Powiedział facet
matt_

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 wrz 2026, 12:56
Zgadzam się z tym, że ten brak dzieci na placach zabaw jest mitem, a przynajmniej nie sprawdza się w mojej okolicy, bo place zabaw są pełne w porach, kiedy dzieci faktycznie mają czas tam być. Podobnie z boiskiem, gdzie jak chodzę biegać w różnych godzinach między 15 a 20, to zawsze jest co najmniej kilkoro, a bardzo często są pełne składy i mecze na zmianę. Ale niestety obcy robiący zdjęcia, to nie jest już mit. Na grupie ogólnej (Spotted + nazwa dzielnicy) co chwila pojawiają się ostrzeżenia o facetach robiących zdjęcia dzieciom, a obiło mi się o uszy, że było parę interwencji "sąsiedzkich" złożonych przez lokalnych starszych braci czy młodszych ojców po czym problem znikał na jakiś czas.
Kilka lat temu bym pomyślał, że to fejk, ale teraz mam wątpliwości
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 11 wrz 2026, 13:01
Ta Twoja "oczywista wiedza", którą nas tu częstujesz, to akurat zazwyczaj brednie pełne uprzedzeń, więc w Twoim wypadku weryfikacja jest nie tyle wskazana, co konieczna.
10

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 wrz 2026, 13:03
No dla takich zachowań to zero litości, ale tam w tym wpisie bardziej chodziło o ludzi, którzy robią zdjęcia dzieciom żeby udowodnić, że nie są pilnowane przez rodziców. A przynajmniej tak to odebrałem. Trochę inna sprawa, co nie zmienia faktu, że również zachowanie nie do końca normalne.Mr.Chris pisze: ↑11 wrz 2026, 12:56Na grupie ogólnej (Spotted + nazwa dzielnicy) co chwila pojawiają się ostrzeżenia o facetach robiących zdjęcia dzieciom, a obiło mi się o uszy, że było parę interwencji "sąsiedzkich" złożonych przez lokalnych starszych braci czy młodszych ojców po czym problem znikał na jakiś czas.
Zygmunt-1
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 11 wrz 2026, 13:28
Przema

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 wrz 2026, 13:38
I miałeś całkowitą rację, bo o to chodziłoZygmunt-1 pisze: ↑11 wrz 2026, 13:03No dla takich zachowań to zero litości, ale tam w tym wpisie bardziej chodziło o ludzi, którzy robią zdjęcia dzieciom żeby udowodnić, że nie są pilnowane przez rodziców. A przynajmniej tak to odebrałem. Trochę inna sprawa, co nie zmienia faktu, że również zachowanie nie do końca normalne.Mr.Chris pisze: ↑11 wrz 2026, 12:56Na grupie ogólnej (Spotted + nazwa dzielnicy) co chwila pojawiają się ostrzeżenia o facetach robiących zdjęcia dzieciom, a obiło mi się o uszy, że było parę interwencji "sąsiedzkich" złożonych przez lokalnych starszych braci czy młodszych ojców po czym problem znikał na jakiś czas.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 11 wrz 2026, 13:39
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 wrz 2026, 13:44
Exactly. Kiedyś dziecko było przymusem ze względu na brak innych możliwości na starość, stąd kraje wysoko rozwinięte mają niższą dzietność. Po prostu nie było emerytury, nie było domów starości (nie mówię o DPSach), nie było osób profesjonalnie zajmujących się seniorami i nie było możliwości odłożenia kapitału, jeżeli faktycznie nie było się bogatym. Duża dzietność w ubogich społecznościach oraz tych mniej rozwiniętych socjalnie wynika w dużej mierze z potrzeby zapewnienia sobie przyszłości po utracie możliwości zarobku.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 wrz 2026, 14:09
Boromir
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 11 wrz 2026, 14:30
Hannibal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 wrz 2026, 14:33
Cóż. Afryka powoli zaczyna wprowadzać metody socjalne znane na Zachodzie oraz podnosi się tam poziom życia. To też tylko jeden z czynników, ale wielu naukowców uważa to za jeden z głównych aspektów, tzw. old-age-security hypothesis.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 11 wrz 2026, 14:33
Obstawiam, że to jest zrobione pod Niemcow.
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 11 wrz 2026, 14:38
Nasz kraj to jest popieprzony z tymi psieckami i w ogóle. Każdy musi mieć psa. Szkoda że znaczna część nie powinna ich mieć, biorą groźne rasy i prowadzi takiego bulteriera czy amstaffa bez kagańca laska 45 kg która go nie radzi.
League
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 wrz 2026, 15:22
Boromir
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio