Dziś o godzinie 20.30 Inter rozpocznie swoje trzecie spotkanie w obecnym sezonie Serie A.
Jak dotąd Nerazzuri mają na koncie jedno zwycięstwo z Treviso i pamiętną porażkę z poprzedniej kolejki kiedy to w kiepskim stylu przegrali z Palermo.
W dzisiejszym meczu liczy się tylko zwycięstwo i każdy inny rezultat będzie przyjęty jak porażka. Lecce w tym sezonie nie zachwyca swoją grą ani osiąganymi wynikami, wyraźnie widać, że daleko jeszcze do stylu prezentowanego w poprzednim sezonie. Szczególnie chluby im nie przynosi ostatni mecz kiedy to po bardzo kiepskim meczu tylko zremisowali na własnym boisku z beniaminkiem z Ascoli.
Mam nadzieję, że Inter dziś pewnie wygra i udowodni, że ostatnia porażka to był tylko wypadek przy pracy.
Kilka przedmeczowych ciekawostek:
Bez ligowego gola na San Siro od 453’
Ostatnim razem Inter stracił gola w 87 minucie meczu Serie A z Fiorentiną, zakończonego wynikiem 3-2, 20 marca 2005. Wtedy to Cordoba zaliczył trafienie samobójcze. Nerazzurri nie stracili bramki w końcowych minutach tamtego spotkania, jak również z Cagliari, Siena, Livorno, Regginą w poprzednim sezonie i Treviso, w obecnym.
Dwaj piłkarze Lecce bliscy wyrównania rekordu
Lorenzo Stovini i Mirko Vucinic są bliscy ustanowienia rekordu dla Lecce w sezonie 2005/06 Serie A. Z 96 występami dla Lecce, obrońca Stovini goni rekord klubowy Piangerelli – 127 spotkań, natomiast napastnik z Serbii i Czarnogóry, Vucinić może prześcignąć Ernesto Javiera Chevanton, który zdobył 30 goli dla swojego klubu w Serie A.
Lecce słabe na wyjazdach
2 remisy i 8 porażek daje łącznie 10 meczów na wyjeździe bez wygranego spotkania. Ostatnim razem 3 pkt zdobyli 30 stycznia 2005, wygrywając 1-0 z Brescią. Giallorossi tracili co najmniej jedna bramkę w każdym z tych spotkań (łącznie 24).
Mancini v Gregucci
Obydwaj szkoleniowcy spotkają się po raz pierwszy w walce o ligowe punkty.
Wyjściowe jedenastki wg. LGdS:
Inter (4-4-2):
Julio Cesar - Zè Maria, Cordoba, Materazzi, Favalli – Figo, Cambiasso, Veron, Stankovic – Adriano, Martins
Osobiście dokonałbym dóch zmian w tej "11"
Wome za Favalliego
Cruz na Adriano (niech se chłop wreszcie odpocznie
Lecce ( 4-4-2):
Sicignano – Angelo, Diamoutene, Stovini, Abruzzese – Cassetti, Ledesma, Delvecchio, Pinardi – Vucinic, Konan
Mój typ 2-0
PS:
Zawodnik Interu Mediolan - Nicolas Burdisso, który ostatnio miał problemy rodzinne, przez co kilka miesięcy przebywał w Argentynie wróci już w poniedziałek do Mediolanu i będzie do dyspozycji Manciniego.
"Moratti zapewnił mnie, że na linie ja - Inter nie będzie żadnych problemów. Dał mi tyle czasu, ile było mi potrzebne. Teraz mogę podziękować za to Morattiemu." - powiedział obrońca Interu.