Luca Jovic na pierwszy rzut oka wydaje się napastnikiem jaki będzie głównie królował w polu karnym, czyli taki na dostawienie nogi, głowy. Nie wydaje się być kimś kto ma jakąś zdolność do wyrabiania sobie pozycji, bardziej robi wrażenie typowego egzekutora i charakteryzują go na pewno warunki fizyczne. No ale obecnie na rynku jest nie wielu tak młodych napastników i z takim potencjałem oraz za taką cenę. Jak by Real chciał Rashforda, to musiałby wybulić pewnie koło 120-150 mln, Joao Felixa ponoć chce kupić Atletico i tu cena o jakiej się mówi to minimum 120 mln, Pulisic był najciekawszym kąskiem ale łyknęła go Chelsea za 50 mln a z tego wszystkiego 70 mln za Jovicia wygląda naprawdę dobrze.
Mariano przy tym wszystkim żal mi trochę o ile pamiętam, to on chyba tylko dwa razy zaczynał mecz w pierwszym składzie i w obu tych meczach bodaj strzelił dwa gole. Nie dostawał wielu szans i może jakby ten zawodnik miał więcej zaufania w klubie to kto wie, może by więcej pokazał. Tak, to wygląda, że Mariano odejdzie i co ciekawe, zastanawia mnie czy Eintracht tu się zgłosi, bo były jakieś przecieki, że chcieliby aby Mariano zastąpił Jovicia.
Też mnie zastanawia jak w tym wszystkim odnajdzie się Rodrygo zwłaszcza jak by Mariano miał zostać, wówczas przy zawodnikach jak Benzema, Jovic, Mariano to Rodrygo byłby pewnie traktowany jako ten czwarty napastnik i raczej jakoś nie wierzę by miał wyrobić sobie pozycję tak szybko jak Vinicius. Na pewno Rodrygo zacznie od Castilli a wtedy zdecydują czy go wypożyczyć czy wdrażać do pierwszego składu.
Martwi mnie też sytuacja Odegaarda, moim zdaniem Zidane powinien mu zaufać w przyszłym sezonie tym bardziej, że w nadchodzącym okienku z tego co wspomniano aż 14 zawodników ma nie pewną przyszłość i będzie rozważana ich sprzedaż. Real nie może tylko nabyć zawodników ale musi zachować w miarę szeroką i solidną kadrę, bo sezon jest długi. Odegaard czy Rodrygo spokojnie nadawaliby się by grać mniej znaczące mecze w pucharze króla czy fazie grupowej LM albo nawet w lidze gdy będzie trzeba oszczędzać tych bardziej eksploatowanych zawodników. Zastanawia mnie też co z Jamesem, wydaje sie, że jego sprzedaż jest przesądzona ale z drugiej strony przy obecnym rynku transferowym jak ktos nie da za niego 70-80 mln minimum, to James powinien zostać tym bardziej, że sam nie wiem co z tym chłopakiem niby jest nie tak. W Bayernie jak dostawał szansę to ciągnął ten zespół i wydaje się, że jeśli chodzi o poziom piłkarski to jest nadal klasa światowa ale nie wiem, może chodzi o jego charakter? mentalność pozaboiskową? trudno mi zrozumieć jego sytuację. Sam wolałbym pozbyć się takiego Vasqueza za 30-40 mln niż sprzedawać Jamesa za 50-60 mln.
Myślę, że tak jak już dziś możemy usłyszeć oficjalnie o zakupie Jovicia tak uważam, że w przyszłym tygodniu podobna sytuacja będzie dotyczyła Mendy'ego z Lyonu. Ponoć wszystko już jest przesądzone w kwestii transfer Ferlanda. Co więcej uważam, że nawet jest ugadana kwestia ewentualnego transferu z Ndombele i mam wrażenie, że jego transfer jest zależny od tego co się wydarzy z Eriksenem, bo domyślam się, że on jest priorytetem a Ndombele alternatywą.
Ciekawa jest też plotka o tym, że PSG jest zainteresowane zakupem Bale'a, Kroosa i Isco za Neymara - Tak jak Bale i Kroos moim zdaniem powinni odejść tak uważam, że Isco powinien tutaj zostać. Nie miałbym w sumie nic przeciwko wymianie Bale+Kroos+lekka dopłata za Neymara ale ryzyko jest takie, że Neymar jest ostatnio niezwykle kontuzjogenny - od czasu przejścia do PSG trzy razy złapał bardzo poważne kontuzje, dodakowo jego zachowanie na boisku i poza boiskowe pozostawia sporo do życzenia a domyślam się też, że warunki finansowe by jego tatuś postawił ogromne. Boje się, że Neymar idealnie zastąpił Bale'a ale nie w kwestii sportowej co ilości kontuzji i zarobków. Więc dość sceptycznie się nastawiam na tego typu transakcje. Mbappe albo nikt
Na pewno zapowiada się ciekawie ale Zidan zapewne by chciał szybko zrobić transfery aby na zgrupowanie w USA mieć jak najszybciej kompletny skład.