Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post autor: Pisakk » 23 wrz 2005, 14:31

Z Coelho czytałem na razie tylko "Alchemika" i muszę przyznać, że miałem sprzeczne wrażenia. Ok - dobrze się to czyta, napawa lekko refleksyjnie, czasem trzeba się zatrzymać, aby coś przemyśleć. Ale jak na mój gust ta książka jest lekko przesadzona w formie. Jak dla mnie zbyt...cukierkowa? A i morał lekko banalny. "To, czego szukasz jest zawsze blisko" Książka nie jest zła, ale...

Ja ostatnio zabrałem się za horrory. Po "Zewie Cthulu" Lovecrafta sięgnąłem po "Miasteczko Salem" Stephena Kinga. Jestem już przy końcówce i muszę przyznać, że horror przedni. Nie będę opowiadał całej historii, ale w gruncie rzeczy jest to opowieść o pewnym pisarzu, który przyjeżdża do małego miasteczka w którym się wychował aby napisać książkę. Jej tematem ma być pewien stary dom w którym przed laty żył wariat i morderca, który później się w tym domu powiesił. W międzyczasie w miasteczku pojawia się pewien podejrzany jegomość, który kupuje ów dom i zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Z miasteczka znikają ludzie, występują masowe zgony itp. Wkrótce pisarz odkrywa, że źródłem całego zła są wampiry. Ogólnie polecam - zwłaszcza czytanie w nocy przy świetle lampki. :D Cienie rzeczywiście się wydłużają... :smile2: :hardkor:

A już w kolejce czeka "Przypadek Charlesa Dextera Warda" ponownie Lovecrafta 8) . Po przeczytaniu tej książki odpuszczę sobie na razie czytanie horrorów na rzecz czegoś innego. Nie chcę się nabawić jakiejś paranoi :twisted:

Czytajcie książki!!

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”