Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10735

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4034

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 11 wrz 2026, 12:48

Zygmunt-1 pisze:
11 wrz 2026, 12:27
A grupę lokalnych matek wystarczy opuścić i nie czytać
Powiedział facet :P "Przestań się przejmować i tyle" :D

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2128
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 wrz 2026, 12:56

Zygmunt-1 pisze:
11 wrz 2026, 12:27
To nie wiem, ja się nigdy z tym nie spotkałem. Na placu zabaw na osiedlu od 15-16 do wieczora jest multum dzieciaków, młody też chodzi z kolegami grać w piłkę czy jeździć na rowerze i nikt nie robi mu zdjęć. A grupę lokalnych matek wystarczy opuścić i nie czytać :)
Zgadzam się z tym, że ten brak dzieci na placach zabaw jest mitem, a przynajmniej nie sprawdza się w mojej okolicy, bo place zabaw są pełne w porach, kiedy dzieci faktycznie mają czas tam być. Podobnie z boiskiem, gdzie jak chodzę biegać w różnych godzinach między 15 a 20, to zawsze jest co najmniej kilkoro, a bardzo często są pełne składy i mecze na zmianę. Ale niestety obcy robiący zdjęcia, to nie jest już mit. Na grupie ogólnej (Spotted + nazwa dzielnicy) co chwila pojawiają się ostrzeżenia o facetach robiących zdjęcia dzieciom, a obiło mi się o uszy, że było parę interwencji "sąsiedzkich" złożonych przez lokalnych starszych braci czy młodszych ojców po czym problem znikał na jakiś czas.
1234 pisze:
11 wrz 2026, 12:30
Najgorsza jest nadopiekuńczość względem ZWIERZĘCIA
Kilka lat temu bym pomyślał, że to fejk, ale teraz mam wątpliwości :D zwłaszcza, że typiara sama to wrzuciła. IMO dalej tutaj najgorsza jest degradacja drugiego człowieka i złamanie zaufania poprzez udostępnienie prywatnej wiadomości. Jedyna różnica w moim podejściu jest taka, że teraz wiem, że to kobieta pogwałciła wszelkie zasady. Co wcześniej wydawało mi się niezbyt oczywiste, ale może po prostu za mało przesiaduję w social mediach i ciężko mi pojąć jak można się chwalić takim zachowaniem.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 634
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 11 wrz 2026, 13:01

johny batonik pisze:
11 wrz 2026, 11:52

Nie potrzebuje badań do tak oczywistej wiedzy.
Ta Twoja "oczywista wiedza", którą nas tu częstujesz, to akurat zazwyczaj brednie pełne uprzedzeń, więc w Twoim wypadku weryfikacja jest nie tyle wskazana, co konieczna.
;)

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1532
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 11 wrz 2026, 13:03

Mr.Chris pisze:
11 wrz 2026, 12:56
Na grupie ogólnej (Spotted + nazwa dzielnicy) co chwila pojawiają się ostrzeżenia o facetach robiących zdjęcia dzieciom, a obiło mi się o uszy, że było parę interwencji "sąsiedzkich" złożonych przez lokalnych starszych braci czy młodszych ojców po czym problem znikał na jakiś czas.
No dla takich zachowań to zero litości, ale tam w tym wpisie bardziej chodziło o ludzi, którzy robią zdjęcia dzieciom żeby udowodnić, że nie są pilnowane przez rodziców. A przynajmniej tak to odebrałem. Trochę inna sprawa, co nie zmienia faktu, że również zachowanie nie do końca normalne.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 11 wrz 2026, 13:28

Nie chcialbym tego splycic do tego, ze kiedys byla bieda wiec byly dzieci, a teraz sa luksusy i dzieci nie ma.
Wskazalbym na to, ze pokolenia ktore mogly rodzic dzieci a tego nie robia przeszly pewna zyciowa metamorfoze. Wychowujac sie jeszcze w starej Polsce bez wiekszych perspektyw i nagle zaznaly innego, lepszego zycia. Poprzednie pokolenia nie mialy takiego punktu zwrotnego, ktory pokazalby ze mozna zyc inaczej wiec schemat byl przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Stad:
- zycie rodzinne, ktore kiedys bylo srodowiskiem naturalnym czy domyslnym modelem zycia zmienilo sie diametralnie. taki model zostal, poza jakimis tam wyjatkami zostal wyparty co widac w statystykach
- ludzie maja wiecej alternatym i mozliwosci

Te 2 kroki sprowadzaja sie do tego, ze swiadomie wybieraja zycie bez dzieci.

Emocjonalnie dodalbym jeszcze, ze (social) media tez robia papke z mozgu i staraja sie ten stary model zycia obrzydzic do granic mozliwosci (chyba skutecznie).

