Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Kesz » 17 maja 2019, 9:44

Jovic dla mnie jest niewiadomą. W sumie nie wiele o nim wiem dlatego trudno mi się na jego temat wypowiedzieć. Ja jestem fanem napastników szarpiących, ruchliwych, którzy świetnie grają bez piłki (czyt. potrafią dobrze się ustawiać w polu karnym, wychodzić na pozycje, dobrze czytać grę i zamiary kolegów) dodatkowo jak przy tym jest finezyjny i sam potrafi wyrobić sobie pozycję strzelecką, to jeszcze lepiej. Takim typem napastnika przykładowo jest Zlatan Ibrahimovic w mniejszym stopniu Aguero czy podobny Aubameyang i z tych młodszych zawodników gdzieś preferuje takie nazwiska jak Marcus Rashford czy Joao Felix czy Pulisic chociaż ten ostatni grywa częściej jako skrzydłowy napastnik lub ofensywny pomocnik.

Luca Jovic na pierwszy rzut oka wydaje się napastnikiem jaki będzie głównie królował w polu karnym, czyli taki na dostawienie nogi, głowy. Nie wydaje się być kimś kto ma jakąś zdolność do wyrabiania sobie pozycji, bardziej robi wrażenie typowego egzekutora i charakteryzują go na pewno warunki fizyczne. No ale obecnie na rynku jest nie wielu tak młodych napastników i z takim potencjałem oraz za taką cenę. Jak by Real chciał Rashforda, to musiałby wybulić pewnie koło 120-150 mln, Joao Felixa ponoć chce kupić Atletico i tu cena o jakiej się mówi to minimum 120 mln, Pulisic był najciekawszym kąskiem ale łyknęła go Chelsea za 50 mln a z tego wszystkiego 70 mln za Jovicia wygląda naprawdę dobrze.

Mariano przy tym wszystkim żal mi trochę o ile pamiętam, to on chyba tylko dwa razy zaczynał mecz w pierwszym składzie i w obu tych meczach bodaj strzelił dwa gole. Nie dostawał wielu szans i może jakby ten zawodnik miał więcej zaufania w klubie to kto wie, może by więcej pokazał. Tak, to wygląda, że Mariano odejdzie i co ciekawe, zastanawia mnie czy Eintracht tu się zgłosi, bo były jakieś przecieki, że chcieliby aby Mariano zastąpił Jovicia.
Też mnie zastanawia jak w tym wszystkim odnajdzie się Rodrygo zwłaszcza jak by Mariano miał zostać, wówczas przy zawodnikach jak Benzema, Jovic, Mariano to Rodrygo byłby pewnie traktowany jako ten czwarty napastnik i raczej jakoś nie wierzę by miał wyrobić sobie pozycję tak szybko jak Vinicius. Na pewno Rodrygo zacznie od Castilli a wtedy zdecydują czy go wypożyczyć czy wdrażać do pierwszego składu.

Martwi mnie też sytuacja Odegaarda, moim zdaniem Zidane powinien mu zaufać w przyszłym sezonie tym bardziej, że w nadchodzącym okienku z tego co wspomniano aż 14 zawodników ma nie pewną przyszłość i będzie rozważana ich sprzedaż. Real nie może tylko nabyć zawodników ale musi zachować w miarę szeroką i solidną kadrę, bo sezon jest długi. Odegaard czy Rodrygo spokojnie nadawaliby się by grać mniej znaczące mecze w pucharze króla czy fazie grupowej LM albo nawet w lidze gdy będzie trzeba oszczędzać tych bardziej eksploatowanych zawodników. Zastanawia mnie też co z Jamesem, wydaje sie, że jego sprzedaż jest przesądzona ale z drugiej strony przy obecnym rynku transferowym jak ktos nie da za niego 70-80 mln minimum, to James powinien zostać tym bardziej, że sam nie wiem co z tym chłopakiem niby jest nie tak. W Bayernie jak dostawał szansę to ciągnął ten zespół i wydaje się, że jeśli chodzi o poziom piłkarski to jest nadal klasa światowa ale nie wiem, może chodzi o jego charakter? mentalność pozaboiskową? trudno mi zrozumieć jego sytuację. Sam wolałbym pozbyć się takiego Vasqueza za 30-40 mln niż sprzedawać Jamesa za 50-60 mln.

Myślę, że tak jak już dziś możemy usłyszeć oficjalnie o zakupie Jovicia tak uważam, że w przyszłym tygodniu podobna sytuacja będzie dotyczyła Mendy'ego z Lyonu. Ponoć wszystko już jest przesądzone w kwestii transfer Ferlanda. Co więcej uważam, że nawet jest ugadana kwestia ewentualnego transferu z Ndombele i mam wrażenie, że jego transfer jest zależny od tego co się wydarzy z Eriksenem, bo domyślam się, że on jest priorytetem a Ndombele alternatywą.

Ciekawa jest też plotka o tym, że PSG jest zainteresowane zakupem Bale'a, Kroosa i Isco za Neymara - Tak jak Bale i Kroos moim zdaniem powinni odejść tak uważam, że Isco powinien tutaj zostać. Nie miałbym w sumie nic przeciwko wymianie Bale+Kroos+lekka dopłata za Neymara ale ryzyko jest takie, że Neymar jest ostatnio niezwykle kontuzjogenny - od czasu przejścia do PSG trzy razy złapał bardzo poważne kontuzje, dodakowo jego zachowanie na boisku i poza boiskowe pozostawia sporo do życzenia a domyślam się też, że warunki finansowe by jego tatuś postawił ogromne. Boje się, że Neymar idealnie zastąpił Bale'a ale nie w kwestii sportowej co ilości kontuzji i zarobków. Więc dość sceptycznie się nastawiam na tego typu transakcje. Mbappe albo nikt ;)

Na pewno zapowiada się ciekawie ale Zidan zapewne by chciał szybko zrobić transfery aby na zgrupowanie w USA mieć jak najszybciej kompletny skład.

Wróć do „Hiszpania”