FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 492

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 paź 2007, 15:04

Trochę za bardzo zachłysnęliście się tymi ostatnimi zwycięstwami. A Messiego przyrównujecie niemal do bóstwa. Prawda jest taka, że graczem jest znakomitym, ale do najwybitnijszych mu duzo barkuje. Dużo biega, walczy, dobrze panuje nad piłką. To się ceni. Potrafi przesądzić o końcowym rezultacie. Ale na Boga w moim odczuciu geniuszem to on nie jest. Drybling to ma mizerny. Wykorzystuje swoją szybkość i technikę. Musi jeszce dużo pracować, żeby osiągnąc kiedykolwiek podobna formę co Roni.
kon2r pisze:i chyba mamy prawo nie odczuwac wiekszego strachu
Aż strach się bac kiedy widzę twoją pisownie. Słownik do ręki i do roboty! :hardkor2:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 paź 2007, 15:09

arek, ale chyba nie chodzi o to, aby Messi próbował zostać lepszym "dryblerem" niż Ronnie. Chodzi właśnie o to, aby potrafił wziąć ciężar gry na swoje barki, aby potrafił strzelać regularnie bramki, aby nie był samolubny - tylko żeby podawał do lepiej ustawionych partnerów .. aby po prostu grał dla drużyny. Póki co znakomicie sie z tego wywiązuje i to, że ma słabszy drybling od Ronniego jest akurat mało ważne. W moim przekonaniu oczywiscie.

Awatar użytkownika
kon2r
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kon2r » 02 paź 2007, 15:12

arek_ahig pisze:Trochę za bardzo zachłysnęliście się tymi ostatnimi zwycięstwami. A Messiego przyrównujecie niemal do bóstwa. Prawda jest taka, że graczem jest znakomitym, ale do najwybitnijszych mu duzo barkuje. Dużo biega, walczy, dobrze panuje nad piłką. To się ceni. Potrafi przesądzić o końcowym rezultacie. Ale na Boga w moim odczuciu geniuszem to on nie jest. Drybling to ma mizerny. Wykorzystuje swoją szybkość i technikę. Musi jeszce dużo pracować, żeby osiągnąc kiedykolwiek podobna formę co Roni.
Aż strach sie bać kiedy widzę twoje mądre posty ! ale meczy to nieogladasz co ? hmm tak myslalem wiec chyba nie masz prawa oceniac tego jak gra obecnie Messi tak wiem napiszesz ze ogladasz wszystkie ale co ci to daje ?
Ostatnio zmieniony 02 paź 2007, 15:12 przez kon2r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2416
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 paź 2007, 15:12

arek_ahig pisze:Drybling to ma mizerny. Wykorzystuje swoją szybkość i technikę. Musi jeszce dużo pracować, żeby osiągnąc kiedykolwiek podobna formę co Roni.
Zależy co rozumiesz pod pojęciem dryblingu. Ale uważam, że jest w tym świetny, bo drybling nie polega na tym, żeby miał widowiskowe zwody, tylko żeby był skuteczny, a pod tym względem Messi się sprawdza bardzo dobrze. I nie ma znaczenia, czy wykorzystuje do tego swoją jak to ująłeś "szybkość i technikę" )bo to musi wykorzystywać, bez tego nie ma szans na przejście dobrego obrońcy), czy bazuje na balansie ciała i machaniu nogami. Liczy się skuteczność. Dobry drybler to nie ktoś kto gra w tym elemencie efektownie, ale średnio skutecznie, tylko ktoś kto efektywność stawia ponad wrażenia wizualne.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 02 paź 2007, 15:16

RealFan nic dodać nic ująć. Kaka też zwodów nie robi a potrafi przejechać całe boisko. Najważniejsza jest skuteczność, nie ważne jest to jak mija się obrońca, ważne że zostaje w tyle. To że są piłkarze jak Roni i Ronaldo którzy lubią sobie utrudniać życie efektownymi zwodami to ich sprawa.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 paź 2007, 15:16

arek_ahig pisze:Ale na Boga w moim odczuciu geniuszem to on nie jest. Drybling to ma mizerny.
Zaproponuj Messiemu, żeby wybrał się do Brazylii na naukę dryblingu pod okiem profesora Kerlona. On tam robi " foczkę", flip flapa nosem i ruletę udami. Nauczy się, wróci i będzie najlepszy.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 paź 2007, 15:40

