POLSKA - MŚ 2018

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

POLSKA - MŚ 2018

Post autor: Eyesmon » 25 cze 2018, 18:42

Panowie ale jednego nie rozumiem - ok, kadrowicze są słabsi niż w 2016. Mniej grają w klubie (Krycha, Błaszczu, Zielu, Grosik), kontuzje (Glik, Milik), gorsza forma (Piszczu, Lewy) itd.

Ale ku...a - my nie mamy kadry na poziomie Arabii Saudyjskiej (nota bene dziś wygrała z Egiptem....) czy innej Panamy żeby tak skończyć mundial. Może Kolumbia jest o klasę lepsza ale z Senegalem i Japonią można było spokojnie wygrać. Skoro Islandia / Peru / Serbia / Meksyk / Szwajcaria (która pokonaliśmy na Euro 16), ba nawet Kostaryka czy Iran (które postawiły sie odpowiednio Brazylii czy Hiszpanii - na papierze przecież dużo silniejszych od naszych grupowych rywali) mogą tak grać jak grają dysponując materiałem ludzkim na naszym lub nawet gorszym poziomie to czemu my nie?

Przecież na zdrowy rozum mamy 1 gracza na poziomie światowym, którego otaczają nieźli gracze na poziomie europejskim (Milik w końcu kosztował 32 mln Euro a nie 3,2 mln....) i naprawdę mam wierzyć że z tego nie da się ulepić europejskiego średniaka jak podczas Euro 2016?

Jak pisali niektórzy wyżej - coś faktycznie pękło. Nawałka się pogubił (głównie z taktyką, miał piłować te nasze 4-2-3-1 lub 4-4-2 jeśli Milik byłby w formie) a w kadrze zrobiły się grupki. Widać sodówka chyba wybiła....

I ja sie im jednak dziwie.... dla wielu z nich to 1 i ostatni taki turniej. Nie grają tu dla kasy czy kontraktów ale gdyby ktoś z nas miałby taką okazje - nie dałby z siebie wszystkiego? A oni ....

To już Janas zagrał lepiej (z Niemcami przegraliśmy po bramce Neuvilla w 92 minucie bodajże) i Leo (wyrównanie Austriaków w 94) mając przecież obiektywnie gorszy materiał ludzki.

Musi powtarzam MUSI przyjść ogarnięty europejski trener który dostanie kredyt zaufania od PZPN i nie będzie się kierował sympatiami czy grupkami.
A na kapitana - Fabian (nie wiem czemu 33 letni bramkarz ma kończyć reprezentacyjną karierę, wg mnie na dziś lepszy jest od Szczęsnego) albo Pazdan. I może się w Lidze Narodów odbiją...

Wróć do „GRUPA H: Polska, Senegal, Kolumbia, Japonia (MŚ 2018)”