Ekstraklasa 2024/25 - Strona 47

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2200
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 kwie 2025, 8:08

DDK pisze:
31 mar 2025, 22:37
I bez ataku na Raków, ale po prostu chyba o to chodziło, mówiąc o popularności. Raków jest popularny tylko dlatego, że ma w tym momencie sukcesu. Jakby Nieciecza czy Puszcza zdobywały mistrzostwo i grały w pucharach to pewnie też potrafiłyby zebrać po 10k na meczu. Problem z takimi klubami jest taki, że jak skończą się sukcesy to frekwencja spadnie do standardowej.
Po 1: ile to jest "standardowo" i co to znaczy "takimi klubami"? Miasto ok. 200k + powiat 130k (klub bardzo angażuje się w popularyzację Rakowa w mniejszych miejscowościach). Niższą frekwencję miewa nawet taki Lech Poznań, więc to żaden wyznacznik. Zresztą porównanie do Niecieczy i Niepołomic jest zwyczajnie nietrafione, jeżeli weźmiemy pod uwagę liczbę mieszkańców i, nie wiem, historię klubu chociażby. W latach '90 mieliśmy często jedną z lepszych frekwencji, na IV ligę potrafiło przyjść 10k ludzi, więc Raków udowodnił już, że ma społeczność zasługującą na normalny stadion. A przypomnijmy, że konkurencja była spora, bo do czasu upadku AZS mieliśmy tu trzy silne marki sportowe z trzech różnych dyscyplin. Oczywiście, że jak odejdą sukcesy, to żaden dzieciak z Bydgoszczy nie wyciągnie tutaj starego na mecz, ale to jest wyłącznie gdybanie.

Po 2: odkąd tylko weszliśmy do ekstraklasy, jest ciągle to samo gadanie: "za rok spadniecie i wszyscy o was zapomną", "jedno mistrzostwo i nigdy więcej", "kaprys właściciela zaraz się skończy". Jednocześnie z biznesowego punktu widzenia Raków jest oceniany jako jeden z najlepiej zarządzanych klubów w kraju. Właściciel to nie jakiś walnięty inwestor, który sobie wymyślił, że gdzieś właduje kasę, tylko człowiek, który zawsze tutaj był, zawsze kibicował. Dla mnie jest jak każdy z nas, kto w dzieciństwie sobie mówił, że jak będzie ultrabogaty, to zainwestuje w ukochany klub. Jego droga biznesowa pokazuje, jak mocno ogarnięty jest to facet. Widzę w dyskusjach z kibicami innych drużyn, że ludzie życzą sobie dla swoich klubów właśnie takich ludzi. Wierzę, że wieczna nieprzychylność miasta go nie zniechęci, ale widać, jak bardzo go jara budowanie tego klubu.

I teraz: ile lat jeszcze mamy udowadniać, że zasługujemy na to, żeby mieć tutaj normalny obiekt? Nie na 50k, nawet na 15 i z dachem?

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1557
Kibicuję: WIDZEW

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 01 kwie 2025, 8:12

Bardzo daleko mi do Rakowa ale stadion dla nich to jest mus.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5298
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 kwie 2025, 8:19

Nie no argument o frekwencji w latach 90 mnie prawie przekonał. Zaraz przyjdzie ktoś z Zabrza i przypomni że u nich było kiedyś 60k na meczu.
Nieciecza jest obok Tarnowa, a Niepołomice zaraz obok Krakowa, więc potencjał też jest duży. Możesz to nazwać gdybaniem - dla mnie to po prostu wyglądałoby pewnie tak jak na GKS Tychy.

I rozumiem chęć posiadania stadionu - ja odnosiłem się do kwestii marek klubu. Raków na ten moment jeszcze takiej nie ma. Możliwe że za 10 lat będzie w top 3 najbardziej utytułowanych klubów w Polsce i jednym z najbardziej rozpoznawalnych - z tym że to też gdybanie.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 kwie 2025, 8:42

DDK pisze:
01 kwie 2025, 8:19
Nie no argument o frekwencji w latach 90 mnie prawie przekonał. Zaraz przyjdzie ktoś z Zabrza i przypomni że u nich było kiedyś 60k na meczu.
Nieciecza jest obok Tarnowa, a Niepołomice zaraz obok Krakowa, więc potencjał też jest duży. Możesz to nazwać gdybaniem - dla mnie to po prostu wyglądałoby pewnie tak jak na GKS Tychy.

I rozumiem chęć posiadania stadionu - ja odnosiłem się do kwestii marek klubu. Raków na ten moment jeszcze takiej nie ma. Możliwe że za 10 lat będzie w top 3 najbardziej utytułowanych klubów w Polsce i jednym z najbardziej rozpoznawalnych - z tym że to też gdybanie.
I wtedy już będzie można stawiać stadion czy znajdzie się kolejny argument na nie? :mrgreen: Jeździliśmy na domowe mecze do Bełchatowa, na puchary do Bielska i Sosnowca, mieliśmy jedyną ekipę obecną na wszystkich meczach w pandemii i ludzi jeżdżących za drużyną do każdej dziury i w dobrych, i w marnych czasach, trybuny u nas też nigdy nie były puste. Chociaż nie wierzę, że kiedykolwiek doczekamy się stadionu, to uważam, że czekanie kolejne 10 lat na to, co się wydarzy, jest totalnie bez sensu. Chcemy młodych Polaków – ale akademia ma nie mieć warunków treningowych. Chcemy sukcesów w europejskich pucharach – ale klub musi grać na fatalnie przygotowanym boisku w Sosnowcu (stadion top, boisko tragiczne). Chcemy kibiców na trybunach, ale przez kolejne 10 lat ludzie nadal mają nie mieć możliwości normalnego zakupu biletu. Jak to się ma rozwijać w takich warunkach?

Dla mnie to i tak cud, że tylu piłkarzy chce przyjeżdżać do tego upadającego miasta i że udaje się tutaj przyciągnąć tylu dobrych sponsorów :shock:

Arro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 123
Kibicuję: Polska

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 01 kwie 2025, 9:15

futbolowa pisze:
01 kwie 2025, 8:42
Dla mnie to i tak cud, że tylu piłkarzy chce przyjeżdżać do tego upadającego miasta i że udaje się tutaj przyciągnąć tylu dobrych sponsorów
Przy dobrej infrastrukturze i stadionie też byłaby szansa na sprowadzanie lepszych zawodników i podniesienie poziomu drużyny. Jak ktoś będzie miał na stole taki sam kontrakt z Legii to wybierze Legię.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 kwie 2025, 9:22

Z tego co widzę to w 2 lidze średnia frekwencja koło 1000-1800 osób (lata 11-15), potem w 1 lidze 2500-3000 (lata 15-17).

Pytanie czy każdemu klubowi, który w 2 lidze ma średnią 1000 osób, a w 1 lidze 2500 będziemy stawiać stadion po tym jak zdobędą mistrzostwo Polski i będą miały potencjał na kolejne sukcesu?

I tak jak mówię - nie jestem przeciwnikiem stafdionu. skoro ma Gks Tychy czy budują Sandecji to Wam też mogą, tylko po prostu te argumenty powyżej mnie nie przekonują.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2105
Kibicuję: Manchester United

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 kwie 2025, 9:38

futbolowa pisze:
01 kwie 2025, 8:42
Dla mnie to i tak cud, że tylu piłkarzy chce przyjeżdżać do tego upadającego miasta i że udaje się tutaj przyciągnąć tylu dobrych sponsorów :shock:
Widziałem ostatnio ranking, że Częstochowa jest na pierwszym miejscu w kategorii najmniej "szczęśliwych" miast. Odczuwasz to jako mieszkanka? Co na to wpływa z perspektywy mieszkańca, który jak rozumiem mieszka tam od urodzenia? Nigdy nie byłem, ale zawsze kojarzyła mi się z fajnym miastem.