kon2r pisze:Aż strach sie bać kiedy widzę twoje mądre posty ! ale meczy to nieogladasz co ? hmm tak myslalem wiec chyba nie masz prawa oceniac tego jak gra obecnie Messi tak wiem napiszesz ze ogladasz wszystkie ale co ci to daje ?
Tak się składa, że oglądam, bo jestem szczęśliwym posiadaczem Canal+. Ty zapewne oglądasz mecze w necie, więc przypuszczam, że rozmazany i niewyraźny obraz nie pozwala ci dokładnie go śledzić.
I jeszcze raz apeluję o korzystanie ze słownika.
RealFan pisze:Zależy co rozumiesz pod pojęciem dryblingu. Ale uważam, że jest w tym świetny, bo drybling nie polega na tym, żeby miał widowiskowe zwody, tylko żeby był skuteczny, a pod tym względem Messi się sprawdza bardzo dobrze. I nie ma znaczenia, czy wykorzystuje do tego swoją jak to ująłeś "szybkość i technikę" )bo to musi wykorzystywać, bez tego nie ma szans na przejście dobrego obrońcy), czy bazuje na balansie ciała i machaniu nogami. Liczy się skuteczność.
Dobry drybler to nie ktoś kto gra w tym elemencie efektownie, ale średnio skutecznie, tylko ktoś kto efektywność stawia ponad wrażenia wizualne.
Ja nigdzie nie kwestionuje tego, że Messi to wspaniały gracz. Poddaję tylko w wątpliwość jego hierarchie w panteonie najwybitniejszych piłkarzy. Niektórzy kibice zbyt szybko wyciągają go na sam szczyt. Jeśli chodzi z kolei o drybling, to efektownośc może się przekładać równiez na efektywnośc. Prosty przykład Ronaldinho. Wiec mając do wyboru gracza skutecznego, lecz mało widowiskowego i tego, który łączy w sobie obie cechy na raz wybieram tego drugiego. Bo nie powiecie mi chyba, że np. Kaka, C. Ronaldo czy L. Messi osiągnęli kiedykolwiek forme jaka prezentował jeszcze nie tak dawno Ronaldinho? Poza tym szybkośc i dobre panowanie nad piłką nijak się mają przy niektórych obrońcach. Bo co z tego, że szybki i zwinny jak przeciwnik wcale nie gorszy. Messi ma jeszcze wiele do udowodnienia, ale mocno mu kibicuje, bo w przeciwieństwie do wielu obecnych gwiazdeczek pozostał skromnym chłopakiem z Arroyo Seco. Nie zachłysnął się sławą i pieniędzmi. I oby wytrwał w tym jak najdłuzej.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 02 paź 2007, 15:54

arek_ahig pisze:Jeśli chodzi z kolei o drybling, to efektownośc może się przekładać równiez na efektywnośc.
Dla mnie efektywność jest najważniejsza. Zresztą gdy zawodnik przebiega na szybkości 50 metrów zostawiając 2-3 piłkarzy to efekt jest nie gorszy niż jak przejdzie jednego ze zwodem :]
arel_ahig pisze:Bo nie powiecie mi chyba, że np. Kaka, C. Ronaldo czy L. Messi osiągnęli kiedykolwiek forme jaka prezentował jeszcze nie tak dawno Ronaldinho?
Kaka i Ronaldo w ubiegłym sezonie wcale nie pokazali gorszej formy niż R10 2 lata temu jeśli się nie mylę. Nie wiem czy widziałeś co Ronaldo wyprawiał w Anglii w ubiegłym sezonie... Kaka prawdopodobnie otrzyma złotą piłkę za ubiegły sezon i jego forma też nie była mniejsza niż jego kolegi z reprezentacji. Messi ma tego pecha że nigdy całego sezonu rozegrać nie może bo kontuzje. Nie oglądam jego wszystkich meczy w lidze ale na pewno ma taki sam potencjał.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 paź 2007, 16:04

No nie wiem. Dla mnie to co grał wtedy Ronaldinho to była poezja. Łączył wszystko co najlepsze w tej grze. Potrafił zagrać pięknie, nietuzinkowo, zachwycająco dla oka, a jednocześnie byc przy tym niezwykle skutecznym. Przy czym utrzymywał cały czas równy, stabilny poziom na wszystkich frontach, których grał. Z całym szacunkiem dla Kaki i C. Ronaldo, ale Ronaldinho w najwyższej formie to nie ten poziom.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 02 paź 2007, 16:10

Z całym szacunkiem dla ciebie ale każdy z tych piłkarzy gdy jest w formie nie odskakuje od drugiego na tyle żeby pisać o różnicy poziomów. Każdy z nich jest w czymś lepszy od drugiego, każdy ma inny styl. Ważne żeby na podobnym poziomie grać przez dłuższy czas a nie tylko jeden sezon.

