Podróże

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Podróże

Post autor: Morrow » 27 cze 2018, 17:12

red85 pisze: Ja już mam niemal zaplanowaną podróż na jesień - znowu Portugalia, ale tym razem autem (chociażby dlatego, łączę kilka dni wyjazdu z sesją ślubną i czesto mamy zamiar zmieniać lokalizację ;) )...Dlatego chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach z wypozyczaniem aut zagranicą. Gdzie wypozyczać? Na co uważać ?
Każdy kraj ma inną specyfikę tych wypożyczalni a w Portugalii akurat nie pożyczałem. Gorąco Ci polecam przemaglować forum fly4free pod tym kątem, przed każdym wyjazdem je dokładnie sprawdzam, bo zawiera multum cennych porad od ludzi żyjących podróżami i w tych kwestiach to prawdziwa skarbnica wiedzy.

Z moich doświadczeń, niezbędna jest zawsze karta kredytowa, warto mieć full insurance i dokładnie poczytać co zawiera ubezpieczenie proponowane przez wypożyczalnię, bo na tym najbardziej kręcą a południowcy potrafią jeździć bardzo specyficznie i obcierki są ich domeną. Z uniwersalnych wypożyczalni - w USA braliśmy Alamo, przejechaliśmy samochodem nówką, 12 tys kilometrów a odebranie i zdanie wozu trwało 3 minuty, zero problemów. Raz pożyczałem Hertza w Grecji ale oni mieli jakąś okazję, zwykle są drodzy i nie warto dopłacać. W Hiszpanii korzystałem z Centauro i tu też nie było problemów.

Wróć do „Hyde Park”