Boniek stwierdził, że ten zespół wypalił się po Euro, że ta generacja piłkarzy już nic więcej nie zdziała. Bzdura ! wystarczy popatrzeć na przykłady takich rywali jak Serbia, Szwajcaria, Dania zespoły jakie ogrywaliśmy a które obecnie na mundialu prezentują się całkiem dobrze. Nikt mi nie powie, że nasza kadra jeśli chodzi o potencjał jest gorsza od Senegalu. Powiem więcej, że dawno nie mieliśmy takich zawodników w reprezentacji.
Więc co zawiodło ? w dużej mierze zawiodła taktyka. Jak zostało wspomniane, Polacy eliminacje grają w jednym ustawieniu by na mundialu eksperymentować z totalnie nieogranymi schematami.
Przykre jest to, co powiedział jeden z polskich komentatorów, że po meczu podszedł do niego komentator z Czech i się zapytał go, co się stało z Polską ? gdzie wasza determinacja ? jak to możliwe, że po polskiej drużynie na mundialu nie widać za grosz motywacji ?
Prawda taka, że nie było walki, nie było pomysłu. Zauważmy jak funkcjonowali Kolumbijczycy. Nasze skrzydła były odcięte, bo nie dość, że nasz zawodnik był od razu atakowany przez rywala, to do tego dochodziła też asekuracja. Kolumbijczycy budowali pressing, podwajali krycie, skracali pole gry a my ?
My wystawiamy Rybusa do walki 1 vs 1 z Jamesem Rodriguezem i nikt go nie wesprze
W drużynie zabrakło kreatora gry i tu może walić brak Mączyńskiego ale wyjaśnijcie mi, czemu Adrian Mierzejewski jest olewany przez selekcjonera ? Adrian dysponuje świetnym długim jak i prostopadłym podaniem, dobrze bije stałe fragmenty, potrafi rąbnąć z dystansu, ma bardzo dobry przegląd pola i takiego zawodnika zabrakło w środku pola. Nigdy nie rozumiałem ignorowania tego zawodnika przez Nawałkę.
Tak to zagraliśmy na mundialu bez typowego rozgrywającego.
Myślę, że największa wina idzie na konto Nawałki, bo to co zabiło kadrę to nie piłkarze ale brak pomysłu na grę, jak można przed mundialem ogrywać 3 formacje i zrezygnować z tej która dała nam awans na mundial ? Kwestia dyspozycji zawodników też jest zagadką, bo zupełnie nie mieli chęci do gry. Grali jak za karę i z przymusu. Ale nie wierze w to, że piłkarze nie chcieli zaprezentować się wystarczająco dobrze by być docenionym, po prostu była w nich niemoc, nie zostali odpowiednio pokierowani a winna jest temu właściwie jedna osoba.
Myślę, że Nawałka i tak wystarczająco długo pracował z kadrą, czas na świeżość. Chciałbym jako selekcjonera zobaczyć kogoś, kto ma tą myśl pozwalającą na organizację ofensywy, wykorzystanie tego potencjału co mamy obecnie, bo nasza reprezentacja dawno nie miała takiej siły ofensywnej a za Nawałki jest ona zupełnie niewykorzystywana.