Domek nr 10 (temat luźny)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: kaczy » 19 maja 2018, 14:34

Carbon pisze:
kaczy pisze: Kołobrzeg-> Szczecin -> Berlin -> Paryż -> Manchester -> Liverpool

Ile taki rejs trwa? Ostatnio super program oglądałem na TVN24BiS, gdzie ludzie związani z branżą opowiadali o pracy na statku, myślałem, że jednak na morzu normalnie internet się ma, a tu podobno tylko telefon satelitarny 30PLN/minutę jest tylko.
To akurat moje stacje pośrednie w drodze na łajbę.
Ile trwa rejs ? to zależy od jego trasy. Z Argentyny do Wietnamu to jakieś 3 tygodnie. Ze Świnoujścia do Kopenhagi ok. 10h.
Długość kontraktu jaki spędza się w pracy jest zależny od stanowiska i typu statku. Na większych Masowcach czy Kontenerowcach, które zazwyczaj kursują po całym świecie spędza się od 4 do 8 miesięcy. Na promach i statkach do specjalnych zadań już jest lepiej bo 1-3 mc.

Internet jest w porcie. W morzu dostęp do satelitarnego internetu ma tylko kapitan, żeby utrzymywać korespondencję z biurem, armatorem czy działem technicznym. A z telefonem to chyba trochę przesadzili, bo na środku oceanu połączenie telefoniczne kosztowało nas niecałego dolara za minutę.

Jak interesuje Cię ten temat to polecam przejrzeć fajną stronkę polskiego marynarza. --> http://www.full-ahead.net

Wróć do „Hyde Park”