Operacja "Czyste ręce" ... - Strona 66

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Czy uważasz, że wyroki ogłoszone przez Corte Federale, w sprawie Calciopoli, są sprawiedliwe??

Tak
27
42%
Nie
37
58%
Awatar użytkownika
ZatykaczACM
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ZatykaczACM » 23 lip 2006, 10:18

Dzisiaj prawdopodobnie zostaną ogłoszone wyroki prawomocne. Mam nadzieję że Milan zagra jednak w lidze mistrzów bo inaczej będzie lipa.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 23 lip 2006, 10:26

ZatykaczACM pisze:Mam nadzieję że Milan zagra jednak w lidze mistrzów bo inaczej będzie lipa.
Jak Milan zagra w Lidze Mistrzow to ja watpie czy we Wloszech panuje sprawiedliwosc. Mowi sie jak na razie conajwyzej o PUEFA. Ale ja watpie w to zeby odwolania podzialaly lagodzaco na Milan. Oczywiscie Milan zostal w to wszystko wrobiony :lol:

Awatar użytkownika
Adek_17
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Adek_17 » 23 lip 2006, 11:14

Ja tam pewny nie jestem że ogłoszą dzisiaj prawomocne wyroki. Nie zdziwię się jak niedługo zobaczymy komunikat że ogłoszenie wyroków zostało przełożone na jutro albo nawet na późniejsze dni :/. Ostatnio na wynik procesu czekaliśmy kilka dni od pierwotnej daty. Prawnicy we Włoszech mają chyba manię wodzenia ludzi za nos i trzymania ich w niepewności :P.

A co do samych wyroków to po ostatnich wypowiedziach przedstawicieli zamieszanych klubów zaczynam się zastanawiać czy pierwsza część procesu, czyli werdykt sądu sportowego to nie była zwykła demonstracja siły i przestroga dla klubów, którym chodziły po myśli podobne przekręty.
Lazio Fiorentina i Milan ubiegają się o całkowite uniewinnienie, a Juve chce aby zostały anulowane wszystkie punkty ujemne na nadchodzący sezon. Coraz więcej tifosich Juve liczy nawet na przywrócenie do Serie A :!: . Ale tego raczej się nie spodziewajmy.

Sam nie wiem czego mam się spodziewać. Może w Serie B pozostanie tylko Juventus (bez ujemnych punktów) a reszta zostanie tylko ukarana zakazem gry w Lidze Mistrzów (Lazio byłoby wtedy chyba uniewinnione :P)? A może sąd sportowy aby raz na zawsze skończyć z korupcją w Serie A zdergraduje też Milan?
Jedno jest pewne. Po ogłoszeniu prawomocnych wyroków dyskusja co do ich wyniku będzie trfała jeszcze tygodniami, bo jaki by ten wyrok nie był to będą z niego ludzie niezadowoleni, bo jedna grupa ludzi wymaga surowych kar a reszta złagodzenia.
Ja sam z niecierpliwością czekam na ostateczny werdykt :)

FORZA MILAN :!:

Awatar użytkownika
peyter
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peyter » 23 lip 2006, 11:14

Martinho pisze:
ZatykaczACM pisze:Mam nadzieję że Milan zagra jednak w lidze mistrzów bo inaczej będzie lipa.
Jak Milan zagra w Lidze Mistrzow to ja watpie czy we Wloszech panuje sprawiedliwosc. Mowi sie jak na razie conajwyzej o PUEFA. Ale ja watpie w to zeby odwolania podzialaly lagodzaco na Milan. Oczywiscie Milan zostal w to wszystko wrobiony :lol:
1. Jak sie nie znasz na calej aferze to nie pisz takich bzdór o sprawiedliwosci
2. Nawet jesli Milan nie zagra w CL i to i tak ktos skopie Bayern z taka kadra jak maja to dla nich awans z grupy jest sukcesem

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 23 lip 2006, 11:17

peyter pisze:. Jak sie nie znasz na calej aferze to nie pisz takich bzdór o sprawiedliwosci
2. Nawet jesli Milan nie zagra w CL i to i tak ktos skopie Bayern z taka kadra jak maja to dla nich awans z grupy jest sukcesem

1. To wg ciebie Milan jest niewinny :?:
2. Co do tego ma Bayern :?: Marna napinka rodem z piaskownicy. Przynajmniej zagramy w LM ;)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 23 lip 2006, 11:20

Wg. mnie wyroki beda ogłoszone góra jutro, ale takze nie ma co sie spodziewac jakiś hurra obniżeń wyroków. Dla mnie zmniejszenie kary dla Juve jakies 10 pkt. podobnie w przypadku Violi, Lazio i Milanu, ale nie ma szans na przywrócenie dwóch pierwszych do SerieA. Podobnie Milan powinien zapomnieć o LM, najwyżej zmniejszą im kare ujemnych punktów czym chyba troche zdenerwują Inter....
Najwazniejszy jest czas i dla mnie juz dzisiaj powinny zostać podane wyniki. :twisted:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 23 lip 2006, 11:23

Martinho czyli jak adwokaci obalą oskarżenia to zrobia to nie zgodnie z prawem ? Nie wiem czy wiesz ale podczas procesu CAF obrona oskarżonych klubów była ograniczona do minimum - dla tego mi. jest odwołanie TAR i nic mnie nie zdziwi bo pracują nad tym najlepsi adwokaci w Itali. Maja teraz tą przewage że dostali uzasadnienie wyroku wiec przygotują sie odpowiednio ...

