ROCK i gitarowe brzmienia

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 700

Post autor: Berele Lewartow » 31 sie 2005, 19:59

Dziś poszalałem i udałem sie do popularnej sieci sklepów 'MediaMarkt' w celu kupna DVD zespołu Dezerter.
DVD zawiera w sobie zapisu koncertu Dezertera z Woodstocku 2004(Kostrzyn)-69min +dodatki tj. nowy teledysk do piosenki 'Nielegalny zabójca czasu', 'woodstockowy' wywiad oraz wywiad nazwany 'retrospekcaj'(69min).
Najpierw o koncercie. Był to pierwszy i jak narazie ostatni występ Dezertera na Woodstocku. Miał to być swoistego rodzaju podsumowanie dotychczasowej działalności zaespołu to też na setliście znalazły sie największe hity zespołu(z nowej płyty zagrali tylko-nielegalnego zabójce czasu). Koncert odbywał sie w noc ok. 1-3.
Koncert od samego początku był piękny. Począwszy od wstępu(piosenka Dezerter) na Besti kończąc. Mi osobiście najbardziej spodobały się utwory zaśpiewane z Kasią Nosowską, wszgólności 'Czwarta rano' . Z innych mógłbym tu wyróżnić 'Od w wschodu do zachodu' (ze wspaniałym refrenem:- dresy przyszły ze wschodu,nie z Ameryki, nie z Zachodu') czy tęz 'Złotą polską młodziez'. W sumie nie ma za bardzo co tu wyróżniać poszczególnych utworów,bo żadne nie odstaje poziomem od innych. Coś pięknego.
Co do bonusów. Teledysk jak teledysk,choć trzeba zaznaczyć ,że dostał pierwszą nagrode za najlepszą animacje na Yach Film Festiwal.
Pierwszy wywiad-'woodstockowy' to nic nadzwyczajnego, takie pogaduszki o atmosferze woodstocku i o tym jak tu fajnie(zresztą nic dziwnego, w końcu obok siedział Owsiak). Fragmenty tego wywiadu już widziałem na filnie'Najgłośniejszy film polski..'.
Natomiast wywiad-' retrospekcja' to już zupełnie co innego. To jest taka podróz do przeszłości wraz z Grabowkim i Matera(liderzy grupy). Można zobaczyć mnóstwo materiałów z koncertw z końca lat 80 i początku 90 z róznych festiwali,polskich jak i zagranicznych.
Naprawde dla fanów Dezertera coś pięknego. A okładak tego wydawnictaw wygląda o tak
Obrazek

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”