Szeroko o wojsku - Strona 7

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 20 cze 2019, 12:57

Tematy Ci się pojebały :lol2:
ozob pisze:
20 cze 2019, 12:10
Dalej nie poumujesz, ze do wojny z Polska w wyniku dzialan zielonych ludzikow na Lotwie Rosjanie nie musza otwierac calego frontu od Finlandii po Morze Czarne.
Co Ty pierdolisz :-D

My nie rozmawiamy o potencjalnych relacjach Rosja-Polska i ataku Rosji na Polskę :-D

My rozmawiamy o tym, czy państwa europejskie są w stanie pokonać Rosję, w razie jej ataku celem zajęcia Europy lub zwasalizowania jej terenów :-D

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 20 cze 2019, 13:21

To nie jest celem Rosji, raz. Dwa, Rosja atakujac kraj NATO slusznie zaklada, ze konflikt bedzie mial charakter lokalny, a front na calej wschodniej granicy Federacji to mrzonki youtuberow. Takie sa realia.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 20 cze 2019, 17:48

Stary, serio, wróć sobie do początku tej rozmowy. :wink:

Nie gadałem z Tobą o potencjalnym scenariuszu ataku na Polskę przez Rosję, tylko o wojnie europejskich krajów z Rosją. Dlatego też kilkukrotnie zwracałem uwagę na scenariusz, bo widziałem że mówisz o czymś kompletnie innym.

Ten filmik TEŻ zakładał coś takiego.

A poza tym to postowałem go głównie dlatego, żeby pokazać te dane o broni, nie o taktyce podczas bitwy. Tzn. masz tam wypisane właśnie te myśliwce, czołgi, itd.

Bezobjawowy erudyta
Skład B
Skład B
Reputacja: 16

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezobjawowy erudyta » 21 cze 2019, 19:54

czarny samael pisze:
20 cze 2019, 17:48
Ten filmik TEŻ zakładał coś takiego.
Ten filmik nic nie zakładał. Zrobił sobie gościu zestawienie ilości sprzętu, pokierował strzałki, i przeprowadził symulację wymiany ognia. Świetne odzwierciedlenie poziomu Twojej wiedzy chyba właściwie w każdym temacie. Na koniec ozobowi się z dyletantem pisać nie chce, a Ty myślisz, że masz rację :lol2: gdyby nie to, że obaj jesteście lewakami, toby się skończyło paroma inwektywami, a tak, w sumie się rozeszło.
Ty nawet tego głupiego filmiku który wrzucasz nie rozumiesz. Bo wg. niego, to UE zaatakowałaby Rosję. Ewentualnie zakładasz, że Rosjanie UE wysłaliby list z informacją, że w tym i tym dniu, zamierzają sobie trochę powiększyć przestrzeń życiową, a UE spokojnie na granicy sobie czeka. Bo gdyby to Rosjanie mieli zaatakować, to uwierz mi, weszliby sobie jak w masło. Zanim UE by rozpoczęła mobilizację (najpierw byłyby długie dyskusje, kłótnie, bo przecież nie każdy będzie umierał za Gdańsk, a Rosjanie spokojnie by sobie wchłaniali kolejne terytoria), to "linia frontu" byłaby dużo dalej na zachód. Oczywiście o pełnym połączeniu sił armii europejskich też mowy by nie było. Bo chyba nie sądzisz, że Rosjanie czekaliby na to, aż się ładnie UE połączy w kupkę i dopiero wtedy zaczęliby ostrzał?
Ten głupi filmik nie bierze pod uwagi cyberwojny, wywiadu, logistyki, możliwości przenoszenia ładunków jądrowych o których mówiliście (przecież to nie jest tak, że jak ktoś posiada broń jądrową, to automatycznie zagraża każdemu i wszędzie. Te ładunki trzeba mieć też czym przenosić) stanu technicznego poszczególnych armii ( https://www.defence24.pl/raport-bundesw ... m-kryzysie , https://www.defence24.pl/francja-mniej- ... -komentarz to też dla fanbojów caracali fajny link; żeby nie było, Rosjanie też mają problemy ze sprzętem, i żeby zrobić dokładną analizę trzeba byłoby to wziąć pod uwagę), wyszkolenia, doświadczenia, tego, że Państwa UE mają różne dowództwa, różne doktryny, różne możliwości logistyczne, rządzą nimi różni politycy itd.
Oczywiście nie bierze pod uwagę też przemysłu, ale nie o PKB tu chodzi, tylko o to, czy któraś ze stron potrafi budować sama sprzęt, jaki jest system dostaw, jakimi zasobami (w tym naturalnymi) dysponuje. Nie bierze pod uwagę (z racji braku materiałów) też asów w rękawie. Bo np. dopiero podczas interwencji w Syrii okazało się, że Rosjanie mogą sobie swobodnie wystrzelić rakietę na odległość ponad 1500 km z okrętu stacjonującego na jeziorze. Ile takich ukrytych możliwości, które wyszłyby dopiero w przypadku poważnej wojny posiada Rosja? Podejrzewam, że tą jedną akcję, się ze wszystkich tajemnic nie wystrzelali. Możliwe, że któreś państwo/państwa UE też takowe (ukryte możliwości) posiadają.
Wg gier wojennych o których czytałem bodaj w zeszłym roku (oczywiście pytanie, na ile to wrzutka, a na ile prawdziwy wynik), to zanim USA ściągnęłoby do Europy poważne siły, to Armia Czerwona byłaby już w Lizbonie. No ale Ty czytając o grach wojennych, to myślisz że chodzi pewnie o jakiegoś Battlefielda.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 cze 2019, 20:51

