O futbolu na luzie... - Strona 4427

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Czy podoba Ci się zniesienie zasady o golu na wyjeździe?

Tak
27
68%
Nie
6
15%
Nie wiem
3
8%
To zależy, czy mój klub na niej skorzystał/skorzysta
4
10%
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 paź 2017, 19:54

Jakoś tak cieplej się na sercu robi, kiedy wiesz, że Szkoci odpadają rzutem na taśmę.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3924

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 08 paź 2017, 20:35

Swoją drogą, Szkoci czekają już 20 lat na awans do kolejnego turnieju rangi mistrzowskiej. Ostatnio grali na MŚ we Francji w 1998.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 paź 2017, 20:39

Czyli kolejne 4 lata ich nie zbawią.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 paź 2017, 20:41

Nie ma się co dziwić, skoro kluby z SPL wolą ściągać szrot z niższych lig w Anglii niż dawać szansę wychowankom. Zeszłoroczny transfer Bartona do Rangersów świetnie obrazuje sytuację. Tam potrzebny jest konkretny projekt, inaczej nic się nie zmieni. Chyba że trafi im się generacja co pociągnie ten wózek.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 paź 2017, 20:49

W zasadzie podobnie jak jak w Polsce.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 paź 2017, 20:50

Prawda jest taka, że ligę szkocką zabiła ta cała afera z Rangersami, po której Ci spadli kilka poziomów niżej. Wcześniej to naprawdę była jedna z lepszych lig w Europie, nawet ja pamiętam jak oglądałem z ciekawością derby Glasgow kilka lat temu chyba na Polsat Sport. Teraz jest Celtic i długo, długo nic. Monopol w lidze nigdy nie jest dobry.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5281
Kibicuję: Tylko WISŁA

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 paź 2017, 20:55

Carbon pisze: Prawda jest taka, że ligę szkocką zabiła ta cała afera z Rangersami, po której Ci spadli kilka poziomów niżej. Wcześniej to naprawdę była jedna z lepszych lig w Europie, nawet ja pamiętam jak oglądałem z ciekawością derby Glasgow kilka lat temu chyba na Polsat Sport. Teraz jest Celtic i długo, długo nic. Monopol w lidze nigdy nie jest dobry.
Przepraszam, ale co osiągały kluby ze Szkocji, nie licząc Celticu i Rangersów, w ciągu ostatnich powiedzmy 20 lat? Liga była beznadziejna, zapewne gorsza niż Polska, nie licząc 2 dobrych drużyn. No i trzeba też powiedzieć, że z tego co pamiętam to jak któraś z tych drużyn grała w LM to chyba zazwyczaj kończyła na 4 miejscu. Kilkukrotny awans pojedyńczej drużyny z grupy LM, przy braku jakichkolwiek sukcesów pozostałych drużyn, to nie powód żeby nazywać ligę jedną z lepszych w Europie. Tak naprawde jedyne ciekawe mecze wtej lidze to były własnie derby Glasgow.

Nei zdziwiłbym się jakby się okazało, że było 10-12 lepszych lig w tych latach w Europie od szkockiej.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 08 paź 2017, 20:56

janop pisze: Tylko to działa w dwie strony. Jak jakiś dzieciak ze Szkocji kilka razy prosto kopnie piłkę to już go nie ma w lidze. Był Gauld i pewnie nic z niego nie będzie. W Rangers był Gilmour i już jest w Chelsea itd. Ciężko w takich warunkach o konkretny projekt.
Na to już nic nie poradzisz. Karierą też trzeba umieć odpowiednio pokierować, ale wiadomo jak działa większość agentów. Patrzą głównie na zysk, nie dobro klientów. Gauld w Portugalii to już w ogóle nie wiem na co liczył, jeszcze w klubie gdzie środek pola od lat jest mocno obsadzony a poziom kilkukrotnie wyższy niż w ligowym średniaku z Dundee.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 paź 2017, 21:19

