Bayern München - Real Madrid

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Bayern München - Real Madrid

Post autor: liam » 14 kwie 2017, 19:02

Kluchman pisze: Taki jest Real Madryt, taka jest Barcelona. To zupełnie inne kibicowskie środowisko, gdzie tylko gra na poziomie wybitnym daje pełnię satysfakcji i dlatego w tych klubach tak trudno jest się dłużej utrzymać jakiemukolwiek trenerowi czy wielu piłkarzom. Tu nie chodzi tylko o wyniki. Chodzi o poziom, zaangażowanie, ambicję i widowiskowość. Chodzi o grę. Wyniki osiągnięte jakiś czas temu, nawet niedawno, mogą jedynie zwiększać oczekiwania. Zresztą piłkarze przynajmniej w zdecydowanej większości to rozumieją i sami stawiają sobie najwyższe cele. Nie jest żadna tajemnicą, że Real Madryt chce być pierwszym klubem, który obroni Ligę Mistrzów tak samo, jak wcześniej chciał wygrać dziesiąty Puchar Europy, który był ulgą od obsesji, ale był też bodźcem do dalszego rozwoju, bo nikt nie był już wtedy nasycony.
Przesada. W latach 2005-2010 gdzie nie mogliśmy przejść 1/8 LM też liczył się głównie poziom, ambicja itp? No nie sądzę. Od przyjścia Mmourinho Real gra systematycznie w 1/2, zdobył dwa razy Puchar Europy, ale to nie oznacza, że naglę gramy w innej lidze niż wszystkie inne zespoły. Jak ten sezon zakończymy bez żadnego trofeum (a tak może się stać ) to też będziesz pisał, że tutaj liczy się głównie piękna gra i "że kibice drużyn o niższych obecnie aspiracjach" nie rozumieją tej filozofii?
Co do Ronaldo, tak jak już pisałem kilka razy wcześniej, gościu jest grającą legendą piłki nożnej, w kilka sezonów gry w Realu pobił wszystkie strzeleckie rekordy poprzednich zawodników tego klubu, w poprzednich sezonach nie raz ratował wyniki w kluczowych meczach sezonu (nie tylko golami ale samą grą) i po kliku średnich meczach niektórzy chcieliby go wysłać na ławkę albo w ogóle sprzedać. Dla mnie to jest niedorzeczne tym bardziej, że mimo tej "słabej" formy Ronaldo zajmujemy 1 miejsce w tabeli i gramy w 1/4 LM . I ok, pisałem to kilka stron wcześniej, Ronaldo już niestety raczej nie wróci do tej formy sprzed 3 lat ale szczerze nie oczekuję tego od niego, ma 32 lata i swoje zrobił i mimo tego nadal jest w ścisłej czołówce najlepszych piłkarzy świata.

Wróć do „Puchary Europejskie”