Ciekawe czy TAR może zmienić decyzje CAF na ... grosza dla klubów. Prokurator nadal krzycy że chce swoich wyroku. :wink: Ale o to leszcze bo się normalnie w świecie lansuje - potem powie że to on uzdrowił Włoską piłke. Licze na obecnośc kamer krzycac Juve w C1 itd...

Mało prawdopodobne jest to że zmienia wyroki na gorsze dla klubów choć by z tego względu że kluby maja uzasadnienia mogły sie przygotować w 100% i zaskarżyć te decyzje. A jeśli któryś z klubów miał by obawy ... nie pewnośc - nie miał by dowodów - czy też poprostu nie znalazł by nic do czego może by się doczepić to by ... się nie odwołał.

Wyrok CAF był by wtedy dla takiego klubu prawomocny i tyle. Jednak warto przypomnieć że odwołały sie wszystkie 4 klubu :]

P.S. Liga Mistrzów ? powiem szczerze że wątpie w to - na UEFA się pewnie skończy co i tak trzeba będzie uznać za "bonus" - ale nie to jest najważniejsze w tym odwołaniu - naprawde.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 23 lip 2006, 11:24

T o może ja zabawię się w typowanie wyroków: :P

- Juventus Turyn stracił tytuł mistrza Włoch wywalczony w sezonie 2004/05 i 2005/06, został zdegradowany do Serie B i do nowego sezonu wystartuje z minus 20 punktami
- Lazio Rzym zostało zdegradowane do Serie B i do nowego sezonu wystartuje z zerowym dorobkiem punktowym.
- AC Fiorentina została zdegradowana do Serie B i zostanie jej odjęte 7 punktów.
- AC Milan pozostanie w Serie A, ale nowy sezon rozpocznie z minus 10 punktami; w przyszłym sezonie nie będzie mógł grać w Lidze Mistrzów. Zagra natomiast w P.UEFA w miejsce Empoli, która nie otrzymała licencji.

W przypadku Milanu wydaje mi się prawdopodobna także inna opcja. A mianowicie: odejmą im kolejne punkty za poprzedni sezon tak aby nie mogli wystartować w P.UEFA zamiast Empoli.

Oczywiście to tylko i wyłącznie moje przeczucia bo wyroki mogą być jeszcze bardziej złagodzono ale możliwe jest także że będą bardziej dotkliwe niż w pierwszej wersji. :wink:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 23 lip 2006, 11:29

Zaza pisze:Martinho czyli jak adwokaci obalą oskarżenia to zrobia to nie zgodnie z prawem ?
A sad oskarzajac Milan i karzac go -15pkt i -44pkt w tabeli to tak sobie wydal wyrok bezpodstawnie :?: Ja rowniez twierdze ze UEFA jest bardziej prawdopodobne niz LM. Chociaz kto wie czy nawet w PUEFA zagraja...

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 23 lip 2006, 11:29

Moim zdaniem degradacje i zmiany w pucharach nie ulegną zmianie. Może zmienią ilość karnych punktów ale nie sądzę, żeby były to zmiany znaczące.

Odwoływały się tylko kluby czy prokurator także?

edycja:

Zaza Twoje dywagacje o uzasadnieniu wyrok są co najmniej dziwne, żeby nie powiedzieć śmieszne.

"kluby maja uzasadnienia mogły sie przygotować w 100% i zaskarżyć te decyzje"

Idąc Twoim tokiem rozumowania to w pierwszej instacji nie ma możliwości skutecznie się bronić bo nie ma uzasadnienia wyroku. A nie ma uzasadnienia ponieważ wyrok jeszcze nie zapadł.
Adwokaci znają stawiane klientom zarzuty, mają możliwość przygotowania lini obrony. Mogą zgłaszać swoje dowody, mają wgląd do akt i mogą zapoznać sie z dowodami zdobytymi w wyniku postępowania. Nie zam dokładnie przepisów włoskiego prawa procesowego, ale są pewne zasady, które obowiązują w każdym porządku prawnym cywilizowanego państwa. A wszystko to wywodzi się z prawa ... rzymskiego ;)

Przewaga adwokatów klubów może polegać jedynie na na dwóch sprawach: zdobyli dodatkowe dowody, które nie zostały ujawnione w pierwszym procesie. Druga sprawa czysto formalna: adwokaci wykażą rażące naruszenie istniejących procedur podczas pierwszego procesu, a sąd przychyli się do ich opinii. Innej "przewagi" adwokatów nie widzę.

pozdrawiam
d

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 23 lip 2006, 11:47

Martinho pisze:A sad oskarzajac Milan i karzac go -15pkt i -44pkt w tabeli to tak sobie wydal wyrok bezpodstawnie :?:

Widocznie miał podstawy by wydać taki wyrok ale jak Ci napisałem obrona klubów była minimalna - wiec teraz do ofensywy przejdą klubu. A są w o tyle lepszej sytuacji że dostały uzasadnienie wyroków CAF - czyli praktycznie mają jak na tacy to czym sąd się kierował....

Deltinho nie mogli się bronic nie z powodu braku uzasadnienie a z braku .. pozwolanie :? Nie było opcji obrano mimo że kluby miały swoje dowody tasmy itd. :shock:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 23 lip 2006, 12:01

nie mogli się bronic nie z powodu braku uzasadnienie a z braku .. pozwolanie :? Nie było opcji obrano mimo że kluby miały swoje dowody tasmy itd. :shock:
Nie wydaje mi się to możliwe. I sądzę, że nie miałeś wglądu w stenogramy z rozprawy a swoją wiedzę opierasz na doniesieniach medialnych i głosach przedstawicieli skazanych klubów.
Aczkolwiek we Włoszech chyba nic mnie nie zdziwi-boski Silvio doprowadził do wielu zmian w prawie włoskim. Jedna z nich to drastyczne przespieszenie terminów przedawnien za niektóre przestepstwa z 10 na 3 lata :shock: A teraz konkurs: kto miał postępowania prokuratorskie i był podejrzany o tego typu przestępstwa? ;)
Tak wiec w Italii w majestacie prawa można wiecej niż w innym zachodnim kraju. Baa - my dopiero ich doganiamy :D

pozdrawiam
d

aha i jeszcze sprawa ewentualnego startu Milanu w Pucharze UEFA. Przypomnę rok 94 i sprawę "cała Polska widziała". Wtedy Legii i ŁKsowi odebrano po 3 punkty i spadły one odpowiednio na 2 i 3 pozycję. Lech został zgłoszony do pucharu mistrzów (a może już ligi mistrzów-to nieważne), a Legia i Łks do pucharu uefa. Jednak Uefa stwierdziła, że nie dopuści do swych rozgrywek kluby podejżane o ustawianie meczy i obydwie ekipy w pucharach nie wystapiły. Tylko nie pamietam, czy pzpn mógł na ich miejsca zgłosić inne drużyny czy też nie.

Decyzja odnośnie ewentualnego dopuszczenia Milanu do rozgrywek pucharu uefa będzie kolejnym dowodem na istnienie "równych i równiejszych". No ale pozyjemy - zobaczymy...

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 23 lip 2006, 12:06

deltinho pisze:Nie wydaje mi się to możliwe. I sądzę, że nie miałeś wglądu w stenogramy z rozprawy a swoją wiedzę opierasz na doniesieniach medialnych i głosach przedstawicieli skazanych klubów.

Zauważ że to media i prasa "odkryły cała afere" i podały wyroki wczęsniej niż CAF - nie wiem czy wiesz ale proces był w sali stadio Olimpico w Rzymie ... a media miał osobny pokój z ekraniami na których był proces live. I nie wiem czy zauważyłeś ale 20 z 26 oskrażonych ludzi w tym procesie wręcz się śmiało z jego przebiegu - jak i możliwośc obrony :shock: Bo co innego mowa obronna a co innego "dowody obronne" dla tego mi. taka a nie inna wrekfencja w TAR :wink:

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 23 lip 2006, 12:13

Martinho pisze:Przynajmniej zagramy w LM
Zagrać zagracie... jak co rok... ale to by było na tyle... 1/8 i dowidzenia ;)
deltinho pisze:Moim zdaniem degradacje i zmiany w pucharach nie ulegną zmianie. Może zmienią ilość karnych punktów ale nie sądzę, żeby były to zmiany znaczące.
Słyszałem, że Juve zamiast 30 będzie miało 20 ujemnych punktów, Lazio 2, a Viola 3 no i Milan wytarguje 5 punkcików.
Bardziej boję się o ligę. Ma ona wystartować 1 lub 2 września, a to moim zdaniem baardzo późno. LM na dobre wystartuje a włoskie kluby będą bez ogrania. Cieszmy się, że jak narazie w ogóle ma ona wystartować bo w pewnym momencie bałem się o to.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 23 lip 2006, 12:18

Martin Pellegrino pisze:Zagrać zagracie... jak co rok... ale to by było na tyle... 1/8 i dowidzenia
Skad wiesz :?: My jak odpadalismy to nie zasze w 1/8 chcialem zauwazyc. Ostatnie 3 lata to odpadalismy z potentatami: Real, Chelsea i Milan. Wiec o co chodzi :?: A z kim Inter odpadal :?:

Sorry za OT.

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”