DDK pisze: Liga była beznadziejna, zapewne gorsza niż Polska, nie licząc 2 dobrych drużyn. No i trzeba też powiedzieć, że z tego co pamiętam to jak któraś z tych drużyn grała w LM to chyba zazwyczaj kończyła na 4 miejscu. Kilkukrotny awans pojedyńczej drużyny z grupy LM, przy braku jakichkolwiek sukcesów pozostałych drużyn, to nie powód żeby nazywać ligę jedną z lepszych w Europie. Tak naprawde jedyne ciekawe mecze wtej lidze to były własnie derby Glasgow.
Kiedyś? Nie wydaje mi się. Celtic, jak i Rangers to były porządne marki w Europie, pamiętam jak nawet United mieli problemy z tymi drugimi na Ibrox. Nie mówię, że oba zespoły co rok były uważana za faworytów do wygrania grup, ba!, oni się praktycznie wymieniali spotem w fazie grupowej LM, ale z drugiej strony taki Celtic potrafił wyjść jeszcze niedawno z grupy z Barceloną, Spartakiem i Benficą. Rangers rok wcześniej też doszli daleko w LE, gdzie w 1/32 odprawili Sporting, a dopiero później przegrali z PSV jednym golem. Przyznam szczerze, że nie pamiętam za cholerę tych meczów, ale mam w głowie wyryte, że wtedy szkocka była dla mnie solidną ligą.
No i jak mówię jedna z najlepszych w Europie, to to nie do końca oznacza, że ma stać na równi z włoską, angielską czy nawet portugalską. ;) Nie, to takie tier 2, może tier 3. Jest blisko czołówki, ale w samej czołówce nie jest. Jednak to i tak o co najmniej krok dalej niż polska Ekstraklasa. Tam w Szkocji to przynajmniej ze znalezieniem sponsorów nie mają problemów, tak samo z moich obserwacji wygląda, że w na Wyspach to nie jest jakaś strasznie niszowa liga i mecze Celtiku czy Rangersów są chętnie oglądane.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 paź 2017, 21:32

Ja tam nigdzie nie napisałem, że poza Celtikiem i Rangersami ktoś coś więcej grał. Tylko to wciąż jest o wiele więcej niż polska liga, gdzie jednorazowy awans Legii do fazy grupowej po wielu latach traktowaliśmy jak jakieś święto.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 08 paź 2017, 21:35

Wcześniej pisałeś o szkockiej lidze jakoby kiedyś była to jedna z lepszych lig w europie a teraz już piszesz, że to o wiele więcej, niż polska liga, czego chyba nikt tutaj wcześniej nie kwestionował.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 08 paź 2017, 21:39

Delpiero14 pisze: teraz już piszesz, że to o wiele więcej, niż polska liga, czego chyba nikt tutaj wcześniej nie kwestionował.
właśnie kwestionowali nie raz. Ja wolę pooglądać Celtic, Rangersi z Dundee czy Aberdeen niż ekstrakopankę.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 08 paź 2017, 21:40

Wymieńmy ligi, które były NA PEWNO przed szkocką. Angielska, hiszpańska, włoska, niemiecka, francuska, portugalska, rosyjska, ukraińska, holenderska, MOŻE turecka. Więcej to ja nie widzę. Kiedyś chyba jeszcze rumuńska co rok wystawiała zespoły do LM, ale poza tym? Przy tym przecież wciąż można powiedzieć, że to jedna z silniejszych w Europie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5281
Kibicuję: Tylko WISŁA

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 08 paź 2017, 22:32

Ja bym jeszcze wrzucił na pewno grecką (panatha, AEK, Olympiakos, PAOK, nawet Iraklis coś walczył). Pewnie porównywalne były Belgijska, czyli nawet nie 10-12 tylko bliżej 12-15. I to w najlepszym ich czasie. Licząc, że Polska liga (która w ogóle się nie liczy) jest koło 20 miejsca, to cięzko mi przejść koło stwierdzenia, że szwedzka była jedną z najlepszych lig.

Dodam tylko, że aktualnie ekstraklasa jest na 20 miejscu, szkocka na 23.

Jesli chodzi o stadiony to nie ma porównania, z tego co pamiętam to średnią frekwencje również mamy dużo wyższą.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

O futbolu na luzie...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 08 paź 2017, 22:35

Tylko poczekajcie az do gry wejdzie szkocka generacja mistrzow swiata 2024 z rocznika 2000. Glenn Middleton & Jack Aitchison zrobia to 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”