Napisz proszę czym Roni różni się od Ronaldo lub Kaki że w formie jest lepszy o poziom.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 paź 2007, 16:11

Ja myślałem, że drybling polega na mijaniu przeciwników z piłką przy nodze a tu nagle jak grom z jasnego nieba spada na mnie informacja, że nie o to chodzi. Chodzi o to, aby ładnie wyglądało. Smutno mi :(

Drybling to drybling. Jego ewentualna efektowność to bonus a nie wymóg. Ja tak to zawsze widziałem i dalej tak to będę widział.

Przyjmijmy, że Kaka, Cristiano Ronaldo, Messi oraz Ronaldinho znajdują się w optymalnej (każdy dla siebie) formie. Czy w takim wypadku Ronaldinho ma zdecydowanie najlepszy drybling? Moim zdaniem nie. Może najefektowniejszy, ale to nie znaczy, że najlepszy bo drybling nie jest po to, aby cudownie wyglądać. Nie taka jego rola i nie z tego należy dryblerów rozliczać a przynajmniej nie przede wszystkim z tego.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 paź 2007, 16:16

arek_ahig pisze:Dla mnie to co grał wtedy Ronaldinho to była poezja. Łączył wszystko co najlepsze w tej grze. Potrafił zagrać pięknie, nietuzinkowo, zachwycająco dla oka,
Ot co. Chyba mi nie powiesz, że Kaka może się pod tym względem rownac z Ronim. Pomijajac juz wszelkie aspekty efektywności, pożytku dla druzyny, itp., które nie odbiegają znacząco od siebie.

Jeszcze gwoli uzupełnienia. Ja w żaden sposób nie podważam indywidualnej przydatności wszystkich wspomnianych przez was zawodników, jako element końcowy wyniku drużyny. Mnie gra Ronaldinho wprowadza na wyższy poziom spektaklu piłkarskiego, bo to co on potrafi zrobić jest niebotyczne niemalże. I przecież to w żaden sposób nie umniejsza jego przydatności dla zespołu.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 paź 2007, 16:27

I dalej podtrzymujesz zdanie, że Messi ma mizerny drybling? Bo dla Ciebie jest on mało efektowny i to ma większe znaczenie niż efektywność?

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 02 paź 2007, 16:28

arek_ahig pisze:Łączył wszystko co najlepsze w tej grze. Potrafił zagrać pięknie, nietuzinkowo, zachwycająco dla oka,
Napisze tak. Ronaldinho na pewno gra ładniej dla oka, tego się nie da ukryć że jego zwody są bardzo efektowne a Kaka nie robi ich w ogóle praktycznie. Co do zagrań to oboje mają efektowne podania i oboje zachwycają bo Kaka swoimi strzałami i szybkością zostaje w pamięci. Teraz kwestia gustów i guścików... a to już sprawa indywidualna. Mimo to nie zgodzę się ze zdaniem że to nie ten poziom.

EDIT

Dla niego przejścia zawodnika bez sztuczki technicznej to nie dryblink chyba. Pomija takie fakty jak dynamika, przyśpieszenie, balans ciała i wyczucie rywala. Dryblink takim piłkarzom jak Messi lub Kaka przychodzi łatwiej niż Roniemu.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 paź 2007, 16:55

Mentor pisze:I dalej podtrzymujesz zdanie, że Messi ma mizerny drybling? Bo dla Ciebie jest on mało efektowny i to ma większe znaczenie niż efektywność?
To jest sprawa indywidualnej interpretacji. Lionel potrafi minąć przeciwników bazując na swojej szybkości i balansie ciała. Jednak moim zdaniem on potrafi dostosowac swój drybling tylko do konkretnych sytuacji, kiedy jest na pełnej szybkości. Nie potrafi w przeciwienstwie do Ronaldinho stworzyc coś z niczego. Taki rodzaj dryblingu potrafi byc niezwykle skuteczny, ale do czasu. Teraz Messi jest w gazie, dlatego komplementowanie jego gry jest uzasadnione, ale tak naprawdę to dopiero pierwszy sezon, kiedy ma okazję zaprezentowac pełnię swoich możliwości. Pisałem juz, że mam wiele sympatii w stosunku do tego chłopaka, mimo, że biorąc pod uwage ogół, nie przepadam za drużyna z Katalonii. Właśnie dlatego uważam, że przypisywanie mu juz teraz takiej wielkości jest co najmniej lekką przesadą.

Na koniec trochę o Ronim i Kace. Mimo, że obaj są wspaniałymi piłkarzami, to jeśli chodzi zarówno o prezentowaną przez nich formę w ich najlepszym okresie, jak i ich dotychczasowe osiągnięcia, to wszystko zdaje się przemawiać za tym pierwszym. Oczywiście rozumiem, że dla ciebie nie ma pomiędzy nimi żadnej różnicy, ale trudno ci spojrzeć na to obiektywnym okiem, zważywszy na fakt, że kibicujesz Milanowi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”