Jak zwykle przepraszam wszystkich, których chciałbym wyróżnić a nie dało się z przyczyn technicznych. Starałem się nie powielać głosów.
Lubię sobie przypomnieć przy tej okazji zeszłoroczne głosy, wyglądały tak:
http://swiatpilki.com/viewtopic.php?f=1 ... a#p1098931
1. Najbardziej wartościowy forumowicz (MVP) -
janop - zwykle nie przepadam za hipsterami ale Janek jest tu wyjątkiem. On zresztą nie jest takim typowym hipsterem. Cenię go za umiejętność kulturalnej dyskusji, szerokie horyzonty, doskonałą znajomość kultury i to, że pełno go na forum. Ugrzązł z nami na dobre i choć w kwestiach futbolowych nasze zainteresowania oraz poglądy często są rozbieżne to ten głos leci z czystym sumieniem. Zresztą, jeśli chodzi o mnie głosuję na niego 3 raz z rzędu w tej kategorii a zwykle staram się dywersyfikować głosy. Mam nadzieję, że w tym roku uda mu się wygrać. To m.in. dzięki takim osobom codziennie bardzo chętnie tu wracam.
sickstick - w poprzednich latach kilka razy chciałem go tu umieścić i z jakiegoś powodu zawsze trafiał gdzieś indziej. Nic nie poradzę, że lubię gościa. Mój typ poczucia humoru, chłopak obecny wszędzie, jest bystry, ma do siebie dystans i pojęcie w kwestiach na temat, których się wypowiada, można z nim się pośmiać i w domku, jak i pogadać merytorycznie o piłce, o której ma spore pojęcie. Takich użytkowników się ceni. Jak miał kryzys i zniknął z forum to go tu brakowało, odkąd pojawił się z powrotem nie miałem argumentów żeby go tu nie umieścić.
DDK - tu, podobna historia, bo pamiętam, że w zeszłym roku miałem pomysł oddać na niego głos w tej kategorii. Kolejny bardzo ważny użytkownik naszej małej społeczności, który dość mocno zapuścił tu korzenie, konsekwentnie budował swoją pozycję i trudno sobie wyobrazić obecnie to miejsce bez niego. Mimo, że w kilku kwestiach pewnie byśmy się nie zgodzili, podoba mi się jak ewoluował na forum. Dyskusje stara się prowadzić w kulturalny i merytoryczny sposób, ma swoje poglądy, których się trzyma a przy tym, na ile można oceniać po internetowej twórczości, wydaje mi się porządnym i dobrym człowiekiem, na którego głosuję z czystym sumieniem.
2. Debiut roku (Rookie Challenge )
Rok temu mieliśmy dobry rok bo dołączyli do nas matt i Delpiero, którzy stali się silnymi ogniwami forum i już zgarniają głosy na MVP a taki mbcz przecież też co jakiś czas się pojawia. W tym roku wcale nie wygląda to gorzej i miałem mały ból głowy na kogo stawiać i kibicuję żeby wszystkie nowe twarze z nami zostały (Melaviocka, Vampety czy chucka rzadko się tu widuje a tak dobrze rokowali rok temu...)bo każdy z niżej wymienionych debiutantów bardzo szybko stał się charakterystyczny i dokłada swoją cegiełkę w klimat tego miejsca.
Bernabeu - takie debiuty lubię najbardziej. Duża wiedza o piłce, wyczerpujące, wartościowe a przy tym świetne w odbiorze posty. Ma wiele do powiedzenia ale jest chętny do dyskusji, którą prowadzi w merytoryczny i kulturalny sposób. Znakomite wzmocnienie forum i oby został z nami jak najdłużej a nominacje w innych kategoriach to kwestia czasu.
svnachez - mógłbym w sumie przepisać to co wyżej, szkoda, że bywa tu jednak tak rzadko. Mało tych postów nastukał ale każdy coś wnosi i ma jakiś cel, od większości bije spora wiedza i duża kultura. Byłoby świetnie gdyby bardziej się udzielał.
WiernyKibic - nie rzuca mi się szczególnie w oczy jak sporo kibiców Barcelony na forum ale biorąc pod uwagę, że jest z nami od czerwca i nastukał prawie 1000 postów a jednocześnie nie wyróżnił się w tym czasie niczym negatywnym, trudno przejść wobec tego obojętnie. Jest z nami pół roku a sprawia wrażenie jakby uczestniczył czynnie w życiu forum od kilku dobrych lat i to jest komplement.
Wyróżnienia:
panmechiko - miałem dylemat czy go nie wrzucić wyżej bo jest charakterystyczny i wszedł do tematu Milanu jak po swoje. Czasem mi się wydawał nieco agresywny więc skończyło się tylko na wyróżnieniu
Ilka - nowa kobieta na forum to zawsze duże wydarzenie a Ilka, nie dość, że serce ma po odpowiedniej stronie Manchesteru to też wkroczyła na forum dość pewnie jakby była tu od lat.
