Jak BBC o tym pisze to coś jest na rzeczy.
Albo jesteśmy świadkami głośnej szopki mającej na celu wywrzeć presję na Realu żeby wyprostowali podatki CR7 albo Cristiano faktycznie doszedł do wniosku, że po wygraniu wszystkiego co było do wygrania w ostatnich latach, to dobry moment na zmianę otoczenia i odejście z Hiszpanii w glorii chwały. Okres ku temu doskonały. 2 LM i mistrzostwo Hiszpanii na koncie, do tego Euro z kadrą, kolejna Złota Piłka w kolejce. 32 lata na karku, lepszego okresu żeby skończyć ten bezpośredni wyścig z Messim nie będzie.
Z drugiej strony gdzie mu będzie lepiej? Nie ma konkurencyjnych drużyn gdzie może przejść, które są zdolne zapłacić za taki transfer i zagwarantować podobny poziom sportowy. Sam Ronaldo bez odpowiedniego otoczenia to też IMO nie jest już gracz zdolny w pojedynkę poprowadzić np. PSG do wygrania LM. Wokół takiej indywidualności, a ego Ronaldo w Madrycie mocno urosło, też wydaje się, że trudno budować kolektyw. Tak więc CR7 jest moim zdaniem trochę królem bez ziemi. Gracz wielki i podziwiany ale w tym wieku i przy tych pieniądzach nie wiem czy chętnych znajdzie się aż tylu.
Gdzie? Faktycznie chyba tylko PSG i MU. Co do powrotu na OT jestem nieco sceptycznie nastawiony ze względów, które opisywałem wyżej. Ronaldo to jeden z najlepszych graczy jakich MU miało w swojej historii, nie chciałbym też żeby zepsuł swoją piękną kartę historii jaką zapisał w Manchesterze. Poza tym nie wiem jak do końca wyglądała jego relacja z Mourinho w Realu, z tego co pamiętam nie było tam zawsze słodko. Z drugiej strony...
To PSG za to przewija się już od dłuższego czasu. Szejkowie od lat wydają się ślinić do Portugalczyka a ten lepszej okazji na kosmiczny i rekordowy kontrakt może już nie dostać. Dla samego PSG, po nędznym sezonie i latach kiedy ta ekipa nie spełnia oczekiwań to też może być transfer, który pozwoli tchnąć nowe życie i utrzymać np. takiego Verattiego. Jak dla mnie to oni byliby tu potencjalnym faworytem.