!

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: Smithu » 18 paź 2005, 11:28

kostek pisze:Co do dziennikarstwa sportowego - to z mojej wiedzy wynika, że taki kierunek nie jest dostepny na żadnej polskiej uczelni państwowej - słyszałem o takiej specjalności na którymś z AWFów, ale potwierdzenia nie znalazłem.

Panstwowej rzeczywiscie nie ma, o takim kierunki istnieja jedynie studia prywatne i to jest dosc przykre. Bo niestety bardzo duzo gotowki musze wydac na to by studiowac to co mi najbardziej odpowiada.
kostek pisze:szkoła prywatna to szkoła dla debili z kasą - nic bardziej mylnego

Dokladnie, jest wiele osob ktore po prostu wybraly kierunek na prywatnej uczelni bo nie bylo takiego na dziennych. Do takich osob i ja sie zaliczam. Jednak dla mnie studia to tylko zdobywanie papierka, bardziej liczy sie to co robie poza nimi.
kostek pisze:ma żadnej gwarancji na znalezienie zatrudnienia w tej branży

Tylko zauwaz ze po rzadnym kierunku w tym kraju nie masz pewnosci znalezienia pracy w zawodzie. :? "To jest polska stary tu sie ciezko oddycha" :?
kostek pisze:Znacie jakiś cenionych dziennikarzy, którzy są po dziennikarstwie?
Raczej nie
kostek pisze:Zazwyaczaj są to studia, który nie przygotowują do wykonywania zawodu - teoria góruje nad praktyką, a nauki jest bardzo mało.

Chyba odwrotnie, kazdy ceniony dzienikarz ma wiecej praktyki niz teorii.
kostek pisze:Inna sprawa to branża dziennikarska i możliwości znalezienia w niej pracy. Jest to zamknięte środowisko - porównałbym je do sytuacji prawników. Musisz mieć wielki talent, albo znajomości (w większości przypadków to drugie).

Dodalbym jeszcze jeden warunek. Kasa, jezeli masz kase rowniez mozesz sie przebic. Ale jak juz wspomniales najwazniejsze sa znajomosci. Dla przykladu z autopsji moge powiedziec ze nawet znalezenie praktyk na dziennikarstwie czasem graniczy z cudem. Sa ludzie ktorzy na 3 (ostatnim roku) nie moge skonczyc praktyk, a nawet ich rozpoczac. A ja farciarz jestem poczatkujacym studentem dziennikarstwa a juz praktyki mam w 90 % zalatwione. Musze tylko przetransferowac papiery i dopiac wszystko na ostatni guzik.
kostek pisze:Ale mimo wszystko pozdrowienia dla pasjonatów.

Nie dzieki.

Wróć do „Wracając Do Meritum”