Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 14 maja 2007, 1:07
Jarzinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 14 maja 2007, 1:28
Uchi_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 maja 2007, 1:37
No właśnie to był mecz o finał i dlatego takie emocje a co za tym idzie głupie błędy udzielały się koszykarzom. Ten faul Hilla to była kompletna porażka ale ten Nordgaarda już nie tak do końca. Amerykanin - Polak walczył o pozycję do zbiórki i za bardzo chciał odpychając rywala. Z drugiej strony skąd Nordgaard miał wiedzieć że Pluta (?) rzuci trójkę a faule o zbiórkę nie są przecież rzadkością. Ale wyszło jak wyszło i po rzutach Jagodnika goście w jednej akcji zdobyli 5 pkt. Dokładnie tej walki nie widziałem bo mój wzrok był tam gdzie była piłka i nie ganiłbym tak gracza Prokomu choć rzeczywiście mógł się lepiej zachować. Bardziej bezsensowny był dla mnie kolejny faul Hilla - ten piąty, gdy Besok grał tyłem do kosza i ewidentnie czekał na faul. Ja na miejscu centra Anwilu po prostu stanąłbym w miejscu i pozwolił zdobyć dwa punkty Turkowi.Jarzinho pisze:Faul Hilla z koncowa syreną 3 kwarty na Nordgaardzie to coś niesamowictego, pozniej sam poszkodowany w ostatniej kwarcie fauluje po rzucie celnym za 3- Jagodnika i jest szansa na 5-io punktową akcje. Takie akcje raczej obniżają poziom polskiej lidze, tym bardziej, ze to walka o finał...
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 14 maja 2007, 1:49
Jarzinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 14 maja 2007, 1:49
Yukasz pisze:Jeszcze dodam że podobno w Hali 100-lecia w Sopocie pojawiło się ok 200 kibiców Anwilu co jest rzadkością jeśli chodzi o koszykówkę, a raczej o wszystkie dyscypliny poza piłką nożną.
Jarzinho pisze:Wreszcie to Amerykanin.
Uchi_
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 maja 2007, 2:09
Teraz leci mecz a to było takJarzinho pisze:esli dobrze pamietam, to faul był juz po celnym rzucie, gdy Anwil nawet juz się cofał do obrony. Głupi tym bardziej, że to chyba był 5 faul Jeffa.
To co powiedzieć o pudłach Pluty w którymś meczu podczas gdy w całym sezonie naprawdę często staje on na linii rzutów wolnych a prawdziwym wydarzeniem jest choćby jedno pudło a w tamtym meczu dwa razy z rzędu nie trafił. Dalmau geniuszem o wolne nie jest ale dziś jakaś niemoc dotknęła prawie cały zespół. Choć w meczu nr 4 we Włocławku Prokom rzucał podobnie fatalnie. Czasem taka niemoc dopada zespółJarzinho pisze:Dalmau można usprawiedliwać zmeczeniem przy rzutach z dystansu, przy osobistych raczej mi trudno zawsze znaleźć choć trochę usprawiedliwienia dla gracza obwodu.
Jeśli chodzi o te faule to całkowicie zgadzam się z Tobą i z sobą ale tak ogólnie to dla mnie Hill był jednym z lepszych zawodników gości i zagrał niezłe zawody. Stwarzał zagrożenie pod atakowanym koszem i jak on był na boisku to Prokom nie wchodził pod kosz z taką łatwością gdy na parkiecie był Bocevski który w obronie albo faulował, albo tylko asystował. Zresztą może ja jestem trochę nieobiektywny jeśli o niego chodzi bo baaardzo podoba mi się jego gra w ataku - te kocie ruchy i zwody jak dla mnie robią z niego wielkiego gracza. Tyle że Hill w obronie już wirtuozem nie jestUchi_ pisze:Zgadzam się z Yukaszem, bo to Hill dzisiaj grał jak prawdziwy amator, bo tutaj nie ma co nawet obrażać juniorów.
