Z jednej strony daje bramki i wygrywa wszystko w powietrzu, z drugiej marnuje sporo sytuacji (szczególnie w pierwszej fazie turnieju miał mnóstwo "czystych" główek, których nie umiał wykorzystać) i jeśli chodzi o grę dołem wygląda słabo. Ta współpraca fajnie wygląda, kiedy na Giroud idą górne piłki, wtedy Griezmann stara się ustawić blisko niego i zbiec na zgraną futbolówkę w wolną przestrzeń. To snajper Arsenalu robi świetnie, skutecznie (na oko wygrywa spory procent pojedynków powietrznych) i mega precyzyjnie. Momentami wygląda to na dopracowany schemat, bo Antek wie dobrze, w które miejsce zostanie strącona piłka. Natomiast dołem już się tak dobrze nie dogadują i w klepkach częściej piłka wędruje do rywali niż do jednego z nich. Po ziemi na jeden kontakt Giroud już tak dokładnie nie odgrywa, ma wyraźne problemy z techniką krótkiego odegrania. Nawet przytrzymanie zagranej do niego dołem piłki sprawia mu kłopoty, nie mówiąc już o wygraniu pojedynku 1 na 1 z futbolówką przy nodze.Morrow pisze: Moim zdaniem akurat EURO Giroud ma dobre. Nieźle wygląda ta jego współpraca z Griezmanne, fajnie pracuje w powietrzu, te 3 bramki strzelił. Wczoraj jednak był słaby, najlepiej obrazuje jego występ 100% okazja po błędzie Boatenga gdzie dał się jak junior złapać Hoewedesowi i nawet nie oddał strzału.
Strasznie kłopotliwe jest ocenianie gości (w tym przypadku Giroud, ale w futbolu jest ich więcej), którzy na 1-2 kluczowe zagrania (gol, asysta, udział w akcji bramkowej, wywalczony karny, wykreowana stuprocentowa sytuacja) mają 10-15 irytujących (problemy z przyjęciem piłki, przytrzymaniem, odegraniem, niedokładne proste podania, zbyt daleki wypuszczenie piłki, bezmyślne, niepotrzebne uderzenia z nieprzygotowanych pozycji etc.) w przeciągu całego meczu. Dla mnie właśnie Giroud i w pewnym stopniu też Cristiano wpisują się w to bardzo dobrze.