Trudno pisać o ulubionych książkach, bo generalnie wszystkie czytam tylko raz. Co bym polecił? To powinno być coś wartościowego i zarazem przyjemnego w czytaniu. Na razie podam na szybko mniej niż 7, ale jak coś mi się przypomni, to dorzucę do listy.
"Stulecie chirurgów" i "Triumf chirurgów" - Jürgen Thorwald
To właściwie dwie książki i to dość obszerne. Historia chirurgii z pierwszoosobowej perspektywy adepta tej sztuki. Momentami drastyczne, ale wciągające i w niezwykle ciekawy sposób opisujące rozwój chirurgii jako dziedziny medycyny. Brutalne cięcia "na żywca", przełomowe odkrycia, wzajemna rywalizacja lekarzy, nieraz brutalny opór środowiska medycznego i naukowego na całym świecie przed przyjęciem nowej cząstki wiedzy. Od dłubania w ciele brudnymi łapskami po omacku niemal zawsze kończącego się śmiercią pacjenta aż po zaawansowane i bezbolesne zabiegi. Jak długa i kręta była droga od jednego do drugiego? To w fascynujący sposób opisują te książki.
"Wielcy ekonomiści : czasy, życie, idee" - Robert L. Heilbroner
Może być trudno dostać. Moim zdaniem bardzo dobra książka opisująca to mniej znane oblicze ludzi, którzy tworzyli myśl ekonomiczną. Pokazuje nie tylko same idee, ale też przybliża życie samych ich autorów oraz okoliczności, które doprowadziły do powstania takiej a nie innej koncepcji. Momentami zaskakująca, momentami zabawna, ale przede wszystkim bardzo ciekawa. Pozwala spojrzeć na ekonomię z trochę innej perspektywy.
"Krótka historia prawie wszystkiego" - Bill Bryson
Tytuł jakiś taki głupkowaty, ale sama książka na pewno zalicza się do czołówki tych, które czytałem. Szczególnie ze względu na styl autora, który pozycję popularnonaukową naprawdę prawie o wszystkim po trochu potrafił napisać w taki sposób, że trudno się od niej oderwać. Autor przy pisaniu na pewno musiał korzystać z wiedzy wielu innych ludzi i starał się nieraz skomplikowane koncepcje tłumaczyć w przystępny sposób. Nie dam sobie uciąć ręki, że w książce na pewno nie ma żadnego błędu merytorycznego (choć być nie powinno), ale dla mnie jej ogromną wartością dodaną jest znów pokazywanie nie tylko samych koncepcji i odkryć, ale też przedstawianie ich "od kuchni". Kopalnia anegdot, zabawnych i niezwykłych historii związanych z odkryciami naukowymi czy to biologicznymi, czy też astronomicznymi.