Szachy

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 03 lip 2022, 20:43

Cóż, nie wiem czy jest tu ktoś interesujący się szachami, ale założę taki temat.

Obecnie trwa turniej kandydatów, gdzie walczy ze sobą 8 wybitnych szachistów, zwycięzca turnieju wygra prawo walki o tytuł Mistrza Świata z Magnusem Carlsenem jaki dzierży ten tytuł od blisko 10 lat zaznaczając, że Magnus Carlsen ma raptem 31 lat.
Norweg sam przyznał, że myśli o emeryturze szachowej, po prostu jego dominacja w szachach sprawiła, że nie czuje motywacji.
Jedną z motywacji jaka go jednak trzyma, to niezwykły dzieciak z Iranu - Alireza Firouzja, chłopak jaki w wieku 14 lat zdobył tytuł arcymistrza, mając obecnie 19 lat jest w top 3 najlepszych szachistów świata, przekroczył nawet ranking 2800 a teraz zmaga się w turnieju o prawo walki o Mistrzostwo Świata i mówimy tu nadal o 19 letnim graczu.

W turnieju kandydatów mierzy się też nasz genialny Polak - Jan Krzysztof Duda jaki również jest bardzo młodym zawodnikiem, mającym raptem 24 lat i będący obecnie topowym zawodnikiem na Świecie, ostatnio też wsławił się tym, że przerwał trwającą od lipca 2018 roku passe meczy bez porażki Magnusa Carlsena, jaki w tym czasie wygrał 125 starć - Jan Krzysztof Duda pokonał Norwega.

Niestety ale młode wilki na turnieju kandydatów dostały lekcję, gdzie uznawany za geniusza Firouzja zajmuje ostatnie miejsce a Duda zajmuje przedostatnią pozycję na rundę przed zakończeniem turnieju. O Mistrzostwo Świata zagra Ian Nepomniachtchi - Rosjanin jaki już wcześniej walczył z Magnusem o Mistrzostwo Świata.

Mimo, że na turnieju kandydatów spotkali się wybitni szachiści tak zabrakło np. tak znanych nazwisk jak Wesley So czy Anish Giri.

Warto wspomnieć, że blisko zwycięstwa był też Hikaru Nakamura jaki obecnie bardziej niż z sportowych zmagań szachowych jest znany z bycia influencerem i transmisji na platformie twitch gdzie trzeba przyznać, duża jego zasługa jest w rozpropagowaniu szachów w internecie.

...

Sam uważam, że nasz Janek chyba się spalił, wierzyłem, że zajmie pozycje 3-5, ale widać było u niego jeszcze ten brak pewności siebie, ten turniej go przytłoczył mentalnie, bo to, że jest genialnym szachistą z aspiracjami na tytuł Mistrza Świata nie podlega wątpliwości

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 lip 2022, 20:52

A to ciekawe. Nigdy nie oglądałam szachów, mimo że przez kilka lat trenowałam i wciąż bardzo lubię grać. O turnieju się nie wypowiem, ale muszę przyznać, że bardzo mnie cieszy wprowadzenie tematu szachów do programu przedszkoli i podstawówek. Jedna z Zośki koleżanek wygrywa teraz turnieje za turniejem, a uczyła się właśnie w przedszkolu.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 lip 2022, 20:54

Kesz pisze:
03 lip 2022, 20:43
jaki dzierży ten tytuł od blisko 10 lat zaznaczając, że Magnus Carlsen ma raptem 31 lat.
Kesz pisze:
W turnieju kandydatów mierzy się też nasz genialny Polak - Jan Krzysztof Duda jaki
Kesz pisze:
Ian Nepomniachtchi - Rosjanin jaki już wcześniej walczył z Magnusem o Mistrzostwo Świata.
Kesz pisze:
Hikaru Nakamura jaki obecnie bardziej niż z sportowych zmagań szachowych jest znany z bycia influencerem i transmisji na platformie twitch gdzie trzeba przyznać, duża jego zasługa jest w rozpropagowaniu szachów w internecie.
który*, na Boga!

