ARGENTYNA - MŚ 2018

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

ARGENTYNA - MŚ 2018

Post autor: RLG » 23 maja 2018, 15:57

Ja to wyjaśnię inaczej. Messi zagrywa genialnie piłkę, gdy trzeba ją genialnie zagrać, gdy przynosi to wymierne korzyści. Taki Ronaldinho robi to dla zabawy. To by wyjaśnić o co mi chodziło z tym, że u jednego widać radość z gry - z samej gry, z samej zabawy piłką, nie tylko z tego, że walczy dla swojej drużyny. Argentyńczyk uprawia sztukę dla efektu i nie ryzykuje tak często, Brazylijczyk uprawiał niejednokrotnie sztukę dla sztuki w taki sposób, że człowiek nie myślał nawet o ryzyku. Dlatego wspomniałem Higuitę, bo jest doskonałym przykładem - a dokładniej jego Kopnięcie Skorpiona podczas bronienia bramki. Rzecz z punktu widzenia boiskowej arytmetyki bezsensowna, za to ile frajdy, niczym wyjęte żywcem z Kapitana Tsubasy. Messi takie piłki na nos spomiędzy tłumu piłkarzy zagrywa doskonale i stosując najefektywniejszą drogę. Ronaldinho zagrywał je jakby od niechcenia i dokładając sobie dodatkową frajdę z zagrania. Dlatego też Messi w większym stopniu wykorzystał swój talent niż Ronaldinho - chociaż ten drugi więcej w piłce zdobył.

Wróć do „GRUPA D: Argentyna, Islandia, Chorwacja, Nigeria (MŚ 2018)”