Myślę też, że piłkarza nie ma co oceniać pod tym samym kątem co zwykłego obywatela. Piłkarz nie będzie patrzył na bezrobocie, wyspecjalizowane miejsca pracy, czy inne długofalowe kwestie jak dobre szkolnictwo publiczne. Większość przyjeżdża z zamiarem rozegrania kilku sezonów, ma już zapewnioną pracę, a nawet jeśli ma dzieci, to przy takich zarobkach znajdzie się dobra szkoła niemal w każdym dużym mieście.

Śmiem twierdzić, że jeżeli którykolwiek z nich poza wielkością kontraktu będzie się rozglądał za czymś, to będą to atrakcje: kluby, parki, natura, galerie, itd. Kolejna kwestia, że nie wszyscy lubią ogromne miasta i taka mniejsza klimatyczna Częstochowa może im zapewnić wszystko co potrzebne, a unikną nieprzyjemności związanych z tymi największymi miastami.

Sponsorzy natomiast w dużej mierze opierają się na transmisjach, przynajmniej ci główni (koszulki, bandy), więc im może nie tyle obojętne, ale będą woleli często oglądany, będący na topie, dobrze zarządzany i grający w europejskich pucharach Raków z "umierającej" Częstochowy, niż walczącą na zapleczu Wisłę z kwitnącego Krakowa, która jeszcze niedawno była zarządzana przez bandytów i mocno straciła na wiarygodności.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 kwie 2025, 9:51

DDK pisze:
01 kwie 2025, 9:22
Z tego co widzę to w 2 lidze średnia frekwencja koło 1000-1800 osób (lata 11-15), potem w 1 lidze 2500-3000 (lata 15-17).

Pytanie czy każdemu klubowi, który w 2 lidze ma średnią 1000 osób, a w 1 lidze 2500 będziemy stawiać stadion po tym jak zdobędą mistrzostwo Polski i będą miały potencjał na kolejne sukcesu?

I tak jak mówię - nie jestem przeciwnikiem stafdionu. skoro ma Gks Tychy czy budują Sandecji to Wam też mogą, tylko po prostu te argumenty powyżej mnie nie przekonują.
Ten w Tychach ładniutki, szkoda, że reprezentacja kobiet przestała tutaj grać i wybrali Gdańsk.

Ja z kolei uważam, że Twoje analogie są nietrafione. Nie mówimy o klubie, który przypadkiem jednorazowo zdobył mistrzostwo i może dobrze rokować albo nie. To już za długo trwa i zbyt dobrze jest budowane, żeby można było Raków oceniać w kategorii chwilowej fanaberio-sensacji.
Mr.Chris pisze:
01 kwie 2025, 9:38
Widziałem ostatnio ranking, że Częstochowa jest na pierwszym miejscu w kategorii najmniej "szczęśliwych" miast. Odczuwasz to jako mieszkanka? Co na to wpływa z perspektywy mieszkańca, który jak rozumiem mieszka tam od urodzenia? Nigdy nie byłem, ale zawsze kojarzyła mi się z fajnym miastem.
Jeśli masz ochotę posłuchać, to nagrałam kiedyś podcast po pierwszym takim rankingu: :)
Ja lubię Częstochowę, bo trzyma mnie tutaj sport. Lubię też jej ulokowanie – Jura jest piękna, łatwo dotrzeć szybko do Krakowa, Wawy, Wrocławia czy nawet Gdańska. To, że szybko się po nim przemieścisz też ma swoje zalety.

