Siłownia - Kulturystyka - Strona 57

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2932

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 paź 2017, 5:35

Idź do sklepu to ci powinni pomóc, ja kupiłem za ok 50 zeta. Co prawda byłem tylko raz z nimi na basenie ale było ok. Koleś mi tylko dał spróbować czy jak przyłożę do oczu to je "wessie" żeby się trzymały i mają być ok.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 16 paź 2017, 13:41

Panie/Panowie potrzebuję porady. Sytuacja wygląda tak. Co kilka miesięcy pojawia się u mnie problem z bólem pleców, chodzi najbardziej o czworoboczny i prostowniki grzbietu. Nie ma mowy o nierozgrzaniu przed treningiem, rozciąganiu po czy złej technice ćwiczeń. Ale jak mnie jebnie to mam problem przy pochyleniu głowy, wtedy mam wrażenie, że plecy mi chcą wyjść. Tak samo przy wstawaniu z łóżka czy innym podniesieniu się. Trzyma mnie kilka dni wtedy i trening z głowy mam z tydzień. I tak co kilka miesięcy powraca. Biorę wtedy od lekarza przeciwbólowe/zapalne Dicloratio Retard (jedyne z tych mocniejszych, które mój brzuch toleruję) i Tizanor rozkurczowe. Skonsultowałem to telefonicznie (niestety nie ma wolnych terminów) z fizjoterapeuta (kuzyn kumpla) i po przedstawieniu mu objawów powiedział, że mam po prostu ciągle napięte mięśnie i przykurczone mięśnie. Dał mi numer do jakiegoś fizjoterapeuty, ale najpierw polecił, żebym często stosował jakieś ćwiczenie rozluźniające/rozciągające. Ktoś ma jakąś wiedze na taki temat bo teraz pełno tych pseudoekspertów po necie i nie wiadomo gdzie szukać. Będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3409

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 16 paź 2017, 14:19

Przodopochylenie/Tyłopochylenie miednicy. Jak masz "wypięty" tyłek to to pierwsze.

Obrazek

Bardzo często spotykany problem. Osłabione mięśnie głębokie brzucha(core), przykurcz mięśni zginacza bioder, mięśni lędzwi, słabe poślady.
Pełno w necie ćwiczeń i rozciągania na to, wpisz anterior pelvic tilt. Zakaz przysiadów, MC czy wyciskań w siadzie do czasu wyleczenia, bo pogłębiają wadę.
Cavaliere mówi też(Athlean X) żeby nie rozciągać dwugłowych bo przez złe ustawienie miednicy są cały czas nadmiernie naciągnięte i gdy rozciągniemy przednią taśmę to się zluzują.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 16 paź 2017, 14:36

Wydaje mi się, że mam w neutral position mój zad. Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale wydaje mi się, że tu byłby problem z lędźwiami/ dołem pleców, a u mnie jest z górą od karku-czworoboczny i prostowniki, w dole w ogóle nie czuje i nigdy nie czułem bólu.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 16 paź 2017, 16:27

To w takim razie porozciągaj górę.
Zwis na drążku jak najdłużej, ćwiczenia na rozciąganie szyi i mięśnia czworobocznego do czasu wizyty u fizjo.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2234
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 16 paź 2017, 19:27

No proszę, trafiliście z wątkiem w punkt, bo dzisiaj na jodze dowiedziałam się, że mam dokładnie ten sam problem - to z wypiętym tyłkiem ;) Babka poleciła mi w domu pracować nad tym tematem, bo rzeczywiście wygląda to debilnie, a przy okazji pewnie ma wpływ na to, że tak mnie lędźwie wiecznie bolą.

Nie wiem, czy zawsze tak miałam i nikt mi nie powiedział, czy to po ciąży, bo po ciąży zostały mi też problemy z mięśniami dna miednicy. Strasznie chciałam na ćwiczenia na trampolinach chodzić i nie mogę :(

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 17 paź 2017, 8:41

futbolowa pisze: No proszę, trafiliście z wątkiem w punkt, bo dzisiaj na jodze dowiedziałam się, że mam dokładnie ten sam problem - to z wypiętym tyłkiem ;) Babka poleciła mi w domu pracować nad tym tematem, bo rzeczywiście wygląda to debilnie, a przy okazji pewnie ma wpływ na to, że tak mnie lędźwie wiecznie bolą.