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 14 maja 2007, 15:30
Gra toczy się do czterech zwycięstw. Powiem wam jeszcze że zarząd Polsatu spisał się na medal bo gdyby prawa do transmisji miała TVP to pewnie góra dwa mecze byłyby dostępne w ogólnopolskiej TV Regionalnej a reszta na TVP Sport ['] ...aha i mówię tu o siedmiu meczach potrzebnych do wyłonienie zwycięzcySopot: 18 maja - godzina 17.00 (transmisja w TV4 lub Polsacie Sport)
Sopot: 20 maja - godzina 15.00 (transmisja TV4}
Zgorzelec: 25 maja - godzina 17.00 (transmisja TV4)
Zgorzelec: 27 maja - godzina 15.00 (transmisja TV4)
Ewentualnie
Sopot: 1 czerwca - godzina 17.00 (transmisja TV4)
Zgorzelec: 3 czerwca - godzina 15.00 (transmisja TV4)
Sopot: 8 czerwca - godzina 17.00 (transmisja TV4)
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 19 maja 2007, 19:00
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 19 maja 2007, 21:09
Lisek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 20 maja 2007, 3:58
A ja nie jestem zaskoczony postawą Wójcika. 37 lat robi swoje a sam zawodnik mimo że w każdym meczu wychodzi w pierwszej piątce to nie spisuje się tak rewelacyjnie jak kilka lat temu, no ale jak pisałem wiek robi swoje. Mimo to Wójcik czasem potrafi zagrać naprawdę niezłe zawody i trafiać z niemal każdej pozycji ale ostatnio zdarzają mu się mecze w których ma problemy z trafieniem spod kosza i łapie szybko faule. Niekiedy dostaje bloczka a punkty zdobywa dzięki ogromnemu doświadczeniu. Jak na zmiennika i granie po kilkanaście minut w meczu to sądzę że Wojcik może sobie pograć ale na gracza pierwszej piątki popełnia już wg mnie zbyt wiele błędów. A co do powołania go do meczu Gwiazd Europy to bardziej za zasługi, grę Prokomu w TOP 16 i Eurolidze od kilku sezonów niż za obecną formę.lisek_chz pisze:Wg. mnie poniżej oczekiwań zagrał Wójcik, który przecież został powołany do drużyny gwiazd Europy.
A dziś niespodziewanie pokazali tyle co nic w rewanżowym meczu we Włocławku i polegli 79:88. Anwil wyraźnie musiał zlekceważyć Śląsk po wcześniejszej łatwej wygranej w hali Orbita we Wrocławiu. Koszykarze Anwilu zagrali ponoć jeden z najsłabszych meczów w sezonie a rzucali ze skutecznością nieco ponad 30% za dwa. Katastrofalne zawody zagrał Hill - 1/7 za dwa który chyba nie może pogodzić się z odpadnięciem w półfinale. Najlepiej po stronie gości zagrał Tomczyk - 19 pkt i Hughes - 20 pkt. Przewaga Śląska w III kwarcie wynosiła już ok 20 pkt a skuteczny finisz pozwolił zmniejszyć straty do 9 oczek. Jednak nie zmienia to faktu że wszyscy o stronie gospodarzy mocno zawiedli i na ostatni mecz decydujący o przyznaniu brązowego medalu do Wrocławia powinni udać się pieszo. W samym meczu nie brakowało ostrzejszych spięć i nieczystych zagrań a efektem tego były przewinienia techniczne m.in. dla Urlepa i faul za niesportowe zachowanie dla sfrustrowanego słabą grą Jagodnika który ponoć gdyby nie powstrzymujący go zawodnicy wymierzyłby sprawiedliwość na ciele jednego z rywali.lisek_chz pisze:Anwil, zgodnie z oczekiwaniami wygrał bez problemów z Śląskiem.
Pewnie chodziło ci o decydujący mecz czyli spotkanie nr 7 bo w piątym meczu rozgrywanym także w Sopocie Anwil zagrał najgorzej ze wszystkich wyraźnie ulegając Prokomowi.lisek_chz pisze:rużyna z Włocławka zagrała bardzo zespołowo i szczerze mówiąc żali mi ich, że nie potrafili postawić kropki nad ,,i", wygrywając 5 mecz z Prokomem. Nie twierdzę, że bardziej zasłużyli sobie na ten finał, ale myślę, że Anwil w obecnej chwili, jest najlepszym (nie boję się tego stwierdzenia) zespołem polskiej ligi. Ktoś by mógł napisać, że jeżeli jest najlepszy, to dlaczego odpadł z Prokomem i nie zdobędzie mistrzostwa? A no tak, trochę w tym racji jest, ale Anwil z Białkiem, Thomasem i Plutą albo z Hillem, mógłby zdziałać o wiele więcej w Europie, niż Prokom, który w tym roku awansował do TOP 16.