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 wrz 2026, 13:38

Zygmunt-1 pisze:
11 wrz 2026, 13:03
Mr.Chris pisze:
11 wrz 2026, 12:56
Na grupie ogólnej (Spotted + nazwa dzielnicy) co chwila pojawiają się ostrzeżenia o facetach robiących zdjęcia dzieciom, a obiło mi się o uszy, że było parę interwencji "sąsiedzkich" złożonych przez lokalnych starszych braci czy młodszych ojców po czym problem znikał na jakiś czas.
No dla takich zachowań to zero litości, ale tam w tym wpisie bardziej chodziło o ludzi, którzy robią zdjęcia dzieciom żeby udowodnić, że nie są pilnowane przez rodziców. A przynajmniej tak to odebrałem. Trochę inna sprawa, co nie zmienia faktu, że również zachowanie nie do końca normalne.
I miałeś całkowitą rację, bo o to chodziło ;) wrzuciłem tylko małą dygresję powiązaną z tematem dlaczego pilnowanie dzieci w tych czasach wydaje się niektórym bardziej konieczne niż w latach 80-90, czy nawet 00. Kiedyś oczywiście też był ten problem, ale interwencje były na tyle bardziej dobitne i powszechne dla większej ilości osiedli, że jak pojawił się ktoś podejrzany, to po trzecim albo czwartym razie przechodził pewien rodzaj rehabilitacji społecznej. Wtedy po prostu nie trzeba było madek z grupami na Fejsbuniu, bo na wielu osiedlach prężnie działała "straż sąsiedzka".

Cała też sytuacja z madkami robiącymi afery wydaje mi się nieco abstrakcyjna, bo po prostu nie widzę zbyt wielu rodziców na placach zabaw i to raczej 2-3 osoby z najmniejszymi dziećmi oraz ewentualnie jakaś grupka starszych osób, które może nawet nie są rodzicami, ale to może po prostu lubelska mentalność albo nie przyglądam się aż tak bardzo. No i druga sprawa, że kto w wieku 9+ chciał, żeby rodzic gdzieś się kręcił. To był jeden z największych obciachów.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1199

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 11 wrz 2026, 13:39

To nie jest tylko nasz problem, bo taki sam jest w Europie, Japonii, Korei czy Chinach.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 wrz 2026, 13:44

Hannibal pisze:
11 wrz 2026, 13:39
To nie jest tylko nasz problem, bo taki sam jest w Europie, Japonii, Korei czy Chinach.
Exactly. Kiedyś dziecko było przymusem ze względu na brak innych możliwości na starość, stąd kraje wysoko rozwinięte mają niższą dzietność. Po prostu nie było emerytury, nie było domów starości (nie mówię o DPSach), nie było osób profesjonalnie zajmujących się seniorami i nie było możliwości odłożenia kapitału, jeżeli faktycznie nie było się bogatym. Duża dzietność w ubogich społecznościach oraz tych mniej rozwiniętych socjalnie wynika w dużej mierze z potrzeby zapewnienia sobie przyszłości po utracie możliwości zarobku.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6735

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 wrz 2026, 14:09

Dzietność spada na całym świecie, także w biednej Afryce. To globalny problem coraz rzadziej dający się powiązać z zamoźnością.

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2005

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 11 wrz 2026, 14:19

Xdddd

Obrazek

To jest właśnie to zidiocenie - lepsze traktowanie zwierząt niż ludzi.

Obrazek

"Gówniak" "pies przynajmniej jest cicho" itd kilkanaście lajków od kobiet.

Porównywanie wzięcia dziecka na zakupy do psa

Ten naród wymrze, sam się zaora, zastąpią nas brudasy bo polki wolą pieski od dzieci

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1199

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 11 wrz 2026, 14:30

Piesek na profilowym mówi dużo o tej pani :ozob:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 11 wrz 2026, 14:33

Boromir pisze:
11 wrz 2026, 14:09
Dzietność spada na całym świecie, także w biednej Afryce. To globalny problem coraz rzadziej dający się powiązać z zamoźnością.
Cóż. Afryka powoli zaczyna wprowadzać metody socjalne znane na Zachodzie oraz podnosi się tam poziom życia. To też tylko jeden z czynników, ale wielu naukowców uważa to za jeden z głównych aspektów, tzw. old-age-security hypothesis.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1059

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 11 wrz 2026, 14:33

1234 pisze:
11 wrz 2026, 14:19
To jest właśnie to zidiocenie - lepsze traktowanie zwierząt niż ludzi.
Obstawiam, że to jest zrobione pod Niemcow.

Tego lata odwiedziłem dwa pobliskie zoo (Eberswalde i Uckermunde) - swietna atrakcja dla dzieci.
Bardzo duzo ludzi z wozkami wlasnie, ale zidiocialem totalnie gdy zobaczylem, ze w 90% w tych wozkach sa psy. W Polsce moze i widzialem gdzies pojedyncze przypadki, ale to musialo byc na tyle marginalne ze nie zapadlo mi w pamieci. Zreszta w centrach handlowych ludzie jak maja psa to zwyczajnie prowadza go na smyczy a nie woza w dog-mobilu. Tez tego kompletnie nie rozumiem :D

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 11 wrz 2026, 14:38

1234 pisze:
11 wrz 2026, 14:19
Ten naród wymrze, sam się zaora, zastąpią nas brudasy bo polki wolą pieski od dzieci
Nasz kraj to jest popieprzony z tymi psieckami i w ogóle. Każdy musi mieć psa. Szkoda że znaczna część nie powinna ich mieć, biorą groźne rasy i prowadzi takiego bulteriera czy amstaffa bez kagańca laska 45 kg która go nie radzi.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6735

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 wrz 2026, 15:22

Najgorsze że takiego psiaczka bardzo łatwo zestresować :(

Przebiegniesz koło takiego w jego strefie komfortu tak z 50 metrów od niego i co się dziwić że on reaguje? Jakbyś go nie stresował to by nie atakował przecież...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”