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 03 lip 2022, 20:56

futbolowa pisze:
03 lip 2022, 20:52
Nigdy nie oglądałam szachów
nie oglądałas gambitu królowej?

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 03 lip 2022, 21:27

Ja sam kiedyś grałem w szachy. Jeździłem na turnieje i ugrałem normę na II Kategorię, ale nigdy szachami się jakoś nie fascynowałem na tyle, by uczyć się wszelkich wariantów i jak je rozgrywać. Zazwyczaj grałem "po swojemu". W szachy sobie czasami zagram, ale ogólnie tu lubię głównie wykonywać zadania szachowe.

Czasami śledzę to co się dzieje w szachach, bo jesteśmy w erze naprawdę wybitnych szachistów z Magnusem Carlsenem na czele i oczywiście tak jak w przypadku Pele czy Maradony, Messiego czy CR7 tak tu można rozważać czy taki Magnus Carlsen to lepszy szachista od np. Bobby Fischera. Jednak prawda taka, że Magnus Carlsen to niekwestionowany mistrz.

Mamy też trochę radości z Polskich szachów, bo posiadamy dzisiaj jeden z największych talentów - Jana Krzysztofa Dudę a także nadal wysoki poziom prezentuje Radosław Wojtaszek

btw. propo Dudy, dawniej wystąpił w programie - "The Brain : Genialny Umysł"

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 03 lip 2022, 22:16

Myślałem o otworzeniu takiego tematu, dzięki @Kesz.

Turniej kandydatów w tym roku, mam wrażenie, stoi na poziomie jednak nie przystojącym arcymistrzom 2700+. Wypuszczane były naprawdę duże przewagi (niestety, m.in. przez Dudę), które na tym poziomie powinny zostać zrealizowane. Nie wiem, czy dobrze się stało dla szachów, że Nepo znowu wygrał - wszyscy w świecie szachowym pamiętają, jakie baty zebrał od Carlsena w ubiegłym roku meczu o mistrzostwo świata. Rosjanin jest mega agresywny i nieprzewidywalny, ale w starciu z taką maszyną jak Carlsen, który karze najdrobniejsze niedokładności i potrafi na przestrzeni partii powoli zbudować przewagę z równej pozycji, agresywny styl Nepo się nie sprawdził, do tego doszło kilka juniorskich błędów i mieliśmy jeden z najbardziej jednostronnych meczów o mistrzostwo świata. Osobiście chętnie widziałbym w takim meczu Dinga Lirena. Carlsen zapowiedział zresztą, że nie jest pewien, czy podejmie się obrony tytułu po raz kolejny.
Kesz pisze:
Niestety ale młode wilki na turnieju kandydatów dostały lekcję, gdzie uznawany za geniusza Firouzja zajmuje ostatnie miejsce a Duda zajmuje przedostatnią pozycję na rundę przed zakończeniem turnieju.
U Alirezy głowa nie nadąża niestety za jego ogromnym talentem - widać było, że się spalił, łatwo wpadał w niedoczasy w których popełniał błędy. Do tego okazało się, że po przegranej partii z Nakamurą zamiast odpoczywać i spać, grał do 5.00 nad ranem partie bullet, w efekcie następnego dnia na partię z Nepo przyszedł bez odpowiedniego wypoczynku i Rosjanin go rozniósł. Znamienna była też sytuacja z ubiegłorocznej edycji turnieju Tata Steel, kiedy Firouzja po ostatniej partii przed kamerami podarł protokół - tam akurat miał powody, bo organizatorzy brzydko się wobec niego zachowali, ale profesjonalista nie może się tak zachowywać, zwłaszcza w takim sporcie. Irańczyk z francuskim paszportem potrzebuje chyba jeszcze kilku lat by dojrzeć i nabrać doświadczenia w turniejach szachów klasycznych.
Kesz pisze: Warto wspomnieć, że blisko zwycięstwa był też Hikaru Nakamura jaki obecnie bardziej niż z sportowych zmagań szachowych jest znany z bycia influencerem i transmisji na platformie twitch gdzie trzeba przyznać, duża jego zasługa jest w rozpropagowaniu szachów w internecie.
Dlatego też mecz Carlsen - Nakamura o mistrzostwo świata byłby znakomity pod względem medialnym, choć trudno powiedzieć, czy Amerykanin podołałby zadaniu nawiązania wyrównanej walki - w szachach klasycznych wygrał z Carlsenem zaledwie jedną partię, przegrał 14 i zremisował 26. Nakamura jest genialny w szachach szybkich, ale klasycznych nie grał od dość dawna - i tak zresztą spisuje się znakomicie, Grand Prix FIDE wygrał w imponującym stylu, a w turnieju kandydatów ma duże szanse na drugie miejsce - jutro wystarczy mu remis z Dingiem.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 03 lip 2022, 22:25

Leci + za temat :witam:

Jak coś to można pyknąć partyjkę w apce Szachy (chess.com)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 03 lip 2022, 22:28

Fakt, dziwny ten turniej kandydatów. Chyba najlepszy z całego towarzystwa był Firouzja walący bullety do rana by potem oddać niemal bez walki punkt z Nepo.

Nie wiadomo czy Carlsen w ogóle będzie chciał bronić tytułu, różnie gadają. Z Nepo już raz się mierzył i Rosjanin totalnie zawiódł. Więcej też oczekiwałem po Dingu który mocno się w tym roku rozpędził. Ogólnie strasznie dużo remisów, chyba rekordowy procent.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 lip 2022, 22:46

Nie sądziłem, że tyle osób tutaj gra/ogląda szachy. Ja grałem za dzieciaka, gdzie najpierw dziadek, a potem ojciec mnie uczyli. Potem kilkanaście lat przerwy i po Gambicie Królowej znowu zacząłem pykać. Na początku miałem mega zajawke, ale po roku trochę opadła. Zdarza mi się pograć godzinkę albo 2 dziennie, ale zdarza się przez 5 dni nie zagrać ani jednej partii. No i cisnę głównie blitza na 3+0. Aczkolwiek to też taka gra, że gram po swojemu, bo nie chce mi się uczyć debiutów. RAz na tydzień pooglądam jakąś analizę Szachusia, Marianczello albo Tomka Jaskóły. Zdarzało się, że pooglądałem jakiś debiut, a potem przez tydzień próbowałem go cały czas grać, ale jak ktoś gra to wie, że nie tylko ode mnie zależy czy to zagramy i po kilku dniach najczęsciej wracałem do starych sposobów.

to co, jakiś turniej forumowy któregoś dnia? :P

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 03 lip 2022, 23:32

No tak, na blitzu nawet nieznajomość debiutów może być elementem zaskoczenia. Janki najpierw przewalają partię a potem ostatnią deską ratunku próba flagowania. Klasyka. W rapidach już wypada wiedzieć co się robi bo czasu na namysł jest też sporo więcej

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 lip 2022, 0:24

Kesz pisze:
Norweg sam przyznał, że myśli o emeryturze szachowej, po prostu jego dominacja w szachach sprawiła, że nie czuje motywacji.
Wydaje mi się, że coś lekko pokręciłeś. Jeśli mówimy o tych samych wypowiedziach to nie było mowy o emeryturze szachowej, a 'jedynie' o tym, że nie będzie bronił tytułu mistrzowskiego. Nie oznacza to od razu emerytury.
Jednak takie przygotowywania przez kilka miesięcy pod konkretnego zawodnika to nic przyjemnego. Zwłaszcza, że nie można nawet wypracowanych pomysłów wypróbować na żywo z realnym przeciwnikiem, bo przecież rywal będzie patrzył co grasz.