Nie wiem, czy zawsze tak miałam i nikt mi nie powiedział, czy to po ciąży, bo po ciąży zostały mi też problemy z mięśniami dna miednicy. Strasznie chciałam na ćwiczenia na trampolinach chodzić i nie mogę :(
Siedzący tryb życia, zle siedzenie.

Tu masz ćwiczenia:

http://posturedirect.com/fix-anterior-pelvic-tilt/

I jeszcze jedno świetne, kladziesz się na plecach na podłodze nogi ugiete w kolanach. Wyprostowane ręce wyciagasz za głowę, wtedy Twój lędźwiowy odcinek wygnie się w łuk(co jest objawem zrotowanej miednicy, prawidłowo plecy powinny przylegać do podłogi) tak że będziesz mogła wsunąć tam rękę.
Wciskasz pępek w podłogę, tak żeby dolny odcinek pleców dotknął podłogi, trzymasz kilka sekund w napięciu i puszczasz. Robisz do bólu, najlepiej jak najczęściej.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 17 paź 2017, 21:08

seba82 pisze: Siedzący tryb życia, zle siedzenie.
No, na pewno. Siedząc przy komputerze wyczyniam takie sztuki, że to się w głowie nie mieści, a i tak mnie lędźwie wiecznie bolą.

Dzięki za link i za podpowiedzi. Będę trenować, bo wczoraj pierwszy raz zobaczyłam, jak idiotycznie to wygląda. Na co dzień tego nie widać, ale jak każą mi stanąć z wyprostowanymi plecami, to automatycznie staję właśnie w taki kaczy sposób :badziewie:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 18 paź 2017, 7:50

I zakaz spania na brzuchu, bo pogłębisz wadę. Spanko tylko na plecach lub na boku.

Nie ma za co :beer:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 18 paź 2017, 8:59

seba82 pisze:I zakaz spania na brzuchu, bo pogłębisz wadę. Spanko tylko na plecach lub na boku.

Nie ma za co Obrazek
Nie umiem spać na plecach Obrazek Śpię częściowo na boku, częściowo na brzuchu.

Lorenzoo
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lorenzoo » 21 paź 2017, 10:14

Jaką suplementację stosujecie, standardowo białko, czy może również środki wspomagające trawienie? Mam ogromny problem z wolną przemianą materii, co sprawia, że czuję się ciężko, pojawiają się wzdęcia. Polecono mi ziołowe, naturalne produkty, które przyśpieszają trawinie i wchłanianie pokarmu https://evita.sklep.pl/pl/uklad-pokarmowy Mięliście podobny problem, jakieś rady?

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 paź 2017, 11:06

Lorenzoo pisze: Jaką suplementację stosujecie, standardowo białko, czy może również środki wspomagające trawienie? Mam ogromny problem z wolną przemianą materii, co sprawia, że czuję się ciężko, pojawiają się wzdęcia. Polecono mi ziołowe, naturalne produkty, które przyśpieszają trawinie i wchłanianie pokarmu https://evita.sklep.pl/pl/uklad-pokarmowy Mięliście podobny problem, jakieś rady?
Evita to straszny sklep, na pewno ich produkty Ci nie pomogą :boruta:

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 21 paź 2017, 11:40

Przecież to jakies gówno. Jak widzę te śmieszne nazwy z członem "vita" i "proste" w swojej budowie sklepy, to od razu przypominają mi się sprzedawcy garnków za kilka tysięcy złotych, którzy teraz notabene stoją również za suplami :mrgreen:

Kowal20
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 1

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kowal20 » 05 lis 2017, 9:52

Temat wyszedł już całkiem poza ramy przyzwoitości. Najwyższa pora wrócić do meritum. Kto z Was trenuje i z jakim stażem? Ja przerzucam ciężary juz od 10 lat. Jeśli macie jakies pytania śmiało piszcie w tym temacie, a nie tylko linki do pseudo sklepów heh.

panpilkarz
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: panpilkarz » 07 lis 2017, 15:49

Trenuję od 2 lat i ogólnie przez ten czas nabrałem masy z 65kg na 85kg :) Lecz wciąż moja technika kuleje i muszę ją poprawiać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”