Wybory parlamentarne

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 wrz 2005, 17:44

cloner pisze:zeby do sejmu i senatu nie dostaly sie takie partie jak Samoobrona, LPR, PSL
I tu popelniasz blad. bo Sejm jest reprezentantem Narodu, a nie mamy w Polsce 100% inteligencji. sa tez oszolomy, ktorzy maja prawo miec swoich reprezentantow :P poza tym gdyby wszyscy mieli wyzsze wyksztalcenie (co nie zawsze oznacza, ze sa na poziomie - Romus jest przeciez prawnikiem :roll: ) to byloby nudno. a tak zawsze sie cos dzieje, poza tym musi byc jakas opozycja, a majac w parlamencie Samoobrone to mamy to jak w banku, bo oni sa stworzeni do opozycji (czasem mysle ze nawet jakby mieli wiekszosc to i tak by byli w opozycji :lol: ).

Demokraci.pl poczatwszy od samej nazwy (ktora brzmi jak z tesco :lol: ) to jak dla mnie wielki niewypal. jak powstawali, to chyba wszyscy mysleli, ze to bedzie taka druga PO, ktora zaraz po zawiazaniu miala kilkanascie procent poparcia. a tu ani widu ani slychu. generalnie to ludzi odstraszylo (przynajmniej mnie) to, ze Frasyniuk laczy sie z ludzmi wywodzacymi sie z systemu, ktory mu przeciez niezle dal w kosc, zeby nie powiedziec w co innego. o ile z jednej strony mozna to przyjac za sensowne, bo ile mozna prowadzic wojny, to wielu pewnie pomyslalo, ze jest to typowa zagrywka w celu zdobycia poparcia. bo z jednej strony UW a z drugiej jedni z nielicznych lewicowcow nieskompromitowanych przez ta kadencje.
cloner pisze:jestem przekonany, ze nie znajdzie sie osoba, ktora moze sobie napisac (wraz z sensowna, racjonalna argumentacja), ze ludzie z PD sa nieodpowiedni
No ale jezeli uwazasz, ze np. PO czy PiS sa nieodpowiednie, to musisz wziac pod uwage, ze obie tamte partie skladaja sie z bylych AWSowcow, ktorzy (jak pewnie wiesz) rzadzili Polska razem z... UW. co wiecej, bylo w rzadzie Buzka kilku ministrow bedacych obecnie w PD (np. Onyszkiewicz - min. obrony). oni tez mieli swoja szanse, ale jej nie wykorzystali za bardzo.
Generalnie mnie PD ani ziebi ani grzeje, wole ich niz LPR czy SLD. ale glosy na nich nie oddam, bo uwazam, ze sa lepsze partie.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”