Nasz codzienny dreamliner

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Nasz codzienny dreamliner

Post autor: czarny samael » 21 wrz 2016, 13:21

Boromir pisze: Nie wiem jak w Toruniu, ale w moim miejscu zamieszkania "obnosić się" zawsze miało skojarzenie negatywne. Czemu niby w przypadku homo miałoby być inaczej, słownik ich nie obowiązuje?
Negatywnie świadczy o tych, którzy go używają.

Co z tego, że to komuś "zarzucisz"? Coś z tego wynika? JEsteś w stanie określić co to za zachowanie i dlaczego jest negatywne?
To sformułowanie służy do przypieprzania się i niczego więcej.

Na zasadzie: "Koleś idzie w koszulce z X - nie wiem jak mu dojechać, to powiem że się obnosi z tym co ma na koszulce".
Opisując tę sytuację w ten sposób, realnie i tak nie przekażesz żadnej informacji o tym CO jest negatywnego w noszeniu takiej koszulki.

Dlatego to debilizm.
Boromir pisze: Nosząc koszulkę z logiem ulubionego klubu nie obnosisz się z tym, skąd w ogóle taki pomysł?
Bo i takie opinie słyszałem. To określenie nie mówi nic o sytuacji, ale piętnuje kogoś tak jak się tylko da, bez wyargumentowania konkretnego zarzutu.

A samo słowo mnie osobiście wpienia, bo pamiętam jak się dyro czepiał mnie w szkole, bo miałem "obnosić się ze swoimi tatuażami" nosząc po prostu koszulkę z krótkim rękawkiem. Dla niego to było "obnoszenie się" i de facto nie jesteś w stanie ostatecznie stwierdzić, że nie było.

A dotyczy to najczęściej osób, które po prostu wyróżniają się z tłumu cechą X.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”