Polityka za granicą

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Polityka za granicą

Post autor: ozob » 21 paź 2016, 0:54

Tak jak mówiłem, NATO ma takie znaczenie w światowym bezpieczeństwie, jak miała Liga Narodów przed II wojną światową.
Teraz to ja oplulem sobie nie komputer a telefon i nie jogurtem, a woda. Jak mozna taka bzdure napisac? Istnienie NATO ma znaczenie fundamentalne dla rownowagi sil na swiecie. Tak bylo podczas zimnej wojny i tak jest teraz. To NATO powstrzymuje Ruskich od sprawdzenia swej taktyki z Krymu na panstwach blatyckich i Polsce. To NATO spelnia role prewencyjna w stosunku do potencjalnego wroga i widac robi to dobrze skoro sojusz nigdy nie zostal zaatakowany (nie wiaz mi proszd tego z terrorystami, bo ten wrog ma charakterystyke bezpanstwowa i inne zrodlo). To NATO takze podobnie jak UE sprawilo, ze panstwa europejskie przestaly walczyc miedzy soba i na kontynencie byl spokoj.

A, ze istnieja miedzy USA i Ruskimi tarcia w Syrii? Coz jedno panstwo podgryza drugie od dawna. Zaczelo sie w Koreii, a pozniej w Wietnamie przez Afganistan i trwa to do teraz. W Syrii po prostu przerabiamy to znow czego skutkiem niestety jest ta masowa emigracja i kolejna jej fala. Emigracja, na ktora UE jako organizm nie byla przygotowana w zaden sposob, ale to jest temat na inna dyskusje.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”