WŁOCHY - HISZPANIA (1/8 FINAŁU: 27.06.2016 - 18.00)

Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

WŁOCHY - HISZPANIA (1/8 FINAŁU: 27.06.2016 - 18.00)

Post autor: Bouma » 27 cze 2016, 20:55

Swoją drogą, kolejny świetny przykład jak TRENER robi różnicę na poziomie reprezentacyjnym gdy naprzeciw spotyka SELEKCJONERA. Nikomu nie chcę umniejszać, bo ani nie wiem, czy Belgowie nie zrobią lepszego wyniki niż Włosi tutaj na Euro a i pewnie Conte nie osiągnie tyle w reprezentacyjnej piłce co Del Bosque - ale pomimo bardzo ograniczonego potencjału piłkarskiego Conte zgwałcił taktycznie Wilmotsa i Del Bosque. Aż przypominają się ubiegłoroczne Mistrzostwa Świata i to, co robił Van Gaal, bo o ile jako menadżer w United sprawdza się tak sobie, o tyle podobnie jak Conte z bardzo ograniczonego materiału ludzkiego (przezciętna pomoc, obrona i bramka z Eredivisie + Vlaar i Robben) stworzył świetnie ustawioną taktycznie drużynę, która była w stanie rywalizować na równi z Argentyną czy ośmieszyć Hiszpanię lub Brazylię. Oczywiście to nie jest reguła, ale gdybyśmy wstawili jakiegoś Donadoniego, to pewnie w pierwszym składzie biegaliby Insigne i Bernardeschi, tylko mam wątpliwości, czy Włosi graliby lepiej niż za Conte.

To też mocna uwaga w kontekście reprezentacji robiących wyniki poniżej swojego poziomu, jak Brazylia czy Argentyna, które może w końcu zdecydują się na trenera ze światowego topu.

Wróć do „FAZA PUCHAROWA”