Książki - recenzje

sirzwirek
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post autor: sirzwirek » 15 sie 2005, 12:38

Podziele się z Wami kilkoma spostrzeżniami:
1 FENOMEN DANA BROWNA
Brown obok pani od H. Pottera jest ikoną obecnej popkultury a przynajmniej jej literackiej części. Popkultura (kultura masowa) ma to do siebie, że ma jedynie bawić a nie skłaniać do refleksji. Podziwiam tego pana za jego antyreligijną postawę (za która dość mocno mu się oberwało), ale jest ona chyba jedynie wynikiem chęci wywołania skandalu (i zwiększenia popularności).
Książki Browna sądo bólu przewidywalne i schematyczne. Są także zabawne (scena upadku z olbrzymiej wysokości do Tybru w "Aniołach i demonach" jest chyba najśmieszniejszą scenkąjaką w życiu czytałem. Jak można takie coś przeżć? Chyba tylko pan Brown wie...)
Ktoś napisał o dialogach (że są swietne). Dialogi są sztuczne jak zęby mojej babci. Kto tak mówi jak bohaterowie tych książek? NIKT.
Podsumuję to wszystko cytatem z "Wściekłych psów" Tarantino:
"Don't you think that Mr Brown is little close to Mr Shit?"

2 POLECANE PRZEZE MNIE KSIĄŻKI

*Czerwiński, Gradoń "Seryjni mordercy"-praca magisterska wydana w formie książki, jeśli ktoś lubi horrory-polecam (to jest prawda a nie fikcja literacka)
*Kaczynski (Unabomber) "Społeczeństwo przemysłowe i jego przyszłość. Manifest wojownika"-książka o zniewoleniu społeczeństwa przez system
*Crowley "Księga Prawa"-rzecz o ... w sumie wszystkim. Jeśli ktoś nie chce odpowiedzi na pytanie jak żyć i jaki jest nasz świat niech siegnie po ową książkę. Jest ona dostępna w internecie-darmowo.

Zaznaczam, że nikogo nie chciałem urazić. Są to jedynie moje subiektywne (ale mające mocna podstawy) przemyślenia.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”