 5 spotkań, na początku w Bundeslidze wygryzł już ze składu Larsena, puka średnio na 2 mecze 1 bramkę ( bo w 6 ma 3 gole ) a jego wartość jak była 100 tys euro tak jest. Dziwne.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 25 lut 2008, 14:19

Jeżeli o mnie chodzi o regenów staram się nie kupować. Oczywiście jeżeli rozgrywka jest długa to jest to nieuniknione, ale tak do 5-7 lat gry ich nie kaperuje. Nie wiem skąd mi się to wzieło, ale już tak mam :wink:
Więc grajków z Timoru czy Bermud nie kupuje.

Lubie szperać w Skandynawi, chyba jak każdy :P Najbardziej odpowiada mi Dania i Szwecja. Może dlatego ze miałem tam długie kariery i tamtejszy rynek znam dosyć dobrze. Z klubów niegrywalnych w Szwecji( niższych niż 4 liga) można zakupić reprezenatantów obecnej reprezenatcji U17 :o Mówie tu o zawodnikach którzy w rzeczywistość grają w kadrze a w grze też mają wysokie umiejętność.

Miałem tak grając BoIS(4 liga szwedzka) pokupywałem ciekawych zawodników z rocznika 1990-1991. Niedługo po tym wszedłem na stronke federacji piłkarskiej Szwecji i ci zaowdnicy w rzeczywistość grają w reprezentacji. Fajnie że nawet w bardzo słabych klubach można odszukać takie perełki.

Ulubiony kraj gdzie lubie sobie poszukać zawodników to Bośnia :] Szczególnie w FM 2008 wskazane jest aby dać Bośnie jak dodatkowy kraj. Dwóch bośniaków opisałem w dziale talenty Fm 2008 na cmrev, więc jak ktoś ciekawy niech sobie poczyta :P

Awatar użytkownika
boskigonzo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: boskigonzo » 25 lut 2008, 15:47

Loczek pisze:Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku Miliana i Adu

Trening oraz baza treningowa

Co do scoutingu... To oczywiscie zalezy jaka macie ustawiona baze danych i jakie kraje wybraliscie :) Osobiscie polecam Brazylie i Argentyne - to podstawa. Bardzo mile zaskakuja mnie tez kraje tzw Ameryki Srodkowej i Pld- Pln . Kolumbia, Kostaryka, Wenezuela . Tam tez jest milusio :P :)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 25 lut 2008, 15:52

Loczek pisze:Zauważyłem pewną regułę. Mianowicie : nie każdy piłkarz który ma dobre atrybuty ( młodzież ) w nie każdym klubie się rozwija.
Odpowiedni dla niego program treningowy, baza treningowa, szansa gry w pierwszym zespole, sztab szkoleniowy, a nawet losowe PA - też się zmienia, a za tym idzie różnica umiejętności.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 25 lut 2008, 16:53

Wilmore pisze:Odpowiedni dla niego program treningowy, baza treningowa, szansa gry w pierwszym zespole, sztab szkoleniowy, a nawet losowe PA - też się zmienia, a za tym idzie różnica umiejętności.

Kombinowałem już na kilka sposobów. Kupowałem młodziaków z Chile ( nie wiem czemu mam zboczenie zawodowe (( FMowe)) jeśli chodzi o ten kraj ) zatrudniałem szkoleniowców w Chile i ... kupa. Na 10 dwóch się wybiło, resztę sprzedałem zyskując drobne na waciki do uszu i kilo kiszonej kapusty.

Podobnie rzecz wyglądała z młodymi Brazylijczykami. Kupowałem ich za drobne, ściągałem za darmo, szkoliłem od drużyny U18, później grali w II składzie, okazjonalnie w pucharach, a mimo to ich statystyki rosły wolniej niż włosy na głowie Oleksego.

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 25 lut 2008, 18:38

Loczek pisze:Podobnie rzecz wyglądała z młodymi Brazylijczykami. Kupowałem ich za drobne, ściągałem za darmo, szkoliłem od drużyny U18, później grali w II składzie, okazjonalnie w pucharach, a mimo to ich statystyki rosły wolniej niż włosy na głowie Oleksego.
No chyba głupio byłoby, gdyby każdy zawodnik, którego sprowadzisz, rozwijałby się w bardzo szybkim tempie. Wówczas gra nie miałaby najmniejszego sensu, bo sprowadziłbyś sobie takiego Brazylijczyka, który po jednym sezonie ma takie staty jak najlepsi zawodnicy w grze.

A tak poza tym, odpowiedz sobie na pytanie: Czy w rzeczywistości, wszyscy młodzi piłkarze rozwijają się w takim samym tempie? Raczej nie :spoko:

SpY
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SpY » 25 lut 2008, 20:54

Obrazek

"i cnocie ich matek"

:rotfl: :rotfl: :rotfl4: :rotfl4:

pierwszy raz sie z czyms takim spotykam :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 786

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 25 lut 2008, 20:57

To mało jeszcze widziałeś :P

Ja u siebie ostatnio 1 raz widziałem news, że dany piłkarz (u mnie Hamsik) przeprasza mnie i kolegów z zespołu za błąd, który spowodował, że odpadliśmy z europejskich pucharów. Jest również świadomy, że to jest niewybaczalne (czy coś w tym stylu) i nie zdziwi się jak zostanie odsunięty od pierwszego składu.

Awatar użytkownika
Kubańczyk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kubańczyk » 25 lut 2008, 20:59

a co zrobić jeżeli po wybraniu kapitana zespół jest niezadowolony z wyboru??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”