Turów gra dopiero czwarty sezon w DBE i nigdy nie grał jeszcze w europejskich pucharach a jakby miał grać od razu w Eurolidze to byłoby im bardzo ciężko. Lepiej chyba dla nich byłoby gdyby ogrywali się w słabszych pucharach a potem szturmowali bramy Euroligi. Także fakt związany z brakiem odpowiedniej hali na grę w jakimkolwiek pucharze pewnie zrobiłby swoje. Jednak Filipovski co pokazał jest bardzo dobrym fachowcem a obecny skład Turów zawdzięcza głównie jemu gdyż wątpię aby obecni zawodnicy przyszli grać do Polski i jeszcze za takie pieniądze do innego trenera. No ale zobaczymy jak to będzie bo Turów ma szansę grać w Eurolidze, tylko musi wygrać jeszcze ligęlisek_chz pisze:Pytanie tylko, czy zespół ze Zgorzelca będzie sobie w stanie poradzić z najsilniejszymi zespołami w Europie? (patrz. Euroliga).
Ciekawi mnie jak jutro poradzi sobie Rodriguez - mózg Turowa który w ostatnim meczu grał 45 min czyli ani razu nie odpoczywałlisek_chz pisze:W rewanżu jutrzejszym, mam nadzieje, że będzie o niebo lepiej, czyli liczę na wysoką wygraną BOTU, chociaż wiem, żę będzie o to niezwykle ciężko.
Jesteś pewny że w ogóle grali z TAUlisek_chz pisze:wygrywając między innymi z takimi potentatami jak TAU
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 26 maja 2007, 2:18
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 01 cze 2007, 18:03

Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 01 cze 2007, 21:32
I bardzo dobrze, z przeciętnej drużyny Filipovski potrafił stworzyć świetny zespół, ale trzeba to przyznać jeszcze nie na Mistzostwo Polskii. W ostatnich 2 meczach Rodriguez zagrał poniżej oczekiwań, ale za to Kelati dobrze prowadził Turów i w sumie gdyby nie ta nierówna gra to mogło być ciekawie.Yukasz pisze: W Turowie zostaje tata ogromnego tegorocznego sukcesu - trener Filipovski i powinien zostawić trzon składu co na pewno łatwe nie będzie. Oferty przedłużenia umów dostali już: Dragisa Drobnjak, Anders Rodriguez i Thomas Kelati
Nie chcę ich przekreślać, ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić. W poprzedniej edycji i tak daleko doszli, awansując do TOP 16.Yukasz pisze:Z kolei w Prokomie Krauze obiecuje kontynuować realizację swojego planu czyli z roku na rok zajmować wyższą pozycję w Eurolidze.
No, jeżeli rzeczywiście ten transfer doszedłby do skutku to kibice w Sopocie nie wybaczyli by tego WójcikowiMówi się że do Śląska do Urlepa może odejść z roku na rok słabszy Wójcik ale zobaczymy co z tego wyniknie.
No i jest jeszcze Anwil w którym pozostaje trener Pipan i z pewnością Anwil na tym skorzysta bo trener nie będzie musiał budować zespołu w trakcie sezonu jak to miało miejsce w obecnym.
Lisek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 01 cze 2007, 22:55
Jak dla mnie wszystko zależy od tego kto będzie trenerem. Jakiś w miarę znany treneiro i oczywiście dobry mógłby ściągnąć zawodników o jakich Kijek będzie mógł pomarzyć bo nie jest jakimkolwiek autorytetem. Tak samo jak w Turowie gdzie bez znajomości Filipovskiego na pewno nie przyszedłby Drobnjak i Rodriguez - byli gracze Olimpiji czyli zespołu gdzie trenerem był Filipovski (tylo za chorobę nie mogę sobie przypomnieć czy był pierwszym czy drugim). Zresztą inni obcokrajowcy w większości też przyszli grać dla Filipovskiego. Ale jak Krauze woli ślepo wierzyć w Kijka to...lisek_chz pisze:Nie chcę ich przekreślać, ale jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić. W poprzedniej edycji i tak daleko doszli, awansując do TOP 16.
A ja mogę sobie to wyobrazić choć wszystko będzie zależało od Wójcika. I kibice Prokomu na pewno by to zrozumielilisek_chz pisze:No, jeżeli rzeczywiście ten transfer doszedłby do skutku to kibice w Sopocie nie wybaczyli by tego Wójcikowi Laughing . Ale zresztą to jest wątpliwe, bo co by tu nie mówić Wójcik jest już żywą ikoną, legendą Prokomu i jakoś nie mogę sobie wyobrazić sobie tego zespołu, bez właśnie tego zawodnika.
