ozob pisze: Argumentuje to tym, ze jesli chciano od poczatku grac 3-5-2 to po jaki [ch**] sprowadzano Hakana (no chyba, ze na SS, ale dziwnym jest, iz jeszcze tam nie zagral) i zatrzymano Suso, ktorzy srednio pasuja do tej taktyki? Czy nie lepiej byloby uderzyc po takiego Papu Gomeza, Berne, Joveticia lub Draxlera?
Wymyślił Montella sobie, że chce piłkarzy pokroju Bonaventury i Suso, czyli mogących zagrać na kilku pozycjach(w jego mniemaniu). Jack może grać w pomocy i na skrzydle, Suso na skrzydle i na SS(tak się przynajmniej Montelli wydawało, bo póki co mizernie). Stąd uderzaliśmy po Forsberga czy Balde, bo Montella chciał w razie czego mieć uniwersalnych piłkarzy. Jeśli dobrze pamiętam to po Papu czy Draxlera też próbowaliśmy.
Dlatego też przyszedł Hakan, pomocnik w 433/442, skrzydłowy w 433 czy AM w 4231 oraz(jak napisałeś) ewentualnie SS w 352. Dlaczego Montella nie gra nim na SS ? Mam lepsze pytanie, dlaczego po powrocie Bonaventury i problemach Suso z nową pozycją, z taką Rijeką, nie zagrał 4231(Jack-Hakan-Suso) lub 433 ?
Wydaje mi się, że w pewnym momencie to Montella zgłupiał stąd takie a nie inne zakończenie okienka transferowego. Zamiast trzymać się jakiegoś planu(taktyki) to chciał piłkarzy których może rzucać po boisku a koniec końców nie umie umieścić ich tak by wydobyć to co najlepsze, bądź jest zmuszony najlepszych graczy poprzedniego sezonu sadzać na ławie. Zgasł Suso, zgasł Bonaventura, Hakan przeplata fajne występy słabymi. W pomocy też różnie, zależy od rywala a nasza obrona najwyraźniej postanowiła trzymać wysokie ciśnienie u kibiców przez cały sezon. Trzeba też dodać, że kontuzja Contiego nieźle pokpiła sprawę ustawienia, bo Abate totalnie nie ogarnia roli wahadłowego na boisku, co odbija się na ustawieniu(stąd nie dziwi mnie próbowanie Boriniego na tej pozycji).
Wystarczyło zamiast Silvy kupić Papu/innego skrzydłowego, Jankto do pomocy(podobno nie zdążyliśmy z tym transferem) by luzował Bonaventurę i zostałoby jeszcze na Fofanę jako zmiennika Kessiego.
Tymczasem wg Sky Borini zastąpi Abate na wahadle a Silva zagra z Kalinicem z przodu. Obie decyzje uważam za słuszne, w pomocy kosztem Bonaventury ma wyjść Hakan.