Eliminacje do MŚ 2006

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: Corinthians » 05 wrz 2005, 16:25

czeher pisze:A tak to australia jest napewno lepsza od takiego uzbekistanu bahrajnu trynidadu czy gwatemali
Może i tak, ale te wszystkie miejsca w finałach MŚ są roztawione słusznie i obiektywnie. Co z tego, że Australia jest dobra, skoro inne zespoły z Oceanii są gorsze od Malty czy Wysp Owczych? Miejsca w finałach rozmieszcza się według poziomu całej konfederacji, a nie najlpeszej reprezentacji, bo to by było bez sensu. Gdyby poziom w Oceani się trochę wyrównał, to może byłoby gwarantowane miejsce w mistrzostwach dla zwycięzcy eliminacji. Ale poziom nie jest wyrównany więc Australia się wycofuje z tej konfederacji i przechodzi do Azji. To ma zwiększyć ich szanse. Po odejściu ze strefy Oceanii Australii sytuacja futbol w tym rejonie jeszcze badziej się pogorszy, a poziom spadnie o kilka razy. FIFA też się zastaniawia nad tym problemem, bo słaby poziom piłki w Oceanii oznacza mniejsze zainteresowanie futbolem w tamtych częscich świata, które i tak jest małe. Kraje takie jak Papua Nowa Gwinea, Wyspy Salomona czy Fidżi i tam nikt nie wspomaga futbolu, nikt go nie dofinansowywuje. Najbardziej popularne tam są Rugby i głównie do Rugb tam się buduje stadiony, na których przy okazji gra się w piłkę nożną. Według mnie FIFA powinna wspomóc futbol w Oceanii, który po odejściu Australi upadnie tam. FIFA nie może do tego dopuścić. Ja uważam, że powinna odjąć jedno miejsce w Azji i dać miejsce gwarantowane w Oceanii. Jednak wtedy Austarlia by się wkurzyła,a Azja powiedziałaby, że to nie fair. Skomplikowany problem. Dla mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby dołożenie przez FIFE środków pieniężnych na futbol w Oceanii.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”