NIEMCY - SZWECJA (23.06.2018 - 20.00)

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

NIEMCY - SZWECJA (23.06.2018 - 20.00)

Post autor: masacra » 24 cze 2018, 11:24

Morrow pisze: Ja wiem, że Polak ale Marciniak się kompromituje. Gość nie gwizdnął oczywistego karnego w meczu Argentyny z Islandią, nie skorzystał dodatkowo z VARu za co został skrytykowany a wczoraj zrobił dokładnie to samo. Jak dla mnie, trzeba być kompletnym ignorantem, zwłaszcza, że jak nie on sam, to ktoś te mecze przecież ocenia.
Jakis czas temu czytałem gdzies wywiad z Marciniakiem, w którym całkiem otwarcie przyznaje, ze UEFA nie wyszukała Marciniaka (sposrod wielu innych utalentowanych arbitrow). UEFA stworzyła Marciniaka. Po czym dodał,ze na jakiej konferencji czy szkoleniu, nie pamietam dokładnie, poznał dwoch wysoko postawionych ludzi i zaprzyjaxnił sie z nimi. Wkrotce poxniej zaczął dostawac co raz bardziej prestizowe mecze do sedziowania. Jak sie to póxniej toczyło to mozna sobie wyobrazic. Krag wpływowych znajomych sie powiekszał, prestizowych meczy do sedziowania było wiecej i wiecej etc.

I zeby nie było, to pewnie nie tylko casus Marciniaka, a duzo wiekszy problem.

Patrząc na to jak sa promowani sedziowie na szczebalch półamatorskich, gdzie nikt sie nie kryje z tym, ze znajomi pomagają znajmomym (wiadomo wiecej meczy do sedziowania, wiecej kaski wpada i wieksza szansa na pokazanie sie) i słuchajac takich historii jak Marciniaka (a to nie jedyna, bo podobna kiedys tez całkiem otwarcie opowiadał jakis sedzia z Hiszpanii), po których mozna z całkiem duza doza prawdopodobienstwa stwierdzic, ze ten poziom kumotwerstwa wcale nie musi sie z mniejszac wraz ze wzrostem poziomu rozgrywek to byc moze mamy jedną z głownych przyczyn obnizającego sie z roku na rok poziomu sędziowania.

W takiej sytuacji nawet var, choc pewnie do pewnego stopnia pomoze, to nie wyleczy do konca tego raka piłki noznej. Bo jesli dalej promowani bedą najlepsi znajomi, a nie po prostu najlepsi, to nawet najbardziej zaawansowana technologia nie przykryje do konca ich ułomnosci.

Wróć do „GRUPA F: Niemcy, Meksyk, Szwecja, Korea Południowa (MŚ 2018)”