Normalnie to musielibyscie wpierw trenera zmienic by grac jak Real albo City. Mourinho zawsze grał dwoma typowymi DM. Tak było za pierwszego pobytu w Chelsea gdy grał Makelele i Essien, za drugiego pobytu w Chelsea gdy byli Matic, Ramires i Obi Mikel. Dodatkowo przy grze jednym DM musi on byc nieamowicie mobilny. Cos jak Kante albo własnie Fernandinho. Matic taki nie jest. On sie swietnie ustawia i swietnie czyta gre ale nie mozna o nim powiedziec, ze jest go ''pełno na boisku'', że gra, biega za dwoch. Rozumiem, ze ta mobilnosc w defensywie ma zapewnic Pogba? Tak? Tylko, że po pierwsze wg zmnie zmuszając go do zapieprzania w obronie to go w cholere ograniczy i sami bozbawicie sie duzej czesci tego co ma najlepsze. A po drugie Pogba nie wygląda mi na tytana pracy, który w meczu bedzie robił po 13 km biegając od pola karnego do pola karnego.
Grając Maticem Pogbą i Fabregasem to by była zajebiscie ofensywna linia pomocy, który wymusiałaby kompletna przemiane stylu który Jose preferuje od przeszło 15 lat. Zamiast głęboko cofniętej defensywy, bardzo wysunięta, by skracac pole gry. Zamiast szybkich ataków, gra pozycyjna opierająca sie na duzej ilosci wymienianych podan etc. nie wydaje mi sie, aby portugalczyk był do tego zdolny. Zreszta on nawet chyba nie szuka pomocnika w typie Fabregasa bo nigdzie plotek o takim zawodniku nie widziałem w kontekscie transferow United.