Andreyew pisze:Szkoda tylko ze w Polsce jest bardzo malo fanow Bayeru Leverkusen. Jest malo polskich stron (1), ludzie traktuja ten zespol jak bardzo mlody, a joz pare dobrych lat ma (27.11.1903).
Mi się wydaje, że tutaj nie chodzi o fakt, iż Bayer Leverkusen jest młodym zespołem, bo nie jest. Powstał w roku 1904, a więc dzisiaj ma już 101 lat.
Według mnie, winne są media. Wystarczy spojżeć na infrastrukturę telewizji publicznej. Zero aktywności sportowej w dziedzinie piłki nożnej, poza Ligą Mistrzów i meczami Reprezentacji.
Jedynie Polsat Sport ( płatny kanał ) pokazuje ligi, które budzą podziw, ale w istocie przeciętny zjadacz chleba za dużo o nich nie wie.
I tu jest pies pogrzebany. Piłkarsko zawodnicy z BayArena nie odbiegają od pozostałych piłkarzy klasy światowej. Jacek Krzynówek wybił się poprzez właśnie Bundesligę i dzisiaj jest na ustach wielu kibiców nie tylko polskich i niemieckich. Każdy z nas przecież pamięta bramki strzelone i Realowi Madryt i AS Roma.
Wniosek? Bayer Leverkusen potrafi pokonać każdego. Dlaczego więc nie zainteresować się tym klubem? A no odpowiedź jest prosta.
Brak możliwości oglądania ulubieńców jest równoznaczny z utratą sympatii i chęci poznawania świeżych wiadomości.
Dlaczego np: nic nie pisze się o lidze rosyjskiej? Przecież w ostatnich latach Spartak Moskwa i CSK Moskwa bombardują hegemonów.
Nie oglądamy jednak na codzień zmagań z kraju biedoty i ubóstwa i nikogo nie obchodzi, że np: Vagner Love przeszedł z Pamleiras, w którym był najlepszym zawodnikiem.
tak to już jest w Polsce. Żywimy się tylko newsami i tym, co sąsiad ma pod dachem przy telewizorze. Nie ma w stacjach darmowych meczy, które wzbudzałyby podziw, zachwyt i emocje.
To nie jest jedynie problem Leverkusen. Tak jest z każdym klubem, którego budżet jest średni.
A szkoda. Bo człowiek rozwija się przez całe życie, a przez pieniądze, które sa pakowane w różnego rodzaju Reality Show, poprostu jest ograniczony piłkarsko.
Jeszcze troszkę, a bez abonamentu nie obejżymy nawet reklam w TV.