EndriuK - miałem go już wyżej ale przypomniałem sobie o svanchezie. Z jakiegoś powodu trochę mi przeszkadza i odpycha jego avatar ale do jego twórczości forumowej nie mogę się jakkolwiek przyczepić. Spokojny, nie prowokuje konfliktów, wypowiada się sensownie. Życzę kolejnego równie udanego roku na forum.
3. Najsłabsze ogniwo forum
Rezus, bo się cały czas łamie.
Żartuję
4. Największy piłkarski znawca
Kluchman - co roku mam dylemat gdzie go umieścić i praktycznie co roku powinien się spokojnie znaleźć w każdej z topowych kategorii. Intrygująca dla mnie postać, jeden z tych użytkowników, którego bardzo cenię nie tylko za aspekty piłkarskie ale i znajomość literatury czy techniki, jego posty zawsze czytam i cenię. Mimo, że jak sam pisze, już nie ogląda tylu spotkań co w przeszłości, to nadal skarbnica wiedzy o lidze hiszpańskiej i motor napędowy tematu Realu.
seba82 - nigdy nie wiem kogo z tej mocnej, włoskiej części forum tu wyróżnić, bo równie dobrze mogłyby być tu 3 albo i więcej głosów. W tym roku padło na sebę, choć ma stosunkowo niewielki staż na forum miałem go umieścić jak kilku poprzedników w temacie, jako MVP. W tym roku jednak idzie do znawcy. Mimo zacnego grona Milanistów, których tu mamy, przez lata kojarzyłem ich temat głównie z mete. Od już dłuższego czasu to seba mocno pcha ten wózek do przodu choć Milan taki trochę blady w tym sezonie
Cement - niszowe ligi oraz futbolowa hipsterka to nigdy nie była i nie będzie moja bajka ale trudno przejść obojętnie wobec jego wytrwałości w śledzeniu tych mniej znanych meandrów futbolu i skrupulatności z jaką dzieli się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat tego co oglądał. Za to szacunek, musi to wymagać naprawdę sporego samozaparcia i pasji, stąd też głos. Przy okazji to bardzo ciekawy użytkownik, zawsze z przyjemnością czytam jego długie posty w tematach gdzie jest dyskusja o wierze czy historii. Gdyby były jakieś kategorie kulturalne byłby jednym z faworytów do zwycięstwa.
5. Forumowicz, którego chciałbyś poznać
Chętnie spotkałbym się oczywiście z każdym ale w tym roku głosy dla:
ubek - równie dobrze mógłby być w MVP czy najfajniejszym użytkowniku ale tam już mu dawałem głosy w poprzednich latach a miałem na te kategorie inne pomysły w tym roku. W wielu aspektach widzę tu podobieństwo z sickstickiem. Niby z pozoru może się wydawać takim forumowym śmieszkiem ale raczej nikt nie ma wątpliwości, że za tą maską jest bystry i inteligentny gość, z odpowiednim kręgosłupem moralnym, z którym można sensownie pogadać na wiele tematów. Jedno z kluczowych i najbardziej charakterystycznych ogniw tego forum. Kasacja konta przez piwusa dobrze mu zrobiła
fieldy - myślę, że byśmy się dogadali. Gość, którego nie da się nie lubić, myślę, że nie udałoby się znaleźć użytkownika, który by mógł nie tyle fieldy'ego nie lubić co napisać, że nie darzy go sympatią albo że Wiesław go irytuje. A to się jednak rzadko zdarza. Lata mijają a to wciąż człowiek instytucja. Miałby pewnie całą aleję pomników za zasługi dla forum ale dalej tu trwa, czasem posprząta, czasem postraszy. Ma spory dystans do siebie, można się z nim i pośmiać, i pogadać o piłce albo innych tematach. Zdecydowanie jedna z najbardziej pozytywnych postaci tego forum.
masacra - mimo, że zabłądził w poszukiwaniach ulubionego klubu a wcześniej swoją aktywność przez pewien okres lokował głównie w temacie politycznym to od jakiegoś czasu, tak jak kiedyś, znowu więcej go w tematach piłkarskich gdzie zawsze przyjemnie go poczytać. Potrafi rzeczowo i sensownie przedstawić swoje zdanie. Do tego wydaje się ciekawą postacią, która ma o czym opowiadać i myślę, że dalibyśmy radę się dogadać przy piwie.
