Mistrzostwa forum w szachach 2026

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 gru 2025, 21:36

Kolejny rok znów minął nie wiadomo kiedy i ja naturalnie bym chciał aby tradycji stało się za dość - czyli szachowe mistrzostwa tego forum startujące na początku nowego roku. Jak zwykle też same zapisy chciałbym uruchomić jeszcze pod sam koniec starego roku.

No zobaczymy jak to będzie. Z roku na rok miałem coraz większe problemy z frekwencją, ale może przyjdzie pozytywne zaskoczenie i zgłosi się parę osób które kiedyś już grały a potem robiły sobie pauzę? Liczę też naturalnie na stałych bywalców. Na razie jeszcze pierwotny post uruchamiam bez mentionów, liczę na szczere serce ochotników :wink:

Tradycyjnie najmniejsza liczba uczestników aby był sens się bawić to 6, a maksymalna przeze mnie dopuszczona to 12.

Ja naturalnie gram więc czekam na minimum 5 zgłoszeń (max 11).

1. Leszek

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 82
Kibicuję: Neutralny kibic

Mistrzostwa forum w szachach 2026 - zapisy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 29 gru 2025, 14:09

A można wiedzieć więcej szczegółów jak wygląda ten cały turniej?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 29 gru 2025, 14:44

Ja chętnie dołączę.
FILIPPO828 pisze:
29 gru 2025, 14:09
A można wiedzieć więcej szczegółów jak wygląda ten cały turniej?
A zbierają się ochotnicy, dzieleni jesteśmy na grupki, gramy mecze 1 vs 1 aby wyłonić czołowe miejsca grup. Potem półfinał i finał. Nic niezwykłego, a gracze mają wolną rękę w dogadywaniu terminów oraz tempa gry

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 29 gru 2025, 15:15

A gracie na chees com?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 29 gru 2025, 15:56

Wybierasz sobir platformę z rywalem.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 29 gru 2025, 18:42

@FILIPPO828 można grać na czymkolwiek się chce, o ile naturalnie dogadasz się w tej sprawie ze swoim rywalem :wink:

To może być jak najbardziej chess com, może być lichess, może być nawet poczciwy kurnik. Mnie tam obojętne, byle po partii było ogłoszenie wyniku i wklejenie na forum linka gdzie można sobie obejrzeć przebieg wspomnianej partii.

Co do Twojego pierwszego pytania na które już Ci w znaczącym stopniu odpowiedział @venomik to ja tylko uzupełnię że rok temu było nas sześciu i graliśmy po prostu w dwóch grupach po trzy osoby w każdej. W grupie każdy z każdym po 2 razy (wiadomo, raz białymi a w rewanżu czarnymi). Naturalnie po dwie osoby wyszły z grupy i półfinały na krzyż. Półfinały do dwóch zwycięstw i tak samo finał. Nie było meczu o 3 miejsce i w tym sezonie o ile dojdzie do skutku też batalii o brązowy medal nie przewiduję :wink:

Nie ukrywam że bardzo przydała by się taka świeża krew jak Ty. Bo z roku na rok mieliśmy mniejszą frekwencję i rok temu nie wystartowała żadna nówka sztuka. Byłbyś sporą nadzieją dla turnieju gdybyś się zgłosił :)

Tak jak? Piszesz się na to?

@DDK a Ty nasz stały ostatnimi czasy obrońco tytułu. Widzę że do tematu już zajrzałeś. Nie korci wcisnąć zielonego przycisku? :mrgreen:

Mam nieskrywaną nadzieję że wciśniesz :wink:

Póki co formalnie:

1. Leszek
2. venomik

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 29 gru 2025, 18:47

nieee, ja dziękuję, ale z chęcią będę w wolnej chwili patrzył jak Wam idzie :)

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 29 gru 2025, 18:54

Leszek pisze:
29 gru 2025, 18:42
@FILIPPO828 można grać na czymkolwiek się chce, o ile naturalnie dogadasz się w tej sprawie ze swoim rywalem :wink:

To może być jak najbardziej chess com, może być lichess, może być nawet poczciwy kurnik. Mnie tam obojętne, byle po partii było ogłoszenie wyniku i wklejenie na forum linka gdzie można sobie obejrzeć przebieg wspomnianej partii.

Co do Twojego pierwszego pytania na które już Ci w znaczącym stopniu odpowiedział @venomik to ja tylko uzupełnię że rok temu było nas sześciu i graliśmy po prostu w dwóch grupach po trzy osoby w każdej. W grupie każdy z każdym po 2 razy (wiadomo, raz białymi a w rewanżu czarnymi). Naturalnie po dwie osoby wyszły z grupy i półfinały na krzyż. Półfinały do dwóch zwycięstw i tak samo finał. Nie było meczu o 3 miejsce i w tym sezonie o ile dojdzie do skutku też batalii o brązowy medal nie przewiduję :wink:

Nie ukrywam że bardzo przydała by się taka świeża krew jak Ty. Bo z roku na rok mieliśmy mniejszą frekwencję i rok temu nie wystartowała żadna nówka sztuka. Byłbyś sporą nadzieją dla turnieju gdybyś się zgłosił :)

@DDK a Ty nasz stały ostatnimi czasy obrońco tytułu. Widzę że do tematu już zajrzałeś. Nie korci wcisnąć zielonego przycisku? :mrgreen:

Póki co formalnie:

1. Leszek
2. venomik
Dzięki Leszek za wyczerpujące wytłumaczenie 😀tak tylko się pytałem bo nie wiedziałem jak to wygląda. W chees com grałem całymi dniami ...ale już dawno. Wiesz ja nie lubię przegrywać tym bardziej w szachy więc musiałby się przygotować trochę. A kiedy by ruszył ten turniej??!

