Z kim i jak sympatyzujemy w sporcie?

Wszelkiego rodzaju rankingi, plebiscyty - zarówno dotyczące forumowiczów, jak i klubów i piłkarzy.
Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Z kim i jak sympatyzujemy w sporcie?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 10 gru 2020, 22:25

Nie jestem pewien, czy to najlepszy dział na ten temat, ale ze względu na jego na interdyscyplinarny charakter wrzucę go tutaj.

Każdy z nas ma swoje kluby którym kibicuje, wielu z nas nie tylko w piłce nożnej. Są też jednak kluby, a nawet reprezentacje, których może nie jesteśmy kibicami w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, ale mocno z nimi sympatyzujemy, oraz sportowcy, których wspieramy w różnych dyscyplinach. Postanowiłem zrobić zestawienie wszystkich klubów oraz sportowców w rozmaitych dyscyplinach, z którymi sympatyzuję - ograniczyłem się tylko do tych, których faktycznie na bieżąco śledzę i, w miarę możliwości, oglądam. Zachęcam do tego i Was ;).

Pominąłem tutaj polskich sportowców za których trzymamy zapewne wszyscy kciuki jako za Polaków, ale których oglądam od święta, głównie przy okazji wielkich imprez i których dyscyplin nie śledzę na co dzień (np. lekkoatleci, skoczkowie narciarscy, etc.).

Kibicem w tradycyjnym tego rozumienia znaczeniu jestem dla dwóch klubów, które zawsze będą dla mnie najważniejsze w sporcie i z którymi się identyfikuję: macedońska Cementarnica 55 Skopje (miłość, która trwa od 2003 r.) i Berwick Rangers (w tym przypadku od 2017 r.), jedyny klub z Anglii występujący w szkockich rozgrywkach. Zestawienie innych drużyn i sportowców, za których których trzymam kciuki, prezentuje się następująco:

Piłka nożna:

Bundesliga: TSG 1899 Hoffenheim
Liga hiszpańska: UD Las Palmas
Piłka południowoamerykańska: The Strongest La Paz
Reprezentacje: Macedonia, Wyspy Owcze
Piłka nożna kobiet: reprezentacja Szwecji

Inne sporty:

Tenis: Alize Cornet, Julia Putincewa
Łyżwiarstwo figurowe: Elizabet Tursynbajewa, Yuhana Yokoi (solistki), Daria Pawluczenko/Denis Chodykin (konkurencja par sportowych)
Siatkówka kobiet: DPD Legionovia
Futsal: Rekord Bielsko-Biała

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Z kim sympatyzujemy w sporcie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 10 gru 2020, 22:46

No to ja swoje dorzucę choć większość znacie :)

Piłka nożna:

Kibicuję: Widzew, RKS Lechia Tomaszów Maz.

Sympatyzuje: Barcelona, Manchester United i Juventus.

Reprezentacje: Hiszpania, Anglia, Włochy, Argentyna, Urugwaj i troszkę Turkom ;) (tutaj się trochę uzbierało)

Inne dyscypliny:

Siatkówka: KS Lechia Tomaszów Maz i PGE Skra Bełchatów (kibicuję)

Piłka ręczna: KS Łomża Vive Kielce

Hokej: Montreal Canadiens, Kanada

Tenis: Federer i A. Murray

Skoki: Kraft i Ammann

Jak sobie coś jeszcze przypomnę to wpiszę ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 gru 2020, 23:30

To i ja wrzucę

PIŁKA NOŻNA

Kibicuję :AC Milan, GKS Katowice, reprezentacja Polski i Holandii

Sympatyzuję: Tottenham, Liverpool, Metz, Saint Etienne, Atalanta, Betis, Feyenoord, Niemcy

POZOSTAŁE

Koszykówka: LA Lakers
Hokej: Pittsburgh Penguins
Tenis: Andy Murray
Siatkowka: Jastrzębski Węgiel

EX LEGENDY (dodałem taka kategorię czyli komu kibicowałem za łebka jak było więcej czasu na oglądanie :))

Michael Phelps

Michael Johnson
Frankie Fredericks
Siergiej Bubka

Paweł Nastula

Bobry Bytom
Mariusz Bacik

Pete Sampras

Alain Prost

Vegard Ulvang
Bjorn Daehlie
Alberto Tomba

Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1140
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 10 gru 2020, 23:31

Piłka nożna:

Kibicuję: Wisła Kraków

Sympatyzuje: FC Barcelona

Reprezentacje: Oranje, + na dużych turniejach Italia, Brazylia i Argentyna mile widziane w jak najdalszej fazie.

Inne dyscypliny:

NBA: Chicago Bulls od czasów Jordana, Lakers za czasów Kobego.
PLK: Hoop Pekaes Pruszków, Śląśk Wrocław

Tenis: Rafa Nadal, wcześniej Andre Agassi i Marat Safin.

Skoki: Stoch, a z dawnych czasów Małysz, Funaki i Schmitt.

Sporty walki: Joshua, Jon Jones, Błachowicz, Khalidov, kiedyś Tyson, Lewis,

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 10 gru 2020, 23:43

Nie wiem czy można komentować w tym temacie, ale Mariusz Bacik jest nadal przy koszykówce w Bytomiu. Prowadzi koszykarska Polonię Bytom. Ale nie jest to kontynuator Bobrów Bytom.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 11 gru 2020, 0:04

Enjo pisze:
10 gru 2020, 23:43
Nie wiem czy można komentować w tym temacie, ale Mariusz Bacik jest nadal przy koszykówce w Bytomiu. Prowadzi koszykarska Polonię Bytom. Ale nie jest to kontynuator Bobrów Bytom.
Wiem :)
Tyle zostało. Szkoda strasznie klubu bo to swego czasu była świetna ekipa. Bacik, Wójcik, Korytek i mój ulubiony stranieri Antoine Joubert 😁

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 11 gru 2020, 11:21

Wypisze tez swoje dawne ulubione teamy, co by jie ograniczyć się do jednej dyscypliny.

Pilka nożna
Kivicuje: Real Madryt i Urugwaj

Sympatie:
Anglia: Swansea i Tottenham
Wlochy: Inter
Niemcy: Gladbach lubiłem jak Reus jeszcze tam gral, niech będą oni
Polska: z racji zamieszkania kciuki trzymam za Koronę ale ograniczam się tylko do wyników

Skoki: Anders Jacobsen i reprezentacja Norwegow. Poza tym piekny Kanadyjczyk Makkenzi Bojd Klałz

Reczna: Vive i Polska

Sporty walki: Bonus BGC

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 11 gru 2020, 11:39

Piłka nożna
Kibicuje: Liverpool FC

Sympatie:
Włochy: Juventus(inaczej @Tomusmc by mi wpierdolił :rozga:
Holandia: Ajax
Polska: Lechia Gdańsk
Siatkówka: Polskie kadry kobiet i mężczyzn
Skoki: polska kadra i Słoweńcy
Ręczna: GKS Wybrzeże i kadra narodowa
Lekkoatletyka: kadra polska

Motocross: Piotr Kajrys
Moto: Zachar bo jest genialny w tym co robi choć to nie sport.

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 11 gru 2020, 11:57

Kibicuję : Widzew

Sympatyzuje : Ruch Chorzów i trochę Polonia Piotrków

Zapasy : AKS Piotrków Trybunalski

Lekkoatletyka : Każdemu z naszych :D

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 gru 2020, 14:56

Kibicuje: Wisła
Sympatyzuję; tutaj ciężko to opisać, bo do większości klubów mam negatywny stosunek. Bardziej neutralny mam do Ruchu, Lechii, Widzewa i Elany.
Zagranica: Arsenal i Barcelona, aczkolwiek jak Arsenalu oglądałem kilkanaście meczów w sezonie jeszcze parę lat temu, tak ostatnio bardziej śledzę wyniki. Barcelonę oglądam ze względu na Messiego.

Inne sporty drużynowe klubowe - brak. Indywidualnie też nie mam kogoś, komu bardzo kibicuje, z większością polskich sportowców sympatyzuję.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 12 gru 2020, 0:12

Ci bliscy memu sercu to Maradona, reprezentacja Brazylii, Ronaldinho, Messi

Mike Tyson, Usain Bolt

No i Zawisza Bydgoszcz i Barca ;l

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 gru 2020, 3:47

Piłka nożna mężczyżn
Kluby - wiadomo, kiedyś w moim rankingu wysoko był Celtic i Besiktas (wtedy, gdy omijały nas europejskie puchary bądź męczyliśmy bułę wystawiając młodzież w fazie grupowej LE). Z drużyn, które obecnie występują w najwyższych ligach swoich krajów interesuje mnie:
Wolverhampton, Tottenham
Lipsk, Hoffenheim, Schalke
Genoa, Udinese, Milan

W Polsce Legia, ŁKS, Zawisza.

Reprezentacje - Japonia, Niemcy, Szkocja, Walia, Irlandia Północna, Luksemburg, Liechtenstein

Piłka nożna kobiet
Kluby - KKP Bydgoszcz, Olympique Lyon (bardziej za Kumagai niż za całokształt, bo ogólnie to taki Zenit Kazań piłki kobiet)
Reprezentacje - Japonia, Dania, Szkocja, Niemcy, Australia, trochę chyba też Austria

Siatkówka
Kluby - Chemik Bydgoszcz, Trentino Volley, Legia Warszawa, Skra Bełchatów
Reprezentacje - Polska, Serbia, Kanada

Piłka ręczna
Kluby - Kielce, Vardar, każdy kto gra przeciwko PSG/Barcelonie
Reprezentacje - Polska, Dania, Japonia, Węgry (te dwie ostatnie głównie kobiety)

Koszykówka
Kluby - Crvena Zvezda, Toronto Raptors
Reprezentacje - Polska, Serbia

Skoki narciarskie
Męskie - Japonia, Zografski, Soukup, Kazachstan (szczególnie Tkaczenko) i ogólnie egzotyka w postaci Ukraińców, Turków itd.
Żenskie - Japonia, Polska, Chiara Hoelzl

Ogólnie jestem raczej przewidywalny, w pozostałych sportach (zwłaszcza indywidualnych) jestem zazwyczaj za Polakami/Serbami/Japończykami. Zależnie od poziomu sportowego, liczby reprezentantów w danej dyscyplinie.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 12 gru 2020, 21:27

A ja sobie uświadomiłam, że u mnie będzie nudno - wszyscy wiedzą, że kibicuję Rakowowi i United.

Pomyślałam nad sympatiami - dawniej bardzo lubiłam Juventus, Barcelonę, Leeds i LFC, ale odkąd mój kontakt z piłką ograniczam głównie do swoich dwóch drużyn, to już nawet nie śledzę co dzieje się u innych. Jedynie sentyment do Cracovii pozostał, ale odkąd Raków gra w tej samej lidze, to też mam lekki zgrzyt w tym temacie ;)

Z reprezentacji od dziecka mocno kibicuję Anglii i Holandii i to się nie zmienia. Ewentualnie jeśli na mistrzostwach grają Czesi albo któraś z bałkańskich reprezentacji - również trzymam za nich kciuki.

Z innych sportów - oczywiście Włókniarz w żużlu i ogólnie wszystkie lokalne drużyny.

Mam wrażenie - i ten wątek właśnie mi to pokazał - że moje zajaranie i życie sportem gdzieś uleciało. Oczywiście dalej nie przepuszczę ani jednego meczu swojej drużyny, ale gdy byłam młodsza, to ja sportem po prostu żyłam. I albo ma na to wpływ dorosłość - przytłoczenie rodziną, pracą i mnóstwem "poważnych" spraw, albo minęło mi po wyprowadzce z rodzinnego domu, gdzie kibicowanie było spoiwem łączącym mnie z rodzicami.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 12 gru 2020, 21:43

Piłka Nożna

Milan od 99 roku

NBA - Philadelphia 76ers

sympatie --> San Antonio Spurs, Golden State Warriors

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 gru 2020, 10:52

Skoro Cement założył taki ogólny temat dotyczący naszych sympatii sportowych to warto coś tam napisać, zwłaszcza jeśli człowiek interesuje się od dzieciństwa wieloma różnymi dyscyplinami.

Kibicuję Polonii Bytom, co pewnie większość wie, od 15 lat, uzbierało się już trochę wspomnień i meczów (grubo ponad 100 wyjazdów na PB i zgody), choć tak naprawdę zacząłem bardzo późno chodzić na stadion, cóż, nie miałem nikogo w towarzystwie, kto również by śmigał (ani w gimnazjum ani w liceum). Z racji kibicowania PB sympatyzuję również z naszymi zgodami (Arka Gdynia i Odra Opole) oraz niedawnymi układowiczami (Góral Żywiec, Zagłębie Lubin), choć osobiste kontakty (bardzo dobre i bliskie) mam tylko w Opolu.

Przed telewizorem od ponad 20 lat kibicuję (właściwie sympatyzuję) Interowi Mediolan, zaczęło się chyba od sezonu 98/99, gdy do zespołu trafił mój idol z mundialu 94 Roberto Baggio. Fajna kadra wtedy była, Pagliuca, Zanetti, West, Simić, Bergomi, Djorkaeff, Simeone, Paolo Sousa, Pirlo, Recoba, Zamorano, Ronaldo, no kurczę, same gwiazdy i... z tym składem zajęli 8 miejsce :roftl3: no ale w tamtym pamiętnym sezonie Nerazzurrich prowadziło aż 4 trenerów ;)

Klubowo w różnych ligach, mam kilka sympatii, Bolton Wanderers, Brescia Calcio, Hamburger SV, Olympique Marsylia, choć z biegiem lat coraz mniej o nich już myślę ;) Jesli chodzi o reprezentacje piłkarskie, niezmiennie od mundialu 94 sympatyzuję oczywiście z Włochami oraz od eliminacji do mundialu 98 z Iranem.

Inne sporty? Też się trochę tego uzbierało. Człowiek wychowany na eurosporcie (+ ard, zdf, rtl, rai sport), oglądał głównie tenis, lekkoatletykę, formułę 1 czy sporty zimowe + wszystkie igrzyska olimpijskie ;) Z racji, że to wszystko są sporty indywidualne to spróbuję wymienić te największe sympatie, zaczynając oczywiście od mojego ulubionego sportu czyli narciarstwa alpejskiego. Zaczęło się od włoskiego geniusza Alberto Tomby, w latach 90. doszedł niezniszczalny Hermann Maier, na przełomie wieków dołączył do ekipy nieobliczalny Bode Miller. Od zakończenia kariery przez Amerykanina nie mam już niestety największej gwiazdy, za którą trzymam najmocniej kciuki, są oczywiście nacje, z którymi sympatyzuję jak Włochy czy USA i ze zwycięstw ich zawodników najbardziej jestem usatysfakcjowany. Sympatyzuję też z mniejszymi nacjami, jak Wielka Brytania, w przeszłości Alain Baxter czy Finlay Mickel, natomiast obecnie jedynie Alex Tilley i Dave Ryding śmigają na poziomie PŚ, Hiszpania (głównie kobiety się przebijają), gdzie lubiłem oglądać Anę Galindo Santolarię, Marię Jose Rienda Contreras czy Carolinę Ruiz Castillo, a także np. Australia i Nowa Zelandia, tę drugą obecnie reprezentuje jedynie Alice Robinson, ale w przeszłości gwiazdami były Claudia Riegler czy Zali Steggall, natomiast AJ Bear czy Craig Branch jedynie dobijali się do trzydziestki. Mógłbym tak pisać i pisać, zarówno nazwiska z przeszłości jak np. Kiminobu Kimura, Picabo Street czy Chemmy Alcott oraz z obecnych: Giuliano Razzoli, Ted Ligety, Federica Brignone, Marta Bassino, Dominik Paris, Christof Innerhofer, Alexandr Khoroshilov czy tez najnowsza gwiazda Marco Odermatt.

Skoki narciarskie? To przede wszystkim Andreas Goldberger :)
Lekkoatletyka? Ana Guevara, Michael Johnson, Ato Boldon, Ivan Pedroso i ulubieniec showman Bernard Williams 8) później doszedł Usain Bolt
Formuła1? Alain Prost, Giancarlo Fisichella, ale najbardziej sympatyzowałem Juan Pablem Montoyą :) obecnie Lewis Hamilton
Tenis? to Venus Williams przede wszystkim + Italianki Sara Errani, Camila Giorgi i najpiękniejsza Alizé Cornet (Francja) :love: wśród mężczyzn to oczywiście legendra Andre Agassi, później doszedł do niego Andy Roddick. Obecnie? chyba nikt.
Kolarstwo? Marco Pantani, Jan Ullrich, Fabian Cancellara
Koszykówka? Los Angeles Lakers i największy Shaquille O'Neal :smoke:

Pewnie jeszcze by się coś znalazło ;) Ale i tak się rozpisalem za bardzo :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Plebiscyty i rankingi”