I mam podobne wrażenie, co Wy. To dopiero drugi turniej kandydatów, który śledzę z większym zaangazowaniem - ale jestem przekonany, że poprzedni był na znacznie, znacznie wyższym poziomie.
Miejsce Dudy w sumie nie zaskakuje, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale póki co J-K jeszcze nigdy nie był w top10 Fide, więc tutaj obstawiałem właśnie miejsce ostatnie czy przedostatnie. Ale dziwi mnie trochę jak to się działo. Obstawiałem raczej problemy w debiucie bądź sytuacje, gdzie próbując podkręcic trochę nierównowagę w pozycji rywal znajdzie odpowiednie ruchy i wyjdzie z lepszą sytuacją. A tutaj największym problemem była realizacja przewagi. Zwłaszcza w ostatnich partiach.
Szkoda, wielka szkoda.

Ale największe rozczarowanie to chyba partia Nepo z Nakamurą, gdzie ten drugi jeszcze miał w razie wygranej całkiem realne szanse na zajęcie pierwszego miejsca, ale wolał bez ryzyka zaakceptować totalnie remisowe otwarcie i zakończyć partię w 7 minut.
Nakręcił później filmik z omówieniem partii (trwał więcej niż sama partia xD) i wyjaśnienie dlaczego wolał remis, mimo że ten ograniczał drastycznie jego szanse na wygraną w turnieju - ale można go streścic bardzo krótko: 'Wolałem remis, bo jakbym nie wziął remisu to mógłbym przegrać'.
Kesz pisze:
03 lip 2022, 21:27
btw. propo Dudy, dawniej wystąpił w programie - "The Brain : Genialny Umysł"
Rety. Aż mnie skręca jak sobie przypomnę tamten odcinek.
Wzięli genialnego szachistę i jako zadanie dali mu znalezienie i zapamiętanie 10 matów w jednym ruchu :rotfl:
I nawet nie wiem czy było jakieś ograniczenie czasowe w zapamiętywaniu. Na pewno było przy udzielaniu odpowiedzi (minuta), ale jeśli miał ile czasu chce przy zapamiętywaniu posunięć to sorry, potencjalnie nawet ja bym sobie z tym poradził. Mając te, powiedzmy, 10 minut. To jak wzięcie, nie wiem, mistrza świata wśród barmanów i kazać mu 'przyrządzić' kieliszek wódki.
Jeszcze wrył mi się w głowę komentarz kogoś w studio, cos w stylu 'Ja niby umiem grać w szachy, ale to tutaj to dla mnie czarna magia' - i to patrząc na szachownicę, gdzie jest mat w jednym posunięciu.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 20 lip 2022, 19:51

No i stało się. Carlsen nie stanie do obrony mistrzowskiego tytułu a co za tym idzie do gry wchodzi Ding Liren który zajął drugie miejsce w Turnieju Kandydatów. Nepo faworytem choć liczę na Chińczyka. Szkoda trochę że szansa przeszła koło nosa Hikaru, wystarczyło nie przegrać ostatniego meczu z Dingiem właśnie. Może teraz bardziej niż na influencerstwie skupi się na powrocie do optymalnej formy skoro Norwega nie ma już na tronie (trudno o większą motywację) Fajnie byłoby zobaczyć go kiedyś z tytułem.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 20 lip 2022, 21:06

W sumie logiczna decyzja Magnusa, bo od 10 lat trzymał ten tytuł, format meczu o MŚ to katorga i miesiące przygotowywań, do tego dla gościa jaki zarabia miliony, to nawet aspekt finansowy nie jest motywacją, bo on by chyba za ten mecz dostał z 600 tys euro (poprawcie jeśli inna waluta)
Magnus potwierdził, że jego decyzja ma związek tylko z meczem o MŚ i nie planuje emerytury szachowej.