Bezobjawowy erudyta pisze:
21 cze 2019, 19:54
Ten filmik nic nie zakładał.
Zakładał to samo co ja, czyli porównanie sił, a nie scenariusz ozoba, który mu spadł nie wiem skąd, bo w ogóle to nie był temat dyskusji.
21 cze 2019, 19:54
gdyby nie to, że obaj jesteście lewakami
No i ignor. Reszty nawet nie czytam, bo jesteś jak i twój styl zbyt żałośni, żeby tracić nań czas. Won, na pisowskie lub korwinowskie fora, a nie do normalnej dyskusji. :-)

P.S. Po samym początku mogę założyć, że też jest tam rozważanie czegoś, o czym mowy w ogóle nie było. Tym bardziej zachęcam ów usera, do gadania do ściany, bo nie byłoby sensu po raz kolejny powtarzać, że rozmowa na samym początku dotyczyła czegoś zupełnie innego.

Bezobjawowy erudyta
Skład B
Skład B
Reputacja: 16

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezobjawowy erudyta » 21 cze 2019, 21:10

czarny samael pisze:
21 cze 2019, 20:51
Zakładał to samo co ja, czyli porównanie sił
Tak jak napisałem. Nic nie porównywał. A przynajmniej nie w sposób, który należy potraktować poważnie.
czarny samael pisze:
Won, na pisowskie lub korwinowskie fora, a nie do normalnej dyskusji. :-)
Normalna dyskusja - wrzucanie randomowych filmów z youtuba. I jak tu Cię traktować poważnie?
czarny samael pisze:
P.S. Po samym początku mogę założyć, że też jest tam rozważanie czegoś, o czym mowy w ogóle nie było.
I znowu kłamiesz. Odpowiem Janowiczem: "how many times?!" :roll:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 21 cze 2019, 21:11

21 cze 2019, 21:10
Tak jak napisałem. Nic nie porównywał. A przynajmniej nie w sposób, który należy potraktować poważnie
To oczywiste.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 cze 2019, 21:19

ozob pisze:
21 cze 2019, 21:11
To oczywiste.
Porównywał ilościowe zasoby danego sprzętu i pod tym kątem wrzuciłem Ci ten filmik.

