Nie dziwie się, że ten trener udupił Chile, to z jakim pomysłem na grę wyszła Arabia Saudyjska w tym meczu, to po prostu śmiech.
Trener musi być świadomy poziomu piłkarzy jakimi dysponuje na tak dużym turnieju, to nie jest zespół jaki będzie grał tiki takę jak Barcelona, klepał ataki pozycyjne jak Niemcy. Gracze Arabii Saudyjskiej podawali sobie bez większego zamysłu, jedyne co Rosjanie musieli zrobić, to pozwolić tym naiwnym piłkarzom Arabii Saudyjskiej przenieść formacje do przodu pozwalając im na to klepanko, odebrać im piłkę w okolicy własnego pola karnego i szybko wyprowadzić kontrę. Piłkarze Arabii Saudyjskiej kompletnie nie radzili sobie z powrotem do defensywy i Rosjanie tym prostym sposobem bardzo łatwo tworzyli akcje podbramkowe a trener Arabów to zwykły debil. Normalnie mając świadomość, że prowadzi się outsaidera tego turnieju, gdzie wiadomo, że każdy punkt taką drużyną będzie trzeba wydrapać, to każdy świadomy trener by nastawił swój zespół defensywnie z próbami kontrataków. Zagrać agresywnie, pressingiem i jakoś bronić tej swojej bramki a kto wie, może sfrustrowani Rosjanie by większe siły wrzucili do ataku dając większe możliwości na zaskoczenie ich z kontry.
Ale Pizzi czy jak mu tam, postanowił, że jego piłkarze mają grać na jeden-dwa kontakty i krótkimi podaniami przenosić formacje do przodu, teraz przynajmniej wie, że jego zespół te nie FC Barcelona ani nie reprezentacja Niemiec. Z resztą nawet Barcelona czy Niemcy już nie grają takim stylem, bo poszli po rozum do głowy. W dzisiejszej piłce nie można stawiać na indywidualności czy atak pozycyjny, trzeba te rzeczy łączyć. Arabowie dzisiaj nie dość, że się ograniczyli do jednego, to do tego zapominając o wszystkim innym na boisku, tak się wciągnęli w podawanie, że zapomnieli, że muszą jeszcze jednak zorganizować obronę.
Cóż, liczyłem, że Arabia Saudyjska zaprezentuje się nieco lepiej. Spodziewałem się wygranej Rosjan 1-0 lub 2-0 ale nie spodziewałem się, że Arabia może zagrać tak nieudolny mecz i uważam, że to nie jest wina piłkarzy, po prostu trener zawalił im to spotkanie narzucając taki a nie inny styl gry i co gorsza w trakcie spotkania nawet nie wyciągnął wniosków by to zmienić.
Pewnie Arabia Saudyjska już na pozostałych przeciwników zagra inaczej (chociaż z takim trenerem to może i nie wyciągną wniosków). Jednak Rosja zagrała trochę głupio. Już po 15 min. mogli być właściwie spokojni o wynik, mieli komfort, że mogli dalej kontrolować grę, oszczędzać siły i piłkarzy ale tego nie zrobili. To jest turniej w takich sytuacjach gdy mecz jest wygrany, trener musi oszczędzać zawodników aby się za szybko nie wypalili fizycznie, tutaj tego nie zrobiono.
Rosja ma wymarzony początek turnieju ale z drugiej strony nie sądzę by Egipt czy Urugwaj mieli tak ułatwiać zadanie Rosjanom jak dziś zrobili to piłkarze Arabii Saudyjskiej.