Gry...

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6255
Kibicuję: 4rsenal

Gry...

Post autor: sickstick » 19 mar 2019, 20:08

Z braku laku kupiłem sobie Elex na promce który jest bardzo negatywnie oceniany, ale póki co pierwsze wrażenia są zaskakująco pozytywne! Oczywiście gra grafiką i mechaniką pokazuje że powinna była być wydana dobre 10 lat temu (mam nawet taką teorię, że była wstępnie tworzona jako Gothic 5, ale ze względu na przedłużające się problemy z prawami autorskimi ostatecznie 'dorobiono' są już pod postacią Elexu), co dla fanów grafiki lepszej niż w realu będzie nieco odpychające, a także bardzo sztywne i często nielogiczne dialogi - wypisz wymaluj jak w Gothicu. Elex posiada jednak coś co charakteryzowało poprzednie tytuły od Pirania Bites, czyli niesamowity klimat i grywalność. Bardzo przyjemne spędza się czas w Elexowym świecie, zwykła eksploracja świata przysparza masę przyjemności i zdecydowanie nie jest nudno. Nie bawiłem się tak dobrze od czasów właśnie Gothica 3, wszystkie tego typu gry w które grałem od tego czasu - Skyrimy czy Wiedźminy były bardzo dobre, pod wieloma względami lepsze, ale nie miały w sobie takiej błogości. Może robotę robi też sentyment (nawet muzyka w tle jest żywcem kontynuacją gothicowej), zastnawiam się jakie odczucia co do tej gry mają inni fani Gothica, oraz gracze którzy w Gothica nie grali i Elex będą oceniać 'na świeżo'.

Moje odczucia bardzo pozytywne, kupowałem niepewnie tylko ze względu na cenę (z 200 do 59zł w jakieś pół roku) znając negatywne oceny, a tymczasem frajdę mam taką jakiej nie miałem dawno. Jeśli jest tu na forum jakiś stary wyznawca Gothica, to koniecznie powinien sięgnąć po Elex. Błogi powrót do przeszłości :love:

Wróć do „Hyde Park”