Najlepsza "11" EURO 2016

Awatar użytkownika
Bouma
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 128

Najlepsza "11" EURO 2016

Post autor: Bouma » 11 lip 2016, 12:40

Jestem lekko zszokowany, że tylko dwie osoby w ogóle wspomniały o Nanim - naprawdę znakomity turniej Portugalczyka, który na miejsce w najlepszej jedenastce turnieju zasłużył bardziej niż wymieniany przez wszystkich Payet. Po pierwsze, dlatego, że - mimo wszystko - faza pucharowa > faza grupowa, więc jakkolwiek klepnięcie dzięki Payetowi Albanii i Szwajcarii jest godne uwagi, to ten sam Payet był największym obok Pogby indywidualnym rozczarowaniem ostatnich meczów. A po drugie, trochę trudniej jest grać w ofensywie w zespole pokroju Portugalii niż Francji, a obaj - Nani i Payet - statystycznie wypadli pod względem bramek i asyst na tym turnieju summa summarum tak samo. Odnotowuję, bo zachwycaliśmy się Payetem, ale jednak widać było, że te mecze o wielką stawkę to dla niego nowość - Nani pewnie jest w tym momencie słabszym piłkarzem, ale w decydujących momentach potrafił wziąć grę na siebie. Zgadzam się z oceną jego gry @blackmore'a w finale.

Warto jeszcze odnotować istnienie nagrody najlepszego młodego zawodnika - tutaj nagroda dla Sanchesa, wybranego przed Comanem i Raphaelem Guerreiro. Po pierwsze, pokazuje to jak dobry turniej zagrał 18-latek z Portugalii, po drugie, jak niewiele było postaci młodych wybijających się zawodników, po trzecie - Guerreiro grał kapitalnie w ostatnich meczach turnieju, co też dziwnie zostało tutaj na forum niedopatrzone. Ja miałem Guerreiro za takiego dużo lepszego w ofensywie, idealnego kandydata na wingbacka - on świetnie odnalazł się w grającej defensywnie Portugalii i był w stanie dać sporo z przodu.

Wróć do „Inne”