Najprawdopodobniej z zespołu zeszło powietrze bo niektórzy z nich byli cieniem samych siebie - np Hill. A Pipan w sumie uratował im sezon bo drużyna pod wodzą Dedka grała fatalnie. Aha i Pipan jak napisałem zostaje na przyszły sezonlisek_chz pisze:No tak, ale tak patrząc, to Pipan zespół przejął w połowie sezonu i potrafił on go postawić na nogi, a niemal awansował do finału. Szkoda tylko, że zabrakło Anwilowi postawienia kropki nad "i", a co się stało w meczach o 3 m-ce z Śląskiem to już nie wiem. Ale to inna sprawa, zobaczymy czy będzie jeszcze trenerem w następnym sezonie Smile
Yukasz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 02 cze 2007, 1:48
Jakby zostało trzech koszykarzy z obecnego składu to może coś z tej drużyny jednak będzie. Wychodzi na to że wreszcie do kogoś dotarło że Masiulis i Pacesas powinni się udać na emeryturę i przy budowaniu składu trzeba wykluczyć najważniejszy czynnik - kolesiostwo. Ja wywaliłbym jeszcze Dalmau bo on jest zbyt chaotycznym zadownikiem - bardzo dobre zagrania potrafi przeplatać wręcz katastrofalnymi. Tylko czy uda się zrealizować te mocarstwowe planyGW pisze:Pierwsze decyzje odnośnie składu zapadną w przyszłym tygodniu, ale udało nam się ustalić, że zespół Prokomu może być mocno przebudowany. Niewykluczone nawet, że zostanie w nim zaledwie trzech koszykarzy - MVP finałów Donatas Slanina, Filip Dylewicz i może Husajn Besok. Przesądzone jest odejście Jasmina Hukicia, Jeffa Nordgaarda i Michaela Andersena. Największe wątpliwości szefowie klubu i trener mają co do przyszłości Christiana Dalmau i Adama Wójcika. Oprócz Besoka i Slaniny kontrakt na nowy sezon mają także Tomas Pacesas i Tomas Masiulis, ale także oni raczej nie będą już grali. - Awans do najlepszej ósemki Euroligi to wyzwanie i czas skończyć z sentymentami. Pacesas, Masiulis czy Wójcik to koszykarze, którzy zrobili wiele dla klubu, ale nadszedł czas, aby zastąpili ich nowi, młodsi - powiedział nam jeden z ważniejszych pracowników klubu. Przesądzone już jest, że trener Kijewski, który sam zdobył mistrzostwo, będzie miał dwóch, a może nawet trzech asystentów. Jednym z nich na pewno zostanie Mirosław Noculak, były trener, który komentował ostatnio ligę w telewizji. Drugim ma zostać Pacesas, choć nie jest to jeszcze potwierdzone. - Pacesas to niezwykle ważna postać dla naszego klubu - tak przyszłość Pacesasa skomentował Krauze. Od kilku tygodni trwają rozmowy w sprawie wzmocnienia zespołu. Najbliższy podpisania umowy jest jeden z najlepszych skrzydłowych w Europie Milan Gurović. 31-letni Serb (207 cm) grał w tym sezonie w Crvenie Zvezdzie Belgrad i miał rewelacyjne statystyki, m.in. 25,9 punktu i 5,3 zbiórki w Pucharze ULEB. Prokom zaciekle walczy o środkowego Krzysztofa Ławrynowicza, który gra w Uniksie Kazań. Litwin ma 28 lat, 211 cm wzrostu. Obecnie gra jeszcze w finale ligi rosyjskiej z CSKA Moskwa. Jego Uniks przegrywa 0:3, ale Ławrynowicz gra dobrze. Jego średnie w tym sezonie to 13,5 punktu i 5,4 zbiórki. Problem w tym, że Litwina chcą mieć także kluby z Włoch, zwłaszcza Montepaschi Siena. Prokom myślał początkowo o zatrudnieniu dwóch Ławrynowiczów, w Unikise gra także brat Krzysztofa - Darius, ale ten drugi jeszcze przez rok ma ważny kontrakt w Kazaniu. Z innymi zawodnikami rozmowy są znacznie mniej zaawansowane.
Yukasz
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio