Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: maxskr » 08 maja 2016, 11:59

czarny samael pisze: Depay musi dostać czas u nowego trenera
Zgadzam się, może z opóźnieniem, ale w końcu zaskoczy. Tu najwięcej zależy od niego samego. Ma wolne wakacje od Euro, będzie miał czas na zapieprzanie i pokazanie od przyszłego sezonu, że obecny był tylko falstartem i wypadkiem przy pracy.

Niemniej jednak można już w tym momencie przyznać, że początek przygody z United Depay ma fatalny. Kilka zrywów i przebłysków to zdecydowanie za mało jak na wydane na niego pieniądze i oczekiwania, które wiązano z jego przybyciem. Naiwnie miałem nadzieję, że mecz z Midtjylland będzie jakimś przełomem, ale żadna poprawa nie miała miejsca. Czasem pokaże jakieś efektowne zagranie, ale jeżeli nie dodajesz do tego efektywności, to bliżej jest ci poziomu Zahy niż Mahreza.

Niektórzy tłumaczą to przeskokiem między ligą holenderską a angielską. W pewnym stopniu na pewno, ale nie sądzę, że w jego przypadku jest to główny powód słabej gry. Z bodaj najlepszego wykonawcy rzutów wolnych w Europie ostatniego sezonu stał się piłkarzem, który nie tworzy żadnego zagrożenia w tym elemencie gry. Co prawda nie miał tylu prób co w PSV, ale jeśli już podchodził do piłki, to najczęściej lądowała ona w trybunach. Nie wiem czy przez cały sezon udało mu się wykonać choć jeden wolny, który był blisko zamiany na gola. To samo ze strzałami z dystansu. Jeżeli trafiał w bramkę, to przeważnie bramkarz bez trudu wyłapywał strzał. Coś tam mu się udało zamienić na gola jak z Midtjylland, ale to zdecydowanie za mało. Kolejny mankament to dośrodkowania. Choćby wczoraj, kiwnął ładnie bocznego obrońce i byłaby naprawdę dobra okazja na bramkę, ale wrzutka poszła mocno za linię końcową.

Najbardziej rzuca mi się w oczy przy jego występach drybling, choć chyba powinienem to słowo dać w cudzysłów. Z ciekawości sprawdziłem jak to wyglądało statystycznie w PSV, a jak teraz. Biorąc pod uwagę same mecze ligowe, stosunek dribbles/dispossessed z whoscored:

13/14 PSV - 3.2/3.1
14/15 PSV - 2.7/2.5
15/16 MU - 1.0/2.4

Liga lidze nie równa, ale liczby mówią same za siebie.

Wróć do „Anglia”