6. Największy dowcipniś
Chłopaczek - gdyby w tej kategorii było jakieś Hall of Fame to na jej środku stałby pomnik Chłopaczka, prawdopodobnie z jakimś złośliwym podpisem. Jak dla mnie bezdyskusyjny czempion tej kategorii od lat a jego poczucie humoru, które jest zarazem tak ironiczne a przy tym zupełnie niewymuszone i naturalne, w tym przypadku musi być oznaką nieprzeciętnej inteligencji co potwierdza jego działalność w innych sektorach tego forum.
sickstick - jak wyżej, potrafi mnie rozśmieszyć.
ubek - jak wyżej
7. Kogo najbardziej Ci brakuje na forum?
Rok temu napisałem:
I w kontekście tego co się zdarzyło, brzmi to w tym momencie przewrotnie, bo rekinho ani nie ma możliwości powrotu a w mijającym roku znalazł się jednak i powód do rozpaczy. Pisałem już o tym wcześniej w temacie komentarzowym, nie byliśmy może najlepszymi ziomkami na świecie ale chyba darzyliśmy się sympatią i gdyby nadarzyła się okazja pewnie obaj spokojnie zgodzilibyśmy się wyjść na jakieś piwo. Niestety nie będzie już takiej okazji.Co roku kogoś tu wymieniałem ale to się w żaden sposób nie przekładało na powroty więc nikogo nie nominuję. Skład się zmienia bardziej albo mniej a my i tak sobie radzimy więc nie ma powodów do rozpaczy.
blackmore - widzę, że ostatnio logował się w maju, mam nadzieję, że u niego wszystko w porządku i dalej realizuje swoje pasje. Szkoda, że zniknął ale tutaj wierzę, że gdzieś tam między kolejnymi obowiązkami oraz filmami i książkami, jeszcze od czasu do czasu do nas zagląda z ukrycia a któregoś dnia wróci w chwale. Odkąd się pojawił był bardzo dużą wartością dodaną dla tego forum.
Michał M - silny i nieliczny przedstawiciel bawarskiej części forum. Zawsze miło było go tu spotkać i podyskutować na futbolowe tematy.
MGiggsa i Crisa7 - duża wartość dodana do tematu MU jak i całego forum. Starzeją się jak my wszyscy i pewnie mają swoje priorytety ale jak w przypadku blackmore'a liczę, że nas czytają od czasu do czasu gdzieś z ukrycia.
mzatlanta - doszła nowa przedstawicielka płci pięknej ale jedna też zniknęła. Te jej posty w temacie Atletico i dyskusje z Doktorkiem miały jakiś swój urok.
No i Duch oczywiście, bo jest ciągle z nami ale jakby tylko duchem.
8. Największy dziwak
Carbon - w pozytywnym sensie. Kiedyś myślałem, że wyrośnie a forum z niego zrobi dojrzałego i stabilnego mężczyznę ale on jednak został dalej świrem i dostosował forum i świat pod siebie. Pomady, wrestling, babochłopy, Ariana Grande, rwanie Hiszpanek na Katolickich Dniach Młodzieży i fale, które nie potrafią kłamać to nie jest moja bajka ale trudno zaprzeczyć, że młody, choć wydawałoby się tak nieprzystający, jest stałą i bardzo ważną częścią tego forum. Za to szacunek.
kaczy - też w pozytywnym sensie, każdy jego post to perełka.
Sergek - mimo, że na etapie zarodka pokazano mu zły klub w czerwonych koszulkach to lubię chłopaka ale obserwując jego twórczość przez kolejne lata zaczynam utwierdzać się w przekonaniu, że jego rodzicami są cruel i Professor Chaos. Stąd dupy, nieprzeciętny intelekt, sukcesy zawodowe i ciągłe narzekanie.
9. Najlepszy mod
j1mmy - Clint Eastwood tego forum. Z jednej strony niczym mędrzec objawia nam prawdy życiowe jako najbardziej doświadczony byt tego forum, z drugiej byłby w stanie wymierzyć 10 batów i skazać na Sylwestra z TVP za przekleństwo w temacie politycznym. Pozytywna postać.
piotrcies - nie ma go tak często jak w przeszłości ale jak jest to chyba się nie opierdziela. Dobry duszek tego forum, choć ten czarny pan na avatarze trochę temu przeczy. Liczy na głosy w jakiejś kategorii, nie wiem czy trafiłem
petru - rzadko się pokazuje ale ciągle patrzy i cały czas sprawuje nad nami opiekę gdyby forum miało spotkać coś złego więc rączki na kołder...klawiaturkę. Mam nadzieję, że w przerwach w słuchaniu dobrej muzy, realizuje z powodzeniem plan zostania milionerem, który sprawi, że wszyscy będziemy bogaci a ja będę miał swoją sekretarkę do pisania postów.
10. Najlepszy typer
Salas11 - fajnie, że do nas wrócił, obiecuję sobie, że kiedyś wrzucę go do którejś z głównych kategorii. Odkąd jestem na forum mam tylko pozytywne wspomnienia związane z jego osobą. Odkąd też pamiętam, regularnie działał w temacie bukmacherskim i dzielił się, bardzo często skutecznymi, typami.
BaQ - też odkąd pamiętam regularnie działa w temacie bukmacherskim, często z dobrą skutecznością.
11. Najlepszy avatar
cloner - ma coś w sobie ten avatar, że pasuje mi do postaci clonera a przy tym jest fajny wizualnie.
Dr.Football - bo Doktorkowi zależy na głosach w tej kategorii a faktem jest, że nie potrafię sobie go już wyobrazić z innym obrazkiem przy nicku.
ryba82 - jakoś się przyzwyczaiłem już do tego jego Jokera i kojarzę go z nim.
Dwa wyróżnienia:
Rezus - za przywiązanie do tradycji, doszło do tego, że jak gdzieś w telewizji widzę Beavisa i Buttheada to pierwszym skojarzeniem jest Rezus. W sumie jest o avku a to jeden z tych userów, który jest z forum na dobre i na złe od wielu lat i za to zasługuje na szacunek oraz docenienie.
seba82 - jakoś w tym roku ten Baggio mi zapadł bardziej w głowie i jak skojarzyłem to z rocznikiem z nicka i tymi wyblakłymi kolorami to daje to IMO fajny i charakterystyczny efekt. Podobnie mam z avkiem fekalii.
12. Wydarzenie roku na forum
Odejście rekinho
13. Kto poczynił największy postęp
matt - trudno tu pisać o postępie, bo rok temu był dla mnie debiutem roku i ciężko się przyczepić do czegokolwiek w jego twórczości. Głos za to, że z nami został, umocnił swoją pozycję, nie prowokuje konfliktów, nadal wypowiada się regularnie, z zachowaniem kultury i w stosunkowo krótkim czasie stał się integralną częścią nie tylko angielskiej strony ale całego forum.
Delpiero - praktycznie mogę przepisać to co wyżej. Mocne wejście na forum, w kolejnym roku nie zwolnił a nawet przyspieszył. Mocno zaangażował się w funkcjonowanie forum, wszędzie go pełno, na lajki ściga się z ubekiem i szybko stał się rozpoznawalną postacią naszej społeczności co po przykładach innych, dobrze debiutujących użytkowników, nie jest zasadą. Oby tak dalej.
ozob - w politykę nie ingeruję ale mam wrażenie, że po powrocie z banicji jest jakby spokojniejszy i bardziej merytoryczny.
14. Najbardziej pomocny użytkownik -
Dzidek_ - w aspektach technicznych kiedy ktoś potrzebuje pomocy zwykle można liczyć na rzeczową i konkretną pomoc ze strony jego i Kluchmana. Tu nic się nie zmieniło od roku co jest tylko kolejnym plusem dla tych użytkowników.
Kluchman - jak wyżej. Zawsze chętny do merytorycznych rad nie tylko w tematach technicznych. Dobrze mieć takich userów.
maciek88 - widziałem, że kilka razy chętnie dzielił się bezinteresownie swoją znajomością prawa w przypadku zapytań użytkowników.
15. Najfajniejszy uzytkownik
futbolowa - zaskakujące jak jedna z nielicznych kobiet, może mieć duży wpływ na forum piłkarskie zdominowane przez facetów. Rzadko powtarzam głosy ale tu w zasadzie nie da się jej pominąć. Jest bardzo charakterystyczna, obszernie dzieli się swoimi spostrzeżeniami, potrafi bronić swojego stanowiska, sama prowokuje do dyskusji a przy tym, będąc przy okazji osobą oczytaną i kulturalną, wydaje się niesamowicie sympatyczna. W tej chwili trudno sobie wyobrazić forum bez niej.
Tomusmc - już od dłuższego czasu ugruntował tu swoją pozycję i jest jednym z nieodłącznych elementów Domku oraz tematów włoskich. Wydaje się fajnym i porządnym gościem. Dokłada dużą cegiełkę do funkcjonowania forum w kolejnym roku i nie da się wobec tego przejść obojętnie. Kolejna bardzo istotna postać tego forum.
Keres - pozytywny użytkownik, który regularnie od dłuższego czasu działa na forum i trudno napisać o nim cokolwiek negatywnego. Od pewnego, dłuższego już czasu więcej go w domku gdzie jest jedną z osób odpowiedzialnych za to, że to wciąż serce tego forum.
W tej kategorii miałem sporo kolejnych nicków ale cóż poradzić, wszystkim nie dogodzisz.