Wybory parlamentarne

kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Post autor: kostek » 26 wrz 2005, 14:29

Bonso pisze:Przynajmniej jedna dobra wiaomość :D Giertych nie dostał sie do sejmu :). Cóż za wspaniała informacja :P
No nie da się ukryć, że to świetna wiadomość.

Jednak trudno się cieszyć z pecha Giertycha wiedzą kto się do sejmu dostał,a właściwie, kto wygrał wybory.

Wygrali populiści. Populizm i Socjalizm. PiS wygrał we wsiach, PO w miastach. PiS wygrał wśród ludzi z podstawowym doświadczeniem, PO zgarnęła elektorat z wykształceniem wyższym. Wygrała partia, która w kampanii ograniczyła się do kłamania i rozpowszechniania tych kłamstw za pieniądze podatników. Wygrały znikające leki i zabawki. Tego chyba komentować nie trzeba.

Do takiego, a nie innego wyniki w głównej mierze przyczyniły się media, które oszukały Polaków. Już nie chcę wspominać oprzemilczaniu PJKM, bo wiem, że robi się to nudne. Media stworzyły wrażenie, jakby do parlamentu kandydowały dwie partie - PO i PiS - dlatego też frekwencja była, jaka była. Teraz podobnie ma się z wyborami prezydenckimi, tak więc znowu frewkwencja będzie niska (choć wyższa niż wczoraj, gdyż w wyborach prezydenckich zawsze jest wyższa niż w parlementarnych), a głosy rozłożą się na dwóch kandydatów.

Doprowadziliśmy do tego, że koalicje stworzą dwie, znacznie różniące się partie, lewica na prawicy czyli PiS, oraz w pewnym stopniu liberalna PO. Bardzo mnie martwi to, że Kaczor zostanie premierem, Marcinkiewicz, który był za karami cielesnymi w szkołach, ministrem edukacji, ministrem kultury posłanka, która jezdziła po pijaku, a resort rolictwa obejmie były członek samoobrony.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”