cloner pisze:hmm, jakos Szymkowiak gdy gra to tyle nie fauluje![]()
Jest różnica pomiędzy defensywnym pomocnikiem (Sobolewski), a rozgrywającym (Szymkowiak). Sobolewski jest od czarnej roboty, haruje (jak kazdy) na boisku, ale jest mało zauważalny, żadko ma piłke, to jest właśnie jego zadanie. Ma utrudnić grę przeciwnikom, a nie tą grę prowadzić. Kiedy trzeba musi sfaulować (jak choćby to z Anglią co dostał żółtą), aby przerwać groźną kontrę przeciwników. Nigdy nie będzie chwalony przez media, prase przy zwycięstwie, ewentualnie coś o nim wspomną, że zagrał dobry mecz, ale bohaterem będzie ten co strzelił zwycięskiego gola. A często def pomocnik ma o wiele większy wkład w pracę całego zespołu niż napastnik, czasami największy.
Wiem coś o tym, grałem na różnych pozycjach, ale nigdzie nie trzeba tyle zapier*** co właśnie na def pomocniku, wkład def pomocnika niekiedy w zwyciestwo drużyny jest największy, ale i tak zostaną najpierw pochwaleni Ci co strzelili gola itd.
Moim zdaniem nie ma w Polsce lepszego od Sobolewskiego na pozycji defensywnego pomocnika. Szymkowiak ma całkiem inne zadania na boisku.
Nasze opinie moga się różnic, ale mam nadzieje, że mniej wiecej wiesz o co mi chodzi. Pozdro