Problemem jest na pewno format, mam wrażenie, że gdyby obrońca tytułu nie czekał na zwycięzcę turnieju kandydatów tylko odbyło się to w jakimś prestiżowym ogólnym turnieju najlepszych szachistów Świata, to jego decyzja by mogła być inna. Bodaj chyba przed 2005 rokiem właśnie było coś takiego, że obrońca tytułu musiał walczyć od nowa w turniejach z innymi a nie czekać na zwycięzcę eliminacji.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 23 lip 2022, 10:25

Też mi się tak wydaje. Mam wrażenie że różnica klas między Carlsenem a resztą stawki jeszcze się w ostatnich latach powiększyła czego dobitnym dowodem był zeszłoroczny mecz o mistrzostwo z Nepo, wygrany bez żadnych problemów przez Magnusa. Z młodych wilków, choć tu raczej trzeba użyć określenia wilczków, podoba mi się styl Praggnanandhaa (tak, poszło ctrl+c, ctrl+v :P ) Myślę że w najbliższych latach mocno zamiesza w czołówce a Anand doczeka się godnego następcy.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Szachy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 15 wrz 2022, 11:32

No ostatnio doszło do dość sporej dramy, bo Magnus Carlsen przegrał z Niemannem i zrezygnował z udziału w Sinquefield Cup a po tej porażce w mediach społecznościowych wrzucił wpis z cytatem Mourinho w którym ten stwierdził, że nic nie powie, bo jakby powiedział to miałby kłopoty. Ludzie zinterpretowali ten wpis jako sugestię, że Niemann oszukiwał w partii z Carlsenem, ponieważ gracz ten był znany dawniej z tego, że w grach online pomagał sobie oprogramowaniem...

Problem w tym, że nikt nie jest w stanie udowodnić, że NIemann faktycznie oszukiwał.
W ogóle postać Niemanna jest ciekawa, bo chłopak w ciągu 3 lat zdobył IM nie mając żadnego trenera, obecnie w wieku 19 lat posiada tytuł arcymistrza i jest w top 50 najlepszych szachistów na Świecie. Jednak w środowisku szachowym niezbyt jest lubiany za przede wszystkim swoją arogancję i błazenowanie, do tego dochodzi jego przeszłość związana z oszustwami w grach sieciowych. Można pomyśleć, że porażka Carlsena z tym akurat przeciwnikiem na dużym turnieju była bardzo poniżająca i jego zachowanie po tym pojedynku być może było zwykłym brakiem pogodzenia się z porażką. Sam osobiście nie uważam, by Niemann w tej partii oszukiwał, na tym turnieju są dość wnikliwe zabezpieczenia przed oszustwami, dodatkowo partie są transmitowane na żywo i jedynie tu właśnie upatruje się możliwości oszustwa, bo Niemann dość często uciekał wzrokiem w konkretne miejsce i ktoś dopowiedział tu, że zapewne gdzieś tam siedziała osoba jaka śledziła transmisję na żywo i przekazywała Niemannowi zagrania analizując je na oprogramowaniu, co jest bardzo mało wiarygodne.

Prawda jest jednak taka, że Magnus Carlsen rozpoczął gówno burze i to wokół młodego utalentowanego szachisty jaki był w trakcie rozgrywania turnieju, całe zamieszanie negatywnie się odbiło na nim, z każdej strony pojawiły się oskarżenia a on udzielał wywiadów by się tłumaczyć z tych oskarżeń. W rezultacie Magnus jeśli chciał tutaj jakoś zamaskować swoją wpadkę, to jednak tak naprawdę zrobił całkiem niezłą reklamę Niemannowi, bo jego popularność znacznie wzrosła.

Sam Niemanna nie lubię, ale przyznać muszę, że to bardzo utalentowany chłopak i może w szachach zajść daleko. Więc jeśli Carlsen płakał, że nie ma motywacji by bronić MŚ a jedyny przeciwnik z jakim chciał się zmierzyć to Firouzja jaki odpadł w turnieju kandydatów, ponieważ uważał go za wielki talent jaki może go zdetronizować, ale kiedy skopał mu dupę inny 19 latek, to już nagle foch, ego daje o sobie znać i zamiast docenić, to w cwaniacki sposób prowokuje nagonkę na rywala...

Jak ktoś udowodni, że Niemann oszukiwał w tej partii, to cofnę moje słowa, ale na dziś uważam, że Carlsen powoli robi się jak taki Mbappe, czyli chyba sukcesy mu za bardzo uderzyły do głowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”