Filmy - Strona 242

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Jakie filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 02 wrz 2016, 13:07

Pewnie macie rację. No nic, po prostu w tym przypadku miałem wrażenie, że nasi swoje, Rosjanie swoje, jakby aktorzy wykuli formułki, wyrecytowali, ale bez zainteresowania kwestią drugiej strony.

Wczoraj w rodzinnym gronie odpaliłem "Zwierzogród" i animacja na plus. Może w tej drugiej połowie drastycznie spada ilość humoru, a więcej nużącej bieganiny, niemniej jednak produkcja bardzo dobra. Zastanawia mnie jednak to samo, co np. w przypadku "Rybek z ferajny". Młodsza widownia raczej nie jest w stanie odczytać wszystkich kodów kulturowych, nie mówiąc o nawiązaniach do klasyki filmowej.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2332
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 02 wrz 2016, 15:54

Za rekomendacją Was tutaj zgromadzonych (a dokładniej futbolowej zdaje się) obejrzałem "Gone Girl" (Zaginiona Dziewczyna). Ciekawy film. Fajnie zorganizowane, ogólnie intrygi takie, że się nie spodziewałem. A to już jest na ogromny plus, bo jak wiadomo z góry, co będzie, to po co oglądać. :wink: Być może trochę to przekombinowane, ale tylko troszeczkę. Nie jestem pewien co sądzić o zakończeniu. Więc ogólnie na 8/10 oceniam. :wink:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 02 wrz 2016, 17:41

Film wedlug mnie byl dobry do momentu odnalezienia bohaterki. Pozniej to juz nedza i rozcarowujace zakonczenie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 02 wrz 2016, 21:02

Jeszcze odnośnie Demolition:
Morrow pisze: To co mi przeszkadzało to IMO brak odpowiedniego wyważenia całego przekazu. Mimo, że film jest krótki to reżyser przekroczył tę barierę kiedy już wiemy, że bohater osiągnął już apogeum szaleństwa i destrukcji i że można pójść dalej z historią. Tu mi tego zabrakło i brnęliśmy w to dalej co zaczęło mnie w pewnym momencie nużyć. Sama historia choć dziwna i nieco przejaskrawiona to jednak budzi zainteresowanie i wydaje się dość spójna. Wątpię abym wracał do tego filmu ale nie mam poczucia straty po obejrzeniu.
W moim odczuciu cały film był w wielkim cudzysłowie, jakiekolwiek elementy realizmu były pozorne. Stąd też nierealna puenta, bo w rzeczywistości nic się nie rozwiązało, a oglądaliśmy cały czas bardzo plastyczne przedstawienie podświadomości. Dlatego nie można było iść dalej z historią, bo przedstawiał wciąż tą samą stałą. Od początku do końca oglądaliśmy jedną sytuację i jeden stan, a iluzją rozwoju sytuacji były kolejne przykłady ekspresji. Wszystkie emocje obecne wewnątrz od początku filmu, od punktu zwrotnego, tylko niewidoczne na zewnątrz. Pytanie, które sobie cały czas zadawał, dla mnie zostało bez odpowiedzi.
I to mi się w tym filmie podobało, że nie sili się na wyjaśnienie sensu życia, związku, śmierci, tylko pokazuje jaką pustkę zostawia to ostatnie. I z dużym przymrużeniem oka.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 05 wrz 2016, 15:31

Dr.Football1 pisze: Z brazylijskich filmow polecam jeszcze wszystkim goraco 'Carandiru' http://www.filmweb.pl/Carandiru
WOW. Kiedyś włączyłem sobie ten film, z nudów. Nie słyszałem o nim wcześniej i nie widziałem żadnej recenzji. Wywarł na mnie wstrząsające wrażenia, które chodziły za mną przez kilka dni. To jest jeden z "tych" filmów.

btw. już niedługo premiera Wołynia. Ktoś planuje się wybrać do kina ? Ja obowiązkowo. Swego czasu wpłaciłem nawet 5 dyszek na fundację która zbierała środki na dokończenie produkcji Smarzowskiego.

Obrazek

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 05 wrz 2016, 16:00

kaczy pisze: btw. już niedługo premiera Wołynia
Tylko czekać, aż ten film wywoła gónoburze w Polsce i zacznie się gadanie, że Ukrainiec to nie przyjaciel tylko mój wróg :nein:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8762
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 wrz 2016, 16:13

Delpiero14 pisze: zacznie się gadanie, że Ukrainiec to nie przyjaciel tylko mój wróg
A są naszymi przyjaciółmi?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 05 wrz 2016, 16:18

A co Ci zrobili?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 wrz 2016, 16:20

ozob pisze: A co Ci zrobili?
Nic. Dlatego nie są przyjaciółmi. Nie pamiętam, żeby jakoś mi pomogli.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 05 wrz 2016, 16:24

cloner pisze: A są naszymi przyjaciółmi?
Myślę, że jakby tak spojrzeć wstecz na całą historię Polski to chyba poza Węgrami nie było by państwa, które przynajmniej raz nie zalazło by nam za skórę jakimś najazdem, atakiem czy wypięciem się w trudnym dla nas momencie. Dlatego jakby patrzeć na to przez pryzmat historyczny to Polska nie ma żadnych przyjaciół, bo każdy kiedyś przynajmniej raz próbował w jakiś tam sposób wbić nam nóż w plecy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 05 wrz 2016, 16:27

No właśnie. Więc sam sobie odpowiedziałeś. Ukraincy nie są naszymi przyjaciółmi.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 05 wrz 2016, 16:39

"Wolyn" bedzie dobry, ale przypuszczam, ze w pewnych elementach nie bedzie sie podobal "prawdziwym Polakom".

Ciekaw tez jestem drugiej goracej premiery pt. "Somlensk" i tego jak klamstwo smolenskie bedzie w tym tworze rozpowszechniane.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 847

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 05 wrz 2016, 17:20

Delpiero14 pisze: Tylko czekać, aż ten film wywoła gónoburze w Polsce i zacznie się gadanie, że Ukrainiec to nie przyjaciel tylko mój wróg :nein:
Napiszcie tu jeszcze, że Niemiec i Rus to nasi przyjaciele... :shock: Jebać UPA i Bandere!

kibicStalMielec
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 1
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kibicStalMielec » 06 wrz 2016, 13:34

A był ktoś już na "Smoleńsku", jestem ciekawa opinii nie brukowców, ale normalnych osób, bo to co piszą w gazetach i w Internecie mnie nie zachęca?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2173

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 06 wrz 2016, 16:00

Portal niezależna tak sobie pisze o tym filmie:
Spoiler:
Oczywiście wymienia tez pozytywy (w tym największy - czyli wierność faktom ;) )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”