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 29 gru 2025, 18:55

Leszek pisze:
29 gru 2025, 18:42

Póki co formalnie:

1. Leszek
2. venomik
Dzięki Leszek za wyczerpujące wytłumaczenie 😀tak tylko się pytałem bo nie wiedziałem jak to wygląda. W chees com grałem całymi dniami ...ale już dawno. Wiesz ja nie lubię przegrywać tym bardziej w szachy więc musiałby się przygotować trochę. A kiedy by ruszył ten turniej??!

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 29 gru 2025, 19:11

FILIPPO828 pisze:
29 gru 2025, 18:54
Rok temu było tak że 12 stycznia teoretycznie zamknąłem zapisy i ogłosiłem oficjalną listę startową ale pierwsze jakiekolwiek granie i tak nastąpiło dopiero 25 stycznia. Tak więc generalnie jeżeli chcesz sobie trochę odświeżyć granie to myślę że trochę czasu byś jeszcze spokojnie miał.

Poza tym spokojnie. Nie bój się tutaj Bóg wie jakiego poziomu. Jeżeli nie jesteś totalnym amatorem a nie jesteś skoro piszesz że sporo grywałeś jakiś czas temu to spokojnie wypadniesz tutaj w stopniu takim że na pewno nie będziesz się musiał wstydzić.

Zresztą tutaj się nikt z nikogo nie nabija. Ja rok temu w fazie grupowej nie wykorzystałem ewidentnej szansy na zwycięstwo w partii z użytkownikiem Samuraj i skończyło się tylko remisem. W rewanżowej która odbyła się parę minut później grałem na gorszych moralach i przegrałem i finalnie nie wyszedłem z grupy. Nikt się ze mnie nie wyśmiewał że miałem szanse wygrać partię a zmaściłem. :wink:

Tak więc gorąco Cię zachęcam do zapisu. Gramy tu tak na luzie a nie po mistrzostwo świata :wink:

@DDK tylko mam nadzieję że będziesz miał w wolnej chwili na co patrzeć.... :cry:

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 29 gru 2025, 19:18

Leszek pisze:
29 gru 2025, 19:11
FILIPPO828 pisze:
29 gru 2025, 18:54
Rok temu było tak że 12 stycznia teoretycznie zamknąłem zapisy i ogłosiłem oficjalną listę startową ale pierwsze jakiekolwiek granie i tak nastąpiło dopiero 25 stycznia. Tak więc generalnie jeżeli chcesz sobie trochę odświeżyć granie to myślę że trochę czasu byś jeszcze spokojnie miał.

Poza tym spokojnie. Nie bój się tutaj Bóg wie jakiego poziomu. Jeżeli nie jesteś totalnym amatorem a nie jesteś skoro piszesz że sporo grywałeś jakiś czas temu to spokojnie wypadniesz tutaj w stopniu takim że na pewno nie będziesz się musiał wstydzić.

Zresztą tutaj się nikt z nikogo nie nabija. Ja rok temu w fazie grupowej nie wykorzystałem ewidentnej szansy na zwycięstwo w partii z użytkownikiem Samuraj i skończyło się tylko remisem. W rewanżowej która odbyła się parę minut później grałem na gorszych moralach i przegrałem i finalnie nie wyszedłem z grupy. Nikt się ze mnie nie wyśmiewał że miałem szanse wygrać partię a zmaściłem. :wink:

Tak więc gorąco Cię zachęcam do zapisu. Gramy tu tak na luzie a nie po mistrzostwo świata :wink:

@DDK tylko mam nadzieję że będziesz miał w wolnej chwili na co patrzeć.... :cry:
Ja się nie przejmuje tym że ktoś tam będzie się nabijał. Ale jestem taki że jak coś już zaczynam to nie lubię być nie przygotowanym i robię zawsze wszystko żeby osiągnąć cel a więc zwycięstwo!

Awatar użytkownika
Mates
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 29 gru 2025, 20:13

To może w tym roku spróbuję z Wami zagrać. Jakim tempem gracie partie?

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 29 gru 2025, 20:25

Mates pisze:
29 gru 2025, 20:13
To może w tym roku spróbuję z Wami zagrać. Jakim tempem gracie partie?
We wszystkich dotychczasowych edycjach było 10 min + 2 sekundy za ruch. Oczywiście temat jest jak zawsze do dyskusji już przed samym startem rozgrywek.

Zapisać na listę? :wink:

@FILIPPO828 no kumam całkowicie co piszesz. No ale to mogę powtórzyć. Jak sobie odkurzysz parę partii z losowymi rywalami nawet na parę dni przed startem to uwierz że będziesz wystarczająco przygotowany na ten turniej :wink:

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 29 gru 2025, 21:23

Chess com Rapid 10 minut to moja propozycja chyba że to drugie 15/10

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda