Wiem gdzie mają być przeniesione. Wiesz ile podobnych operacji logistycznych odbywa się w wojsku a media i generalicja o tym nie płacząI o jakiej wschodniej flance piszesz skoro same Leopardy maja byc przemieszone pod Warszawe do brygada pancernej zloznej z T-91? Logistycznie to jest glupota, bo caly sprzet sprzet potrzebny do ich serwisowania, napraw etc. zostaje na zachodzie polski gfzie skumulowana sa pozatale 200 sztul Leopaerdow...
Logistyka w wojsku to oddzielny temat. Biurokracja to największy problem.
Trzymajmy się faktów. Nie jesteśmy w stanie wojny i rozmawiamy o czasowym przeniesieniu a nie rozwiązaniu brygady.
Nie pisałem, że chcę rozlokować wszystkie siły na wschodzie, ale doktryna się zmieniła a rozmieszczenie zostało "po staremu". Wszystkie zmiany w wojsku są kosztowne, nie jesteś żołnierzem więc nie masz pojęcia jakie są czasami koszta prostych operacji. Trzeba wiele spraw przejrzeć na nowo i dostosować do obecnych realiów.
Rosjanie dysponują taką siłą ofensywną, rakietówka plus siły powietrzne, że zanim dojdzie do konfrontacji wojsk lądowych to będzie po zawodach. Do 2020r 90% rosyjskich myśliwców będą to maszyny wyprodukowane po lub modernizowane po 2010 r.
Wspominałem wcześniej, że lubię czytać co gen. Skrzypczak ma do powiedzenia, często mówi mądrze, ale nie podzielam niektórych reakcji które IMHO są nadto przesadzone. AM nie jest jedynym, który podejmuje/podejmował i będzie podejmował mniej lub bardziej trafne decyzje. Byli mundurowi a obecnie gwiazdy mediów krytykują, żaden z obecnych dowódców nie stwierdził, że to zły pomysł.
Nie może być też tak, że przerzucenie 50 czołgów okaże się ponad siły naszej logistyki, bo o czym by to świadczyło
Amerykanie np. rozlokowują sprzęt w newralgicznych miejsach, zostawiając minimum zasobów ludzkich do ochrony i utrzymania sprawności a gdy zachodzi potrzeba przerzucają ludzi na miejsce,gdzie czeka już sprzęt. Szkolenia, symulatory itd odbywają się w jednostkach macierzystych.
Jestem zdania, że trzeba poczekać i zobaczyć efekty a nie płakać z byle powodu i pisać o osłabieniu armii. Równie dobrze padłby rozkaz wysłania brygady na zmianę do Iraku czy Afganistanu i co
Oficjalnie, na czas pobytu amerykanów, brygada ma być przerzucona do Wesołej, nie na zawsze. Jeśli okaże się, że wyjdzie inaczej to wtedy będziemy gdybać czy to głupota czy ma to jakiś sens.