Ale dużo potencjału jest tutaj niewykorzystane. W Łodzi potrafili wykleić uliczkę w bramie szkłem i zrobić z niej atrakcję, a to, co u nas jest miejscem urbexowym, tam zamienili w hisperską miejscówkę z knajpami. Wiszące rzeźby Kędziory najpierw musiał docenić świat, żeby potem zainteresowało się nim nasze miasto. Murale Sętowskiego w innym mieście byłyby zamienione w szlak-atrakcję turystyczną, a tutaj jest wielkie gówno.
Mr.Chris pisze:
01 kwie 2025, 9:38
Myślę też, że piłkarza nie ma co oceniać pod tym samym kątem co zwykłego obywatela. Piłkarz nie będzie patrzył na bezrobocie, wyspecjalizowane miejsca pracy, czy inne długofalowe kwestie jak dobre szkolnictwo publiczne. Większość przyjeżdża z zamiarem rozegrania kilku sezonów, ma już zapewnioną pracę, a nawet jeśli ma dzieci, to przy takich zarobkach znajdzie się dobra szkoła niemal w każdym dużym mieście.

Śmiem twierdzić, że jeżeli którykolwiek z nich poza wielkością kontraktu będzie się rozglądał za czymś, to będą to atrakcje: kluby, parki, natura, galerie, itd. Kolejna kwestia, że nie wszyscy lubią ogromne miasta i taka mniejsza klimatyczna Częstochowa może im zapewnić wszystko co potrzebne, a unikną nieprzyjemności związanych z tymi największymi miastami.
To prawda, ale były już przypadki, gdzie mówiło się, że ktoś wybrał np. Pogoń zamiast Częstochowy ze względu na miasto. Nie pamiętam, który z naszych piłkarzy, ale ktoś opowiadał, że wysyłał do potencjalnego nowego zawodnika zdjęcia z plaży miejskiej w Cze-wie, żeby przekonać go, jak tu fajnie :D Ogólnie to też uważam, że to nie jest jakiś wielki problem – są dobre knajpy, jest gdzie pospacerować, a piłkarze są lokowani na najlepszej dzielnicy. Plus, taki Žarko Udovičić potrafił co tydzień jeździć stąd do Serbii, a inni piłkarze często pokazują, że jeżdżą np. do Krakowa, więc lokalizacja nie jest zła. Zresztą na mieście też ich widać – w knajpach, na plaży, w Alejach, pod Jasną Górą czy na zakupach w Galerii Jurajskiej. Jak ktoś ma w głowie robotę, to się skupia na robocie i tyle. A w Akademii mamy już synów co niektórych zawodników, więc może zapuszczą tu korzenie na dłużej.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 kwie 2025, 10:05

Czyli jak sama widzisz, miasto nie jest takie złe dla piłkarzy :) infrastruktura sportowa, to osobny temat, a wyjątki zawsze będą się zdarzać. Ze Szczecina blisko do morza i jak ktoś je kocha albo jak miasto samo w sobie go zachwyci (a Szczecin nie oszukujmy się, ma więcej walorów), to i wyższy kontrakt może nie pomóc.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1036

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 01 kwie 2025, 10:10

futbolowa pisze:
01 kwie 2025, 9:51
To prawda, ale były już przypadki, gdzie mówiło się, że ktoś wybrał np. Pogoń zamiast Częstochowy ze względu na miasto
Koutris ;)

W Szczecinie swoje rogi bliskość Berlina i dobra komunikacja z każdym miejscem w europie czy po prostu możliwość spędzenia Wolnego czasu. Było kilku gagatków co jeździło tam w wolnym czasie aż za często chyba według kibiców.
Częstochowa też raczej będzie rozpatrywana jako część większego regionu i patrzenia co jest wokół a nie tylko w samym mieście. Na pewno piłkarze na takich kontraktach patrzą na to wszystko inaczej niż zwykły szary człowiek ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 kwie 2025, 10:12

Piłkarze potrafią za hajsem na Ukrainę jechać grać a Wy się zastanawiacie czy im się Częstochowa spodoba :D

Raków zasługuje na fajny stadion spełniający wymogi gry w pucharach (nie w eliminacjach do pucharów). Czy miasto stać na taki wydatek to nie mnie oceniać, jeśli nie stać to też ciężko się upierać żeby budowało.

