Złota Piłka

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2418

Złota Piłka

Post autor: moody » 07 gru 2017, 16:52

na poczatku zaznacze, ze nie mam watpliwosci, ze zlota pilka w tym roku zasluzenie powedruje do ronaldo. combo statystyk strzeleckich na poziomie najlepszych + liga, lm i superpuchary realu to argumentacyjny nokaut na rywalach do tej nagrody

wiem jakie sa kryteria, akceptuje je, natomiast mam z krystkiem jeden problem - ja po prostu ogladam jego wystepy. a ogladajac go w akcji za [ch**] nie masz wrazenia, ze ogladasz najlepszego pilkarza swiata. zebyscie mnie zle nie zrozumieli, nie chodzi mi tylko o ronaldo, ale i o innych srodkowych napastnikow z teoretycznie wybitnymi liczbami. przykladowo w sezonie 15/16 suarez pogodzil i messiego, i ronaldo - barcelona zdobyla dublet, on zostal krolem strzelcow i najlepszym asystentrm ligi, a i tak przez mysl nie przeszloby mi zeby dawac mu zlotego balona. to jest kolejny problem z ronaldo - przez pryzmat wczesniejszych lat, kiedy potrafil laczyc liczby z efektowna gra, udanymi dryblingami ciagle porownuje sie go z messim, chociaz ma na boisku kompletnie inne zadania. ronaldo powinien byc porownywany z lewym, cavanim czy suareze wlasnie, czyli typwych finisherow. czemu trudno mi takich zawodnikow uznawac za najwiekszych pilkarzy na swiecie? schemat jest prosty i wydaje mi sie, ze potwierdzi to kazdy regularnie ogladajacy real - jesli odejmiesz mu strzelona bramke i skupisz sie na samej jego grze - z duza doza prawdopodobienstwa bedzie top 3 najgorszych na boisku. zazwyczaj te gole strzela, bo od 10 lat w kazdych rozgrywkach, w ktorych sie pojawia oddaje zdevydowanie najwiecej strzalow z wszystkich zawodnikow na tej planecie, przeciez wczoraj w samej drugiej polowe koledzy poslali do niego chyba z 30 wrzutek, niemniej jestem w stanie sie zalozyc, ze nawet najwiekszy jego fan nie jest w stanie z jego losowego meczu wyroznic trzech zagran, po ktorych mozna sobie pomylsec "wow, to bylo zajebiste, niewielu tak potrafi". gosc napierdala z kazdej pozycji, wkurwia sie jak sam nie dostaje podania, wizja gry zadna, drybling zaden...albo dolozy noge, jest gol i jego zalosna gra jest wtedy na drugim planie, albo nogi nie dolozy i wtedy powstaja te popularne ostatnio kompilki z jego wystepow pod ktore nadaje sie jedynie muzyka z benny hilla. mam wrazenie, ze zamieniajac go miejscem z lewym czy cavanim real nie stracilby za wiele, o ile w ogole. jak bardzo jest przeceniany pokazuja mecze, w ktorych go nie ma - portugalia wygrywajaca euro, real tluczacy i barcelone, i slabych ligowcow z wieksza regularnoscia i strzelajacy bez niego wiecej goli niz z nim.

na drugim biegunie sa gracze ktorzy (moim subiektywnym zdaniem oczywiscie, bo wiem ze to moze i niesprawiedliwe i dyskryminuje dmow czy bocznych obroncow) te nagrody indywidualne powinni zgarniac - wirtuozi, artysci, ludzie ktorych naprawde potrafi zaprzec dech w piersi. ludzie, ktorzy nie maja tak dobrych liczb jak srodkowi napastnicy, ale wielokrotnie nawet w ciagu jednego spptkania swoimi zagraniami pptrafia wzbudzic zachwyt - z reguly sa ta dryblerzy, skrzydlowi, ofensywni pomocnicy lub rozgrywajacy - w ten schemat wpisuja sie te wzzystkie zidany, figa, ronaldinha, iniesty i modricie. oczywiscie przy wyrownanej stawce musi to byc tez polaczone z trofeami druzynowymi.

a na "trzecim biegunie" jest pan z mojego avatara, ktory wymyka sie wszelkim schematom. gosc, ktory drybluje lepiej od twojego ulubionego skrzydlowego, ma wizje gry godna najlepszych rozgrywajacych, a na koniec wsadza 50 bramek w sezonie, odpalasz jego heatmape i okazuje sie ze zrobil to wiecej czasu spedzajac w kole srodkowym, niz polu karnym i strzelajac zza pola karnego z lepsza skuteczniscia, niz wiekszosc zawodnikow z szesnastki. mozg rozjebany. a najlepsze, ze gosc ma taka jakosc i uniwersalnosc, ze niby jest napastnikiem, a moze skonczyc mecz bez gola, a ty i tak jestes swiadkiem jednego z najlepszych indywidualnych wystepow, jakie zyciu widziales. tak wiec parafrazujac pieknego cristanio: w mojej glowie to messi jest najlepszy :D

Wróć do „Piłka nożna na świecie”