Przypomnę:
czarny samael pisze:
19 cze 2019, 17:33
Ale nie ma nad UE. Tzn. potencjalny atak na kraj NATO, będący krajem Unii to problem dla Rosji.

Rosja nie ma też funduszy na finansowanie takiego konfliktu, a większość obecnych ma z UE za surowce. Rosja nie jest realnym problemem.

Sam model rosyjski już podupada coraz silniej, także przez to i to jest powód tracenia kolejnych krajów. Chiny dopiero wchodzą do gry.
To była moja odpowiedź na kwestię obecności USA w Europie. Teraz przyrównaj sobie to do dyskusji, którą chciałeś prowadzić, a na którą ja się nie zgadzałem.

Dlatego Rosja nie jest realnym problemem" (EDIT: bo znowu będą jakieś nadinterpretacje - nie jest realnym problemem w kontekście globalnej dominacji), bo siły krajów UE i europejskich krajów NATO jest większa i Rosja nie może sobie po prostu Europy zająć. W ogóle nie ma tu dyskusji o Zielonych ludzikach, bo też wojska USA realnie tu niewiele zmieniają, chyba że byliby dosłownie na terenie na który te ludziki chciałyby wejść.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 21 cze 2019, 22:00

Dalej nie rozumiesz Samael. Geostrategicznym celem Putina nie jest walka militarna z UE, a jest nim wlaczenie baltyckiego wybrzeza z niezamarzajacym portem do Rosji i najatwiej to osiagnac przez Lotwe. Europa Zachodnia generalnie kladzie lache na Baltow, ale juz dla Polski egzystencja tych krajow ma kluczowe znaczenie poniewaz bezposrednio odzialywuje na nasze bazpieczenstwo. Baltowie, Bialorus, Ukraina to sa naturalne strefy buforowe przed zagrozeniem politycznym jak i militarnym ze strony Rosji i z tego powodu Polska powinna przygotowywac sie do konfrontacji z wojskami Federacji tak jak one przygotowuja sie do wojny z polska armia. Dlatego wlasnie Duda wypina dupe Trumpowi i jeszcze za to chce placic. Jakby tego bylo malo nad wszystkim wisi czynnik chinski i obawa, ze jezeli USA poczuje, iz nie da rady Pekinowi to bedzie chcialo przekabacic Ruskich na swoja strone, co odbedzie sie nad glowami Polakow, i co juz mialo miejsce w historii, gdy Alianci dogadywali sie Uncle Joe w Jalcie, mimo ze na poczatku IIWS ZSRR byl we wrogim obozie.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 cze 2019, 22:04

ozob pisze:
21 cze 2019, 22:00
Geostrategicznym celem Putina nie jest walka militarna z UE
Nie rozmawialiśmy o geostrategicznym celu Putina. Rozmawialiśmy o tym, czy wojska USA są tutaj niezbędne żeby powstrzymać Rosją i na to stwierdziłem, że:
czarny samael pisze:
21 cze 2019, 21:19
Ale nie ma nad UE. Tzn. potencjalny atak na kraj NATO, będący krajem Unii to problem dla Rosji.

Rosja nie ma też funduszy na finansowanie takiego konfliktu, a większość obecnych ma z UE za surowce. Rosja nie jest realnym problemem.

Sam model rosyjski już podupada coraz silniej, także przez to i to jest powód tracenia kolejnych krajów. Chiny dopiero wchodzą do gry.
I to powinno było zakończyć tamtą wymianę zdań, bo gadaliśmy o USA. Nie wiem czemu zacząłeś iść w kierunku ataku Rosji na Polskę, Zielonych Ludzików i tym podobnych kwestii.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Szeroko o wojsku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 cze 2019, 22:08

I jeszcze uzupełniając:
Stąd wzięły się porównywania wojsk jako całości, bo ja mówiłem stricte i li tylko o pełnej wojnie Europa (UE+NATO+potencjalni sojusznicy vs Rosja+Białoruś), a nie o tym czego Rosja chce.