Musi Raków liczyć na jakieś Euro w Polsce albo inne Igrzyska, wtedy spokojnie z rządowego hajsu się stadion zmodernizuje do odpowiedniej wielkości.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 01 kwie 2025, 10:47

futbolowa pisze:
01 kwie 2025, 9:51
To już za długo trwa i zbyt dobrze jest budowane, żeby można było Raków oceniać w kategorii chwilowej fanaberio-sensacji.
MAsz przykład Wisły, która po 15 latach, gdzie w zasadzie co drugi rok była mistrzem, grała z Realem, Barceloną, Schalke, Lazio, Parmą, była o krok od LM (Panathinaikos) i nagle w momencie gdy Cupiał sprzedał klub to jedna wielka w dół. Też można było powiedzieć, że jest to dobrze budowane, a finalnie skończyliśmy w 1 lidze grająć tutaj trzeci rok. czy Raków ma szkółkę? boiska rezerwowe? CLJ? Niższe roczniki wyróżniajace się w Polsce? Akademie? Rzesze kibiców, którzy będą nawet 1 lidze jeźdizć na mecze ze Zniczem Pruszków? Czy oprócz tego, że od 5 lat są sukcesy i klub jest uzależniony od 1 właściciela to co przemawia za tą stabilizacją?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 01 kwie 2025, 10:49

Nie jestem do końca przekonany, czy Wisła jest tu dobrym przykładem ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 01 kwie 2025, 11:01

DDK pisze:
01 kwie 2025, 10:47
MAsz przykład Wisły, która po 15 latach, gdzie w zasadzie co drugi rok była mistrzem, grała z Realem, Barceloną, Schalke, Lazio, Parmą, była o krok od LM (Panathinaikos) i nagle w momencie gdy Cupiał sprzedał klub to jedna wielka w dół. Też można było powiedzieć, że jest to dobrze budowane, a finalnie skończyliśmy w 1 lidze grająć tutaj trzeci rok.
No, a mimo tego ludzie chodzą i od klubu się nie odwrócili.
DDK pisze:
czy Raków ma szkółkę? boiska rezerwowe? CLJ? Niższe roczniki wyróżniajace się w Polsce? Akademie?
Jak już mówiłam, do dyspozycji mamy aż jedno pełnowymiarowe sztuczne boisko + jedno małe, a wszystko to do podziału pomiędzy 16 zespołów i treningi Małej Akademii.

Gdyby spełnił się plan przeznaczenia tych terenów wyłącznie dla Akademii, dojdzie boisko naturalne + główny obiekt, do tego remontowany jest budynek klubowy, żeby było gdzie zjeść i prysznic wziąć. Mimo tych gównianych warunków chłopaki w U-19, U-17 i młodszych radzą sobie bardzo dobrze. Ale to może funkcjonować tylko do pewnego momentu, tutaj potrzeba inwestycji, żeby można było rozwijać akademię dalej.
DDK pisze:
Rzesze kibiców, którzy będą nawet 1 lidze jeźdizć na mecze ze Zniczem Pruszków?
Na IV jeździliśmy, na III jeździliśmy, w II i I też, więc o to się nie martw.
DDK pisze:
Czy oprócz tego, że od 5 lat są sukcesy i klub jest uzależniony od 1 właściciela to co przemawia za tą stabilizacją?
Lepiej, żeby był uzależniony od miejskich pieniędzy, jak niektóre kluby? Na rozsądnym zarządzaniu i finansowaniu buduje się klub, nie wiem, czego innego Ty tutaj oczekujesz.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6705

Ekstraklasa 2024/25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 01 kwie 2025, 11:02

Ja sobie nie przypominam żeby ktoś mówił że Cupiał dobrze zarządza Wisłą. Wręcz przeciwnie, już kilka lat przed jego odejściem mówiło się że to droga do nikąd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”