Argentyna - oglądałem dwa pierwsze mecze i przecierałem oczy jak widziałem niemoc tej napchanej gwiazdami drużyny. Jako rozczarowanie fazy grupowej dam tutaj również Messiego. Być może obudził się w ostatnim meczu, ale reszta na tragicznym poziomie. Pomijając przestrzelonego karnego, po prostu przeszedł obok niezauważony
Co do Egiptu to ja ich w żaden sposób nie stawiałem w gronie faworytów chociaż patrząc na grupę to wydawało się, że powinni wyjść. Podobne pompowanie balonika w kraju co w Polsce. U nas też myśleli, że Lewy zaprowadzi nas do co najmniej finału. Salah przynajmniej starał się ciągnąć ten wózek i w dwóch meczach strzelił dwie bramki
Niemcy pomijając fakt, że się cieszyłem z ich odpadnięcia to mimo wszystko jest to rozczarowanie. Atakiem postraszyć nie mogą, wypalony Muller czy bezefektywny Werner kompletnie nic tej drużynie nie dało. Loew, jeśli zostanie, musi kompletnie odświeżyć kadrę i zostawić tylko sprawnych emerytów
Nigeria mając awans na wyciągnięcie ręki przegrali ostatecznie ze słabą Argentyną. Ogólnie zdecydowanie więcej się po nich spodziewałem. Z Chorwatami przegrali, z Islandią się męczyli więc suma sumarum wynik końcowy jak najbardziej sprawiedliwy
Poszczególnych zawodników nie będę wymieniał bo nie robię osobnych statystyk. Raczej oceniam jako drużynę. Messiego wcześniej podkreśliłem tylko dlatego, że w porównaniu do innych gwiazd światowego futbolu po prostu zawiódł najbardziej (Lewego jak i Reprezentację omijam bo szkoda czasu i zdrowia)
Mocno zawiódł mnie Szczęsny. Jeśli tak ma bronić w Juve to chętnie zobaczę w pierwszym Perina. Ogólnie mundial, gdzie rozczarowało paru bramkarzy z Wojtkiem i De Geą na czele (ten drugi przynajmniej gra dalej)