Re: Tytoń

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Re: Tytoń

Post autor: Chlopaczek » 26 sty 2016, 8:52

Kluchman pisze:
kaczy pisze:To nie koniec. Polska do 20 maja musi jeszcze dostosować swoje prawo do unijnej dyrektywy. A ta nakazuje m.in. zmienić wygląd opakowań - mają być na nich widoczne drastyczne zdjęcia przedstawiające m.in. osoby cierpiące na wszelkiego rodzaju choroby spowodowane paleniem
Typowo unijne marnowanie papieru na przepisy i marnowanie kasy. Od dziesięciu lat na skutek badań między innymi neuromarketingowych wiadomo, że tego typu zabiegi nie zniechęcają palaczy do ich nałogu. Ba, nawet zachęcają. W krajach, w których takie paczki już istnieją część palaczy wybiera sobie w sklepie ulubiony drastyczny obrazek. :)
Moze tak jest w przypadku osob ktore sobie racjonalizuja ze ich to nie dotyczy albo znajomy znajomego pali juz 30 lat i nic mu nie jest jeszcze mysli o przebiegnieciu polmaratonu. Dla wieloletniego palacza raczej nie bedzie to wystarczajacy impuls do zerwania z nalogiem. W ich przypadku otrzezwienie zazwyczaj przychodzi z lekarska diagnoza kiedy czesto jest juz za pozno. Chociaz i wtedy zdarzaja sie przekory: no jak juz mam tego raka to przynajmniej troche go podtruje fajkami.
Sadze ze w zamysle tworcow te opakowania maja bardziej dzialac odstraszajaco na potencjalnych nowych palaczy glownie mlode osoby ktore chca sprobowac. Latwo zaczac trudniej przestac.
Jak dla mnie taka proba profilaktyki jest dobra i jestem za